Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα συμπληρώματα ασβεστίου δεν είναι επιβαρυντικά για την καρδιά

Τα συμπληρώματα ασβεστίου δεν είναι επιβαρυντικά για την καρδιά

Τα συμπληρώματα ασβεστίου, όταν λαμβάνονται βάσει των σχετικών κατευθυντήριων οδηγιών, μπορούν να θεωρηθούν ασφαλή για την καρδιά, σύμφωνα με νέες συστάσεις που εξέδωσαν από κοινού η Αμερικανική Εταιρεία Προληπτικής Καρδιολογίας και το Εθνικό Ίδρυμα για την Οστεοπόρωση.

Τα συμπληρώματα ασβεστίου, όταν λαμβάνονται βάσει των σχετικών κατευθυντήριων οδηγιών, μπορούν να θεωρηθούν ασφαλή για την καρδιά, σύμφωνα με νέες συστάσεις που εξέδωσαν από κοινού η Αμερικανική Εταιρεία Προληπτικής Καρδιολογίας και το Εθνικό Ίδρυμα για την Οστεοπόρωση.

Την τελευταία δεκαετία πολλές μελέτες έχουν εγείρει ερωτηματικά για το αν τα συμπληρώματα ασβεστίου συντελούν στην καρδιακή νόσο ή το εγκεφαλικό επεισόδιο. Μάλιστα, φέτος τον Οκτώβριο αμερικανική μελέτη έδειξε ότι οι χρήστες συμπληρωμάτων ασβεστίου ήταν πιθανότερο από τους μη χρήστες να έχουν πλάκα στις καρδιακές αρτηρίες τους.

Ωστόσο, η ανασκόπηση στοιχείων που έκαναν από κοινού η Αμερικανική Εταιρεία Προληπτικής Καρδιολογίας και το Εθνικό Ίδρυμα για την Οστεοπόρωση, κατέληξε σε διαφορετικό συμπέρασμα.

Συγκεκριμένα, ανέθεσαν σε ομάδα ειδικών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου «Tufts» να αναλύσουν 31 μελέτες. Τέσσερις εξ αυτών ήταν κλινικές, όπου ηλικιωμένες γυναίκες με τυχαία επιλογή είχαν πάρει ασβέστιο με ή χωρίς βιταμίνη D. Καμιά εξ αυτών δεν έδειξε ότι όσες πήραν συμπληρώματα είχαν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου ή θανάτου, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου.

Οι υπόλοιπες μελέτες που αναλύθηκαν από την ομάδα του Tufts ήταν μελέτες παρατήρησης, δηλαδή εξέτασαν τη σχέση πρόσληψης ασβεστίου από τρόφιμα ή συμπληρώματα και τον ατομικό κίνδυνο καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Και πάλι, δεν εντοπίστηκε ξεκάθαρη σχέση μεταξύ μεγαλύτερης πρόσληψης ασβεστίου και καρδιαγγειακού κινδύνου.

«Τα στοιχεία που μελετήσαμε δεν υποστηρίζουν τη σχέση μεταξύ συμπληρωμάτων ασβεστίου και καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Όσο δεν το παρακάνουν οι άνθρωποι, τα συμπληρώματα ασβεστίου θα πρέπει να θεωρούνται ασφαλή από καρδιαγγειακή άποψη» αναφέρουν οι νέες συστάσεις που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Annals of Internal Medicine.

Αλλά υπογραμμίζεται ότι είναι προτιμότερο η πρόσληψη ασβεστίου να γίνεται από διατροφικές πηγές, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

«Τα συμπληρώματα μπορούν χρησιμοποιηθούν για να συμπληρώσει κανείς τα κενά του» εξηγεί ο Τέιλορ Γουάλας, συγγραφέας των νέων κατευθυντήριων οδηγιών και καθηγητής Διατροφής στο Πανεπιστήμιο «George Mason».

Όμως, η διευθύντρια Προληπτικής Καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου «Johns Hopkins» της Βαλτιμόρης, Έριν Μίχος, διαφωνεί υποστηρίζοντας ότι η ανασκόπηση δεν συμπεριέλαβε όλες τις σχετικές μελέτες για τα συμπληρώματα ασβεστίου.

«Για παράδειγμα, μελέτη του 2012 είχε δείξει υψηλότερο κίνδυνο εμφράγματος στα άτομα που έπαιρναν συμπληρώματα ασβεστίου. Η μελέτη εξαιρέθηκε από την ανασκόπηση επειδή δεν περιλάμβανε πληροφορίες για την δοσολογία που είχαν πάρει οι συμμετέχοντες» αναφέρει.

Η Δρ Μίχος σε δική της μελέτη που δημοσιεύθηκε προ ημερών διαπίστωσε ότι οι χρήστες των συμπληρωμάτων είχαν κατά ένα τέταρτο περισσότερες πιθανότητες από τους μη χρήστες να εκδηλώσουν συσσώρευση ασβεστίου στις καρδιακές αρτηρίες σε εύρος δεκαετίας.

«Αλλά και πέραν αυτού υπάρχουν και άλλοι λόγοι που τα συμπληρώματα ασβεστίου πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή. Είναι γνωστό ότι προκαλούν, νεφρολιθίαση, μετεωρισμό και δυσκοιλιότητα. Επιπλέον, δεν είναι ξεκάθαρος ο ρόλος τους στην πρόληψης των οστικών καταγμάτων» αναφέρει η Δρ Μίχος.

Ο Δρ Γουάλας παραδέχεται ότι ορισμένες μελέτες έχουν συσχετίσει την πρόσληψη ασβεστίου με μικρή αύξηση του κινδύνου καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου και την αποδίδει σε διαφορές στην διατροφή των συμμετεχόντων στο κλινικό δείγμα και τον γενικότερο τρόπο ζωής τους.

Σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις, οι νεαροί ενήλικες πρέπει να προσλαμβάνουν 1.000 mg ασβέστιο την ημέρα, ενώ οι γυναίκες μετά τα 50 1.200 mg και οι άνδρες άνω των 70 ετών επίσης την ίδια ποσότητα.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024