Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Συχνότερος ο διαβήτης κύησης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού

Συχνότερος ο διαβήτης κύησης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού

Η συχνότητα του διαβήτη κύησης στις εγκύους κορυφώνεται κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, δείχνει σουηδική μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD), που διεξάγεται στο Μόναχο.

Η συχνότητα του διαβήτη κύησης στις εγκύους κορυφώνεται κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, δείχνει σουηδική μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD), που διεξάγεται στο Μόναχο.

Η Δρ Αναστασία Κατσαρού και οι συνεργάτες της στο Πανεπιστήμιο του Λουντ και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Skåne στο Μάλμο, μελέτησαν την εποχικότητα στην καμπύλη γλυκόζης και στη διαγνωση του διαβήτη κύησης.

Οι 11.538 γυναίκες που είχαν συμφωνήσει να συμμετάσχουν στη μελέτη Mamma, υποβλήθηκαν σε τεστ καμπύλης σακχάρου στην 28η εβδομάδα κυοφορίας, την περίοδο 2003-2005 στη νότια Σουηδία. Η συγκεκριμένη περίοδος επιλέχθηκε λόγω διαθεσιμότητας στοιχείων.

Τα αποτελέσματα από τα τεστ καμπύλης σακχάρου συσχετίστηκαν με τους μήνες και τις εποχές του έτους. Με στατιστικό μοντέλο υπολογίστηκαν οι διαφορές στον διαβήτη κύηση ως προς τους μήνες και τις εποχές και πως σχετίζονταν με τη διάγνωση της νόσου στην εγκυμοσύνη. Επίσης, από το Σουηδικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο ελήφθησαν στοιχεία για την θερμοκρασία περιβάλλοντος έκαστου μήνα.

Συνολικά, 487 γυναίκες (4,2%) διαγνώστηκαν με διαβήτη κύησης, κατά τη διάρκεια της μελέτης. Η μέση συχνότητα του διαβήτη κύησης ανά μήνα κυμαινόταν από 2,9% τον Μάρτιο έως 5,8% τον Ιούνιο. Η εποχική συχνότητα κυμαινόταν από 3,3% την Άνοιξη έως 5,5% το Καλοκαίρι.

Η μέση μηνιαία θερμοκρασία κυμαινόταν από -0,6 βαθμούς Κελσίου τον χειμώνα έως 17,7 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι.

Η περαιτέρω ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι, για κάθε βαθμό αύξησης της θερμοκρασίας αυξανόταν κατά 0,009 mmol/L η γλυκόζη στο αίμα. Η διαφορά μεταξύ χειμώνα και καλοκαιριού ήταν 0,15 mmol/L.

Όταν συνεκτιμήθηκε η ηλικία της γυναίκας, οι καλοκαιρινοί μήνες συσχετίστηκαν με αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης και 51% αυξημένη συχνότητα του διαβήτη κύησης, συγκριτικά με τις λοιπές εποχές του έτους.

«Τα στοιχεία δείχνουν εποχικές διακυμάνσεις της γλυκόζης στο αίμα και ότι το ποσοστό των γυναικών που διαγιγνώσκονται με διαβήτη κύησης κορυφώνεται το καλοκαίρι. Απαιτείται όμως περαιτέρω διερεύνηση του θέματος» υπογράμμισε ο Δρ Κατσαρού.

Και πρόσθεσε ότι, ένας πιθανός υποκείμενος παράγοντας που συσχετίζει τις δυο μεταβλητές, ίσως ειναι οι επαγόμενες από την θερμοκρασία αλλαγές στην αιματική κυκλοφορία, και η επίδρασή τους στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα ανάλογα με την εποχή.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024