Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ελπίδες για την θεραπευτική προφύλαξη της επεισοδιακής και χρόνιας ημικρανίας

Ελπίδες για την θεραπευτική προφύλαξη της επεισοδιακής και χρόνιας ημικρανίας

Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία δύο μελετών σχετικά με την αντιμετώπιση της επεισοδιακής και χρόνιας ημικρανίας, με το πλήρως ανθρώπινο μονοκλωνικό αντίσωμα AMG 334 (erenumab), που παρουσιάστηκαν στο παρουσιάστηκαν στο 5ο Διεθνές Συνέδριο EHMTIC στη Γλασκόβη της Σκωτίας.

Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία δύο μελετών σχετικά με την αντιμετώπιση της επεισοδιακής και χρόνιας ημικρανίας, με το πλήρως ανθρώπινο μονοκλωνικό αντίσωμα AMG 334 (erenumab), που παρουσιάστηκαν στο παρουσιάστηκαν στο 5ο Διεθνές Συνέδριο EHMTIC στη Γλασκόβη της Σκωτίας.

Το AMG 334 (erenumab) έχει σχεδιαστεί ειδικά για την πρόληψη της ημικρανίας, καθώς στοχεύει και αναστέλλει τον υποδοχέα τον σχετιζόμενο με το γονίδιο του πεπτιδίου της καλσιτονίνης (GCRP), το οποίο θεωρείται ότι διαδραματίζει καίριο ρόλο στην πρόκληση του εξουθενωτικού πόνου της ημικρανίας. Το AMG 334 μελετάται αυτήν τη στιγμή σε διάφορες μεγάλες παγκόσμιες, τυχαιοποιημένες, διπλά τυφλές, ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο δοκιμές για την αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητάς του στην πρόληψη της ημικρανίας.

Η ημικρανία περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενα επεισόδια κεφαλαλγίας που προκαλούν ανικανότητα. Η κεφαλαλγία είναι συνήθως σφύζουσα, συχνά στη μία πλευρά του κεφαλιού, και εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως ναυτία, έμετος και ευαισθησία στο φως, τους ήχους και τις οσμές. Η ημικρανία σχετίζεται με άλγος, ανικανότητα και μειωμένη ποιότητα ζωής, καθώς και οικονομικό κόστος για την κοινωνία. Η διάγνωση και η θεραπεία παραμένουν ανεπαρκείς, με πάνω από το 40% των πασχόντων να μην έχουν λάβει διάγνωση. Η χρόνια ημικρανία (CM) χαρακτηρίζεται από τουλάχιστον 15 ημέρες με κεφαλαλγία τον μήνα, όπου στις οκτώ ή περισσότερες υπάρχουν χαρακτηριστικά της ημικρανίας, για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών.

Λεπτομερή αποτελέσματα φάσης II μελέτης δείχνουν ότι το πλήρως ανθρώπινο μονοκλωνικό αντίσωμα AMG 334 (erenumab) επέδειξε στατιστικά σημαντική μείωση των ημερών με ημικρανία ανά μήνα σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο στους ασθενείς με χρόνια ημικρανία (CM). Σημαντικά περισσότεροι ασθενείς που έλαβαν υποδορίως μία φορά τον μήνα AMG 334 σε δόση 70mg ή 140mg εμφάνισαν τουλάχιστον 50% μείωση του αριθμού ημερών με ημικρανία ανά μήνα σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο (40%, 41% και 23% αντίστοιχα).

Η μελέτη φάσης ΙΙ για τη χρόνια ημικρανία είναι μια παγκόσμια τυχαιοποιημένη, διάρκειας 12 εβδομάδων, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτης φάσης ΙΙ, η οποία αξιολογεί την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του AMG 334 στην πρόληψη της χρόνιας ημικρανίας. Στη μελέτη, 667 ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν για να λάβουν άπαξ μηνιαίως και υποδορίως εικονικό φάρμακο ή AMG 334 (70mg ή 140mg) σε αναλογία 3:2:2 αντίστοιχα. Το πρωτεύον καταληκτικό σημείο ήταν η μεταβολή του αριθμού ημερών με ημικρανία ανά μήνα από την έναρξη έως τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες της θεραπευτικής φάσης 12 εβδομάδων σε ασθενείς με χρόνια ημικρανία (ο αριθμός επεισοδίων ημικρανίας μεταξύ των εβδομάδων 9 και 12). Τα δευτερεύοντα καταληκτικά σημεία της μελέτης περιλαμβάνουν την επίτευξη μείωσης τουλάχιστον 50% από την αρχική τιμή των μηνιαίων ημερών ημικρανίας τις τελευταίες 4 εβδομάδες της θεραπευτικής φάσης 12 εβδομάδων (50% ποσοστό ανταποκρινομένων), τις ημέρες λήψης φαρμάκου κατά την οξεία ημικρανία και τη μεταβολή από την αρχική των αθροιστικών μηνιαίων ωρών κεφαλαλγίας.4 Τα διερευνητικά καταληκτικά σημεία περιλαμβάνουν τη σχετική με την υγεία ποιότητα ζωής, τον αντίκτυπο της κεφαλαλγίας, την ανικανότητα και τις μετρήσεις των συνεπειών του άλγους.

