Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Προπομπός προβλημάτων η αυξημένη αρτηριακή πίεση κατά την κύηση

Προπομπός προβλημάτων η αυξημένη αρτηριακή πίεση κατά την κύηση

Οι γυναίκες με ελαφρώς αυξημένη αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν μετέπειτα μεταβολικό σύνδρομο, υποστηρίζουν κινέζοι ερευνητές σε άρθρο που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Hypertension.

Οι γυναίκες με ελαφρώς αυξημένη αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν μετέπειτα μεταβολικό σύνδρομο, υποστηρίζουν κινέζοι