Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο διαβήτης κύησης αυξάνει τον κίνδυνο παιδικής παχυσαρκίας

Ο διαβήτης κύησης αυξάνει τον κίνδυνο παιδικής παχυσαρκίας

Αυξημένη είναι η πιθανότητα παιδικής παχυσαρκίας κατά την ηλικία των 9-11 ετών αν η μητέρα είχε εκδηλώσει διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Diabetologia.

Αυξημένη είναι η πιθανότητα παιδικής παχυσαρκίας κατά την ηλικία των 9-11 ετών αν η μητέρα είχε εκδηλώσει διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Diabetologia.

Η παιδική παχυσαρκία έχει αυξηθεί σημαντικά, παγκοσμίως και έχει υπονοηθεί ότι προγενετικοί, περιγενετικοί και μεταγεννητικοί περιβαλλοντικοί παράγοντες επιδρούν σ’ αυτήν. Μάλιστα, μελέτες έχουν δείξει ότι η ενδομήτρια έκθεση στον διαβήτη κύησης θέτει τους απογόνους σε αυξημένο κίνδυνο ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων, περιλαμβανομένης της παχυσαρκίας.

Η ανάλυση στοιχείων από την μελέτη «The International Study of Childhood Obesity, Lifestyle and the Environment (ISCOLE)» αφορά 12 χώρες και υλοποιήθηκε από επιστημονική ομάδα του Βιοϊατρικού Ερευνητικού Κέντρου «Pennington». Αν και το αρχικό δείγμα της έρευνας αφορούσε 7.372 παιδιά, αφαιρέθηκαν εκείνα για τα οποία δεν υπήρχαν πλήρη στοιχεία και τελικά αναλύθηκαν δεδομένα για 4.740 παιδιά, 9-11 ετών (386 από την Αυστραλία, 354 από την Βραζιλία, 443 από τον Καναδά, 413 από την Κίνα, 700 από την Κολομβία, 401 από την Φινλανδία, 414 από την Ινδία, 289 από την Κένυα, 533 από την Πορτογαλία, 120 από τη Νότια Αφρική, 324 από το Ηνωμένο Βασίλειο και 363 από τις ΗΠΑ).

Η διάγνωση του μητρικού διαβήτη κύησης έγινε βάσει κριτηρίων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ή της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας, ενώ με κοινά αποδεκτές μεθόδους έγινε και η μέτρηση της περιμέτρου της μέσης, του ύψους και του σωματικού λίπους.

Η συχνότητα του διαβήτη κύησης ήταν 4,3%, ενώ η συχνότητα της παιδικής παχυσαρκίας, της κεντρικού τύπου παχυσαρκίας και του υψηλού σωματικού λίπους ήταν 12,3%, 9,9% και 8,1% αντίστοιχα.

Με ηλεκτρονικά υπολογιστικά μοντέλα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος παχυσαρκίας για τα παιδιά των γυναικών με διαβήτη κύησης ήταν 53%, για κεντρικού τύπου παχυσαρκία 73% και για αυξημένο σωματικό λίπος 42%. Μάλιστα, ο συσχετισμός ήταν στατιστικά σημαντικός (54%) για την κεντρικού τύπου παχυσαρκίας ακόμα και όταν συνεκτιμήθηκε ο μητρικός δείκτης μάζας σώματος.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι «οι μηχανισμοί δια των οποίων η έκθεση στον διαβήτη κατά την ενδομήτρια ζωή αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας των απογόνων, δεν είναι πλήρως κατανοητοί. Η έκθεση στον μητρικό διαβήτη σχετίζεται με υπερβάλλουσα εμβρυική ανάπτυξη στη μήτρα, πιθανόν λόγω της αύξησης στην εμβρυική λιπώδη μάζα και τροποποιήσεων στις εμβρυικές ορμόνες. Επιπλέον, η έκθεση στον μητρικό διαβήτη συντελεί σε υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ινσουλίνης και λεπτίνης στους απογόνους. Ο μητρικός προγεννητικός διαβήτης επίσης μπορεί να επηρεάζει το εμβρυικό DNA, αλλάζοντας την γονιδιακή έκφραση που καθορίζει την συσσώρευση του σωματικού λίπους ή του μεταβολισμού του».

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024