Άλλα αποτελέσματα των κύριων δευτερευόντων καταληκτικών σημείων από τη μελέτη φάσης ΙΙ για τη CM είναι τα εξής:

  • Οι μειώσεις των μηνιαίων ημερών λήψης φαρμάκου που σχετίζονται με την οξεία ημικρανία (δηλ. ο αριθμός ημερών κατά τις οποίες οι ασθενείς έλαβαν σχετικό με την ημικρανία φάρμακο σε έναν μήνα) ήταν 3,5 ημέρες και 4,1 ημέρες στις ομάδες των 70mg και των 140mg αντίστοιχα, αντιπροσωπεύοντας σημαντικές μειώσεις σε σύγκριση με τη μείωση 1,6 ημερών σε αυτούς που έλαβαν εικονικό φάρμακο (και στις δύο περιπτώσεις, p<0,001).
  • Όλες οι ομάδες επέδειξαν αριθμητικές βελτιώσεις στις αθροιστικές μηνιαίες ώρες κεφαλαλγίας. Σε σύγκριση με τη μείωση 55,22 ωρών έναντι της αρχικής τιμής στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου, οι μειώσεις ήταν 64,76 ώρες για την ομάδα των 70mg AMG 334 και 74,53 ώρες για την ομάδα των 140mg AMG 334.
  • Σε μια ανάλυση των διερευνητικών καταληκτικών σημείων, και οι δύο δόσεις του AMG 334 συσχετίστηκαν με βελτιώσεις στη σχετική με την υγεία ποιότητα ζωής, της επίδρασης της κεφαλαλγίας, την ανικανότητα και τις μετρήσεις των συνεπειών του άλγους, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.

Το προφίλ ασφάλειας του AMG 334 ήταν παρόμοιο με αυτό του εικονικού φαρμάκου και στα δύο σκέλη θεραπείας. Δεν αναφέρθηκαν ανεπιθύμητα συμβάντα σε ποσοστό μεγαλύτερο του 5%των ασθενών που έλαβαν θεραπεία με AMG 334. Τα συνηθέστερα ανεπιθύμητα συμβάντα (στις ομάδες του εικονικού φαρμάκου, των 70mg AMG 334 και των 140mg AMG 334 αντίστοιχα) ήταν άλγος στο σημείο της έγχυσης (1,1%, 3,7% και 3,7%), λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος (1,4%, 2,6% και 3,2%) και ναυτία (2,5%, 2,1% και 3,2%).3

Θετικά ήταν και τα αποτελέσματα από τη μελέτη ARISE, την πρώτη μελέτη Φάσης ΙΙΙ για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας της μηνιαίας υποδόριας χορήγησης AMG 334 (erenumab) 70mg με στόχο την πρόληψη της επεισοδιακής ημικρανίας.

Η μελέτη πέτυχε το πρωτεύον καταληκτικό σημείο της, καταδεικνύοντας στατιστικά σημαντική μείωση από την έναρξη της θεραπείας στον αριθμό των ημερών με ημικρανία ανα μήνα που εκδήλωσαν οι ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε το AMG 334, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, σε διάστημα 12 εβδομάδων.

Η μελέτη ARISE (NCT02483585) είναι μια παγκόσμια, πολυκεντρική, τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη Φάσης ΙΙΙ, διάρκειας 12 εβδομάδων, για την αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας του AMG 334 στην πρόληψη της επεισοδιακής ημικρανίας.

Στο πλαίσιο της μελέτης, 577 ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν στη λήψη μίας δόσης εικονικού φαρμάκου ή AMG 334 (70 mg) άπαξ μηνιαίως με υποδόρια χορήγηση, κατ’ αναλογία 1:1. Οι ασθενείς που εγγράφηκαν στη μελέτη ARISE εμφάνιζαν τέσσερα έως 14 ημέρες με ημικρανία κάθε μήνα. Το πρωτεύον καταληκτικό σημείο ήταν η μεταβολή στον αριθμό των μηνιαίων ημερών ημικρανίας των ασθενών με επεισοδιακή ημικρανία από την αρχική τιμή συγκριτικά με τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες της 12 εβδομάδων φάσης της θεραπείας (ο αριθμός των ημερών ημικρανίας από την εβδομάδα εννιά έως την εβδομάδα 12).

Τα δευτερεύοντα καταληκτικά σημεία περιελάμβαναν το ποσοστό των ασθενών με μείωση στον αριθμό των μηνιαίων ημερών με ημικρανία κατά 50% τουλάχιστον, από την αρχική τιμή, καθώς και τη μεταβολή, στον μηνιαίο αριθμό ημερών λήψης φαρμάκου για την οξεία ημικρανία, από την αρχική τιμή συγκριτικά με τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες της διπλά τυφλής φάσης της θεραπείας. Η επίδραση της ημικρανίας στη σωματική λειτουργία και στις καθημερινές δραστηριότητες αξιολογήθηκαν ως δευτερεύοντα καταληκτικά σημεία μέσω του Ημερολογίου Επίδρασης της Ημικρανίας στη Σωματική Λειτουργία-Migraine Physical Function Impact Diary (MPFID), μιας κλίμακας που έχει αναπτυχθεί για τη μέτρηση αυτών των δύο πεδίων.

Το προφίλ ασφαλείας του AMG 334 ήταν παρόμοιο με εκείνο του εικονικού φαρμάκου και αντίστοιχο με αυτό που είχε αναφερθεί σε προηγούμενες μελέτες. Τα πιο συχνά ανεπιθύμητα συμβάντα ήταν λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, άλγος στο σημείο της έγχυσης και ρινοφαρυγγίτιδα.1

Περαιτέρω ανάλυση των δεδομένων της μελέτης ARISE βρίσκεται σε εξέλιξη και τα αποτελέσματα θα υποβληθούν σε μελλοντικά ιατρικά συνέδρια και σε επιστημονικές δημοσιεύσεις.

Η μελέτη STRIVE, μια δεύτερη μελέτη Φάσης ΙΙΙ για την επεισοδιακή ημικρανία με στόχο την αξιολόγηση του AMG 334 σε δόσεις 70mg και 140mg για διάστημα 24 εβδομάδων, αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του τρέχοντος έτους.

health.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024