Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η νιβολουμάμπη αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού στον καρκίνο

Η νιβολουμάμπη αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού στον καρκίνο

Ικανό να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού σε ορισμένες μορφές καρκίνου είναι η δραστική ουσία νιβολουμάμπη, μετά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα κλινικών δοκιμών που παρουσιάστηκαν το Σαββατοκύριακο στο  ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας (ESMO 2016) στην Κοπεγχάγη.

Ικανό να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού σε ορισμένες μορφές καρκίνου είναι η δραστική ουσία νιβολουμάμπη, μετά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα κλινικών δοκιμών που παρουσιάστηκαν το Σαββατοκύριακο στο ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας (ESMO 2016) στην Κοπεγχάγη.

Σε μελέτη με ασθενείς που έπασχαν από προχωρημένους καρκίνους της κεφαλής και του τραχήλου, οι περισσότεροι που είχαν πάρει νιβολουμάμπη, έζησαν περισσότερο, σε σχέση με όσους δεν είχαν κάνει την ίδια θεραπεία.

Σε δεύτερη μελέτη, που αφορούσε τον προχωρημένο (μεταστατικό) καρκίνο του νεφρού, όταν η νιβολουμάμπη συνδυάστηκε με την ιπιλιμουμάμπη, συρρικνώθηκαν οι όγκοι πολλών ασθενών (του 40%).

Η ανοσοθεραπεία ενεργοποιεί κατάλληλα το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς, προκειμένου αυτό να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα. Η νιβολουμάμπη ανήκει στην κατηγορία των λεγόμενων «αναστολέων σημείων ελέγχου».

Στην περίπτωση της πρώτης μελέτης, η οποία -εκτός από το συνέδριο- παρουσιάστηκε παράλληλα στο New England Journal of Medicine, πάνω από το ένα τρίτο (36%) των 361 ασθενών με καρκίνους του κεφαλιού και του λαιμού, που είχαν πάρει νοβολουμάμπη, ζούσαν μετά από ένα έτος, έναντι ποσοστού 17% όσων είχαν κάνει τριών διαφορετικών συνδυασμών χημειοθεραπείες. Επίσης, οι ασθενείς που είχαν κάνει ανοσοθεραπεία, εμφάνιζαν λιγότερες παρενέργειες.

Η θετική ανταπόκριση στο φάρμακο ήταν μεγαλύτερη μεταξύ των ασθενών που ήταν θετικοί για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), οι οποίοι επιβίωσαν κατά μέσο όρο 9,1 μήνες έναντι 4,4 μηνών όσων είχαν κάνει χημειοθεραπεία. Ο συγκεκριμένος καρκίνος σε προχωρημένη μορφή συνήθως δεν έχει προσδόκιμο ζωής πάνω από έξι μήνες.

Στην περίπτωση της δεύτερης κλινικής δοκιμής σε ασθενείς με καρκίνο του νεφρού, εκτός από τη σημαντική συρρίκνωση των όγκων στους τέσσερις από τους δέκα ασθενείς, σε έναν στους δέκα δεν υπήρχε πλέον κανένα ίχνος καρκίνου.

Mεχρι στιγμής η νιβουλαμάμπη κυκλοφορεί και αποζημιώνεται στην Ελλάδα για τους ασθενείς με μεταστατικό μελάνωμα, καρκίνο του πνευμονα και καρκίνο του νεφρού.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024