Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κίνδυνος νεφρικής ανεπάρκειας από την υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος

Κίνδυνος νεφρικής ανεπάρκειας από την υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος

Η υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο νεφρικής ανεπάρκειας, αλλά η αντικατάσταση έστω και μιας μερίδας την ημέρα με μια άλλη πηγή πρωτεΐνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο.

Η υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο νεφρικής ανεπάρκειας, αλλά η αντικατάσταση έστω και μιας μερίδας την ημέρα με μια άλλη πηγή πρωτεΐνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης «Duke», με επικεφαλής τον Δρ Γουν-Πουαϊ Κολ, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Society of Nephrology.

Το κόκκινο κρέας, στην προκειμένη περίπτωση το χοιρινό, σχετίστηκε άμεσα με τον αυξημένο κίνδυνο τελικού σταδίου νεφρικής νόσου και την απώλεια της φυσιολογικής νεφρικής λειτουργίας. Η σχέση ήταν δοσο-εξαρτώμενη, δηλαδή όσο μεγαλύτερη η κατανάλωση, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος. Μάλιστα, ο συσχετισμός ίσχυε ακόμα και όταν συνεκτιμήθηκαν παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν το αποτέλεσμα, όπως ο τρόπος ζωής και άλλες καταστάσεις υγείας.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι επιστήμονες έθεσαν υπό ιατρική αξιολόγηση πάνω από 63.000 ενήλικες στην Σιγκαπούρη, για περίπου 15,5 χρόνια. Μέσω διατροφικών ερωτηματολογίων συγκέντρωσαν στοιχεία για την κατανάλωση πρωτεΐνης, ενώ η νεφρική υγεία αξιολογήθηκε βάσει δεδομένων από το Εθνικό Νεφρικό Αρχείο.

Το 97% της κατανάλωση κόκκινου κρέατος στον πληθυσμό της μελέτης αφορούσε το χοιρινό. Άλλες πηγές ήταν, τα πουλερικά, τα αβγά, τα γαλακτοκομικά, τα ψάρια/θαλασσινά, τα όσπρια και η σόγια.

Τα άτομα που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες κόκκινου κρέατος είχαν 40% αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν τελικού σταδίου νεφρική νόσο, συγκριτικά με όσους έτρωγαν ελάχιστη ποσότητα.

Δεν εντοπίστηκε ανάλογος συσχετισμός με τα πουλερικά, τα αβγά, τα γαλακτοκομικά και τα ψάρια/θαλασσινά, ενώ η σόγια και τα όσπρια είχαν ελαφρώς προστατευτική επίδραση.

Επίσης, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η αντικατάσταση μιας μερίδας κόκκινου κρέατος με άλλη πηγή πρωτεΐνης μείωνε τον κίνδυνο νεφρικής ανεπάρκεια, και αν αυτό ήταν πουλερικό τότε η μείωση έφτανε το 62%.

«Η μελέτη δείχνει ότι, τόσο οι ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο, όσο και ο γενικός πληθυσμός που ενδιαφέρεται για την υγεία του, να πρέπει να προτιμούν τις φυτικές πηγές πρωτεΐνης αντί τις ζωικές. Αλλά, σε κάθε περίπτωση είναι προτιμότερο να επιλέγουν ψάρια/θαλασσινά και πουλερικά αντί για κόκκινο κρέας» υπογραμμίζει ο Δρ Κο.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Αυτά μόνο ο Ολυμπιακός: Διεκδικεί 6 ευρωπαϊκά σε 4 αθλήματα!

Δεν υπάρχει αυτό που έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός, καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Απρίλη και διεκδικεί ακόμα 6 ευρωπαϊκά σε 4 διαφορετικά αθλήματα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024