Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μονοκλωνικό αντίσωμα πετυχαίνει ύφεση διαρκείας του AIDS

Μονοκλωνικό αντίσωμα πετυχαίνει ύφεση διαρκείας του AIDS

Αμερικανοί επιστήμονες ελπίζουν ότι βρίσκονται κοντά σε θεραπεία που θα πετυχαίνει ύφεση διαρκείας του ιού HIV στον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς κατάφεραν για πρώτη φορά κάτι τέτοιο σε μαϊμούδες που έπασχαν από τον ιό SIV.

Αμερικανοί επιστήμονες ελπίζουν ότι βρίσκονται κοντά σε θεραπεία που θα πετυχαίνει ύφεση διαρκείας του ιού HIV στον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς κατάφεραν για πρώτη φορά κάτι τέτοιο σε μαϊμούδες που έπασχαν από τον ιό SIV.

Σύμφωνα με σχετικό άρθρο του Science, η νέα μέθοδος βασίζεται σε θεραπεία με μονοκλωνικό αντίσωμα και μπορεί στο μέλλον να καταστήσει περιττή την σημερινή αγωγή με αντιρετροϊκά φάρμακα.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Έμορι στην Ατλάντα, με επικεφαλής τον καθηγητή Ανοσολογίας Αφτάμπ Ανσάρι, υποστηρίζουν ότι μετά από τρεις μήνες θεραπείας με το μονοκλωνικό αντίσωμα, τα πειραματόζωα σταμάτησαν την αγωγή και τα επίπεδα του ιού SIV στο σώμα τους ήταν τόσο χαμηλά, που ήταν μη ανιχνεύσιμα, ενώ παρέμειναν έτσι για την επόμενη διετία. Δεν διερευνήθηκε αν οι μαϊμούδες μπορούσαν πλέον να μεταδώσουν το ιό, αλλά μελέτες σε ανθρώπους έχουν δείξει ότι αν ο ιός HIV είναι μη ανιχνεύσιμος, η μεταδοτικότητά του μειώνεται σχεδόν κατά 100%.

Το αντίσωμα μπλοκάρει την πρωτεΐνη α4β7, την οποία ο ιός HIV χρησιμοποιεί για να επιτεθεί στα ανοσοποιητικά κύτταρα του εντέρου. Το φάρμακο είναι μεν ελπιδοφόρο, αλλά, όπως παραδέχθηκε ο Δρ Ανσάρι, κανείς προς το παρόν δεν ξέρει κατά πόσο αυτό που έγινε στον ιό SIV, θα γίνει και στον ιό HIV, ιδίως σε ασθενείς που έχουν μολυνθεί εδώ και χρόνια.

Και άλλοι επιστήμονες επεσήμαναν ότι το επίτευγμα στα πειραματόζωα -που ισοδυναμεί με «λειτουργική» θεραπεία- πρέπει να αντιμετωπισθεί με επιφύλαξη, επειδή δεν σημαίνει ότι θα «μεταφραστεί» κατ’ ανάγκη και στους ασθενείς με AIDS. Όμως, δήλωσαν αισιόδοξοι ότι όντως μπορεί σε μερικά χρόνια να οδηγήσει σε μια νέα γρήγορη θεραπεία, που θα απαλλάξει τουλάχιστον μερικούς ασθενείς από τη συνεχή λήψη αντιρετροϊκών φαρμάκων για τον έλεγχο του ιού HIV.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα υπάρχοντα θεραπευτικά σχήματα κατά του AIDS κρατούν μεν το ιό HIV υπό έλεγχο, αλλά αν οι ασθενείς σταματήσουν την αγωγή τότε η κατάσταση γίνεται και πάλι ανεξέλεγκτη. Η μακροχρόνια αγωγή ωστόσο ενέχει και τον κίνδυνο ανάπτυξης αντίστασης στην θεραπεία, γι’ αυτό στόχος παραμένει μια θεραπεία που να οδηγεί σε μόνιμη ύφεση τον ιό HIV και σε απαλλαγή του ασθενή από την καθημερινή φαρμακευτική αγωγή.

Πάντως, έχει ήδη ξεκινήσει κλινική δοκιμή σε 20 ασθενείς, διάρκειας 30 εβδομάδων, με πρωτοβουλία του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νόσων (NIAID) των ΗΠΑ, με την δραστική ουσία vedolizumab, που περιέχει ένα παρεμφερές αντίσωμα και χρησιμοποιείται για γαστρεντερικές παθήσεις.

Τα αρχικά αποτελέσματα της δοκιμής, που θα ελέγξει αν η νέα θεραπεία είναι ασφαλής σε ανθρώπους, αναμένονται στο τέλος του 2017. Αν το φάρμακο αποδειχθεί ασφαλές, θα ακολουθήσουν μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές. Όμως, ο Δρ Ανσάρι υπογραμμίζει ότι, ακόμη κι αν το νέο φάρμακο καταστείλει σε μόνιμη βάση τον ιό HIV, δεν θα τον εξαφανίσει οριστικά από το σώμα.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024