Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το εισόδημα επηρεάζει τον κίνδυνο δεύτερου καρδιαγγειακού επεισοδίου

Το εισόδημα επηρεάζει τον κίνδυνο δεύτερου καρδιαγγειακού επεισοδίου

Ο κίνδυνος για ένα δεύτερο έμφραγμα ή εγκεφαλικό, μετά το πρώτο, είναι σημαντικά μεγαλύτερος στους ανθρώπους χαμηλότερου εισοδήματος, σε σχέση με τους πιο ευκατάστατους, σύμφωνα με  σουηδική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, στη Ρώμη.

Ο κίνδυνος για ένα δεύτερο έμφραγμα ή εγκεφαλικό, μετά το πρώτο, είναι σημαντικά μεγαλύτερος στους ανθρώπους χαμηλότερου εισοδήματος, σε σχέση με τους πιο ευκατάστατους, σύμφωνα με σουηδική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, στη Ρώμη.

Επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, με επικεφαλής τον Δρ Τζόελ Ομ, έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση σχεδόν 30.000 ασθενείς που είχαν υποστεί έμφραγμα. Τα 2.400 (8%) άτομα υπέστησαν δεύτερο έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο σε διάστημα τεσσάρων ετών από το πρώτο.

Η έρευνα έδειξε ότι όσο μεγαλύτερο ήταν το εισόδημα κάποιου, τόσο απομακρυνόταν ο κίνδυνος για ένα δεύτερο επεισόδιο, ενώ αντίθετα ο κίνδυνος μεγάλωνε, όσο πιο φτωχός ήταν κάποιος. Επίσης, τα άτομα υψηλού μορφωτικού επιπέδου κινδύνευαν λιγότερο από εκείνα με χαμηλή μόρφωση.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι, η πιθανότητα ενός δεύτερου καρδιαγγειακού επεισοδίου ήταν 36% μικρότερη μεταξύ του πλουσιότερου 20% του δείγματος, σε σχέση με το φτωχότερο 20%.

Επίσης, στους διαζευγμένους ο κίνδυνος δεύτερου εγκεφαλικού επεισοδίου ή εμφράγματος ήταν αυξημένος κατά 14% σε σχέση με τους έγγαμους.

Οι ειδικοί επισήμαναν ότι πλέον το διαθέσιμο εισόδημα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη από τους καρδιολόγους ως παράγοντας κινδύνου και ως προγνωστικός δείκτης καρδιαγγειακής υγείας.

Να σημειωθεί ότι, και προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι επιβίωσαν από έμφραγμα, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για δεύτερο καρδιαγγειακό επεισόδιο, άσχετα από άλλους παράγοντες κινδύνου.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024