Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κίνδυνος αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου για τις καπνίστριες

Κίνδυνος αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου για τις καπνίστριες

Τα αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια είναι συχνότερα στους καπνιστές και ειδικότερα στις γυναίκες, υποστηρίζουν φινλανδοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Stroke.

Τα αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια είναι συχνότερα στους καπνιστές και ειδικότερα στις γυναίκες, υποστηρίζουν φινλανδοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Stroke.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Πανεπιστήμιου του Ελσίνκι, με επικεφαλής τον Δρ Τζονι Λιντμποχμ, υποστηρίζουν ότι τα εγκεφαλικά επεισόδια που προκαλούνται λόγω υπαραχνοειδούς αιμορραγίας είναι οκτώ φορές πιο συχνά στις γυναίκες που καπνίζουν περισσότερο από ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα, συγκριτικά με τις μη καπνίστριες. Επίσης, είναι τρεις φορές πιο συχνά στους άνδρες που καπνίζουν επίσης ίδιο αριθμό τσιγάρων.

Και το σπουδαιότερο είναι ότι ακόμα και οι γυναίκες που καπνίζουν λίγο έχουν τριπλάσιο κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν σχεδόν 66.000 ενήλικες, ο οποίοι είχαν εγγραφεί σε εθνικές μελέτες από το 1972 και έπειτα. Οι συμμετέχοντες είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση κατά μέσο όρο 21 χρόνια, μέχρι να υποστούν το πρώτο εγκεφαλικό επεισόδιο, να πεθάνουν ή το τέλος της έρευνας το 2011.

Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι μεταξύ όσων κάπνιζαν ένα με δέκα τσιγάρα την ημέρα, οι γυναίκες είχαν τριπλάσιο κίνδυνο να υποστούν υπαραχνοειδή αιμορραγία και οι άνδρες διπλάσιο, συγκριτικά με τους μη καπνιστές.

Όσοι κάπνιζαν 11-20 τσιγάρα ημερησίως, αν ήταν γυναίκες είχαν τετραπλάσιο κίνδυνο και αν ήταν άνδρες είχαν διπλάσιο κίνδυνο.

Όσοι όμως είχαν σταματήσει να καπνίζουν είχαν μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες να υποστούν υπαραχνοειδή αιμορραγία. Μάλιστα, έξι μήνες αποχής από το κάπνισμα συντελούσαν σε μείωση του κινδύνου στο ίδιο επίπεδο με τους μη καπνιστές.

«Δεν υπάρχει ασφαλές κάπνισμα και η καλύτερη επιλογή είναι να μην ξεκινήσει κανείς να καπνίζει. Το μήνυμα της μελέτης είναι ότι οι αποτελεσματικές αντικαπνιστικές στρατηγικές μπορούν να μειώσουν σημαντικά το βάρος των αιμορραγικών εγκεφαλικών επεισοδίων» σημειώνει ο Δρ Λιντμποχμ.

Τα εγκεφαλικά επεισόδια λόγω υπαραχνοειδούς αιμορραγίας αναλογούν στο 3% του συνόλου των εγκεφαλικών επεισοδίων. Συχνά αφορούν νέα άτομα και μπορούν να προκαλέσουν αναπηρία, ακόμα και θάνατο, σε έναν στους πέντε ασθενείς.

Αυτό το είδος εγκεφαλικού επεισοδίου είναι απόρροια ανευρύσματος στον εγκέφαλο, το οποίο προκαλεί ξαφνική αιμορραγία.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Μάχες «επιβίωσης» στα playout της Super League

Mάχη για την επιβίωσή τους στην Super League δίνουν αρκετές ομάδες στην 5η αγωνιστική των playout.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024