Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Με οκτώ μορφές καρκίνου σχετίζεται η παχυσαρκία

Με οκτώ μορφές καρκίνου σχετίζεται η παχυσαρκία

Η διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους δια βίου μπορεί να αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχό μας στην μείωση του κινδύνου εκδήλωσης οκτώ διαφορετικών μορφών καρκίνου, υποστηρίζει διεθνής επιστημονική ομάδα βάσει στοιχείων που δημοσιεύσε στο επιστημονικό έντυπο The New England Journal of Medicine.

Η διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους δια βίου μπορεί να αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχό μας στην μείωση του κινδύνου εκδήλωσης οκτώ διαφορετικών μορφών καρκίνου, υποστηρίζει διεθνής επιστημονική ομάδα βάσει στοιχείων που δημοσιεύσε στο επιστημονικό έντυπο The New England Journal of Medicine.

Οι ερευνητές που έλαβαν εν μέρει χρηματοδότηση από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία και τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, διαπίστωσαν ότι το περιττό βάρος σχετίζεται με την εκδήλωση καρκίνου στο στομάχι, το ήπαρ, το πάγκρεας, τις ωοθήκες, τον θυρεοειδή αδένα και την χοληδόχο κύστη. Επίσης, σχετίζεται με το μηνιγγίωμα, μια μορφή εγκεφαλικού καρκίνου, καθώς και με το πολλαπλό μυέλωμα, μια αιματολογική κακοήθεια.

Η μελέτη έρχεται να επαληθεύσει τα συμπεράσματα πρόσφατης μελέτης του Διεθνούς Γραφείου για την Έρευνα του Καρκίνου (IARC), η οποία είχε διαπιστώσει ότι όσοι αποφεύγουν την αύξηση του σωματικού βάρους τους μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης πέντε μορφών καρκίνου, περιλαβανομένου στο παχύ έντερο, τον οισοφάγο, τους νεφρούς, τους μαστούς και της μήτρας.

«Η ανασκόπηση καταλήγει στο ξεκάθαρο συμπέρασμα ότι η παχυσαρκία προκαλεί καρκίνο. Και άρα μπορούμε να προλάβουμε τον καρκίνο μέσω της πρόληψης της παχυσαρκίας» σχολιάζει ο Γκράχαμ Κολντιτζ, πρόεδρος της επιτροπής ανασκόπησης δεδομένων του IARC.

Σύμφωνα με στοιχεία του IARC που είχαν συλλεχθεί το 2013 και 2014 σχεδόν 640 εκατομμύρια ενήλικες και 110 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι είναι παχύσαρκοι, παγκοσμίως. Μάλιστα, το πλεονάζον βάρος, είτε με τη μορφή των περιττών κιλών, είτε της παχυσαρκίας ευθύνεται για σχεδόν 4,5 εκατομμύρια θανάτους, παγκοσμίως, σε ετήσια βάση.

Στην παρούσα ανασκόπηση οι ειδικοί μελέτησαν περισσότερες από 1.000 έρευνες που είχαν γίνει παγκοσμίως, και αφορούσαν άνδρες και γυναίκες. Σε ορισμένες το βάρος είχε καθοριστεί βάσει του δείκτη μάζας σώματος, με την παχυσαρκία να αντιστοιχεί σε ΔΜΣ 30 και άνω, και το υπέρβαρο άτομο να χαρακτηρίζεται από ΔΜΣ μεταξύ 25 και 29,9. Άλλες έρευνες είχαν καθορίσει το περιττό βάρος με βάσει την περίμετρο της μέσης.

Εκτός από την συσχέτιση της παχυσαρκίας με οκτώ συγκεκριμένες μορφές καρκίνου, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «η απουσία περιττού σωματικού λίπους μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης των περισσότερων καρκίνων, ίσως δια της διατήρησης της παραγωγής των ορμονών και της φλεγμονής υπό έλεγχο».

Ωστόσο, οι ειδικοί δεν κατάφεραν να καθορίσουν αν τα παχύσαρκα ή υπέρβαρα άτομα μπορούν στην πράξη να μειώσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου δια της απώλειας των περιττών κιλών. Όμως, μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η απώλεια βάρους έχει προστατευτική επίδραση έναντι του καρκίνου.

«Συνεπώς, η καλύτερη συμβουλή είναι να αποφεύγουμε την αύξηση του σωματικού μας βάρους. Ενώ όσοι είναι ήδη υπέρβαροι, χάνοντας κιλά μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη, καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου, εκτός από τον καρκίνο φυσικά. Έχουν λοιπόν πολλούς καλούς λόγους να διατηρούνται σε φόρμα, να τρώνε καλά και να γυμνάζονται αρκετά, είτε θέλουν να διατηρήσουν ένα φυσιολογικό βάρος, είτε να χάσουν τα περιττά κιλά» συμβουλεύει ο Δρ Κολντιτζ.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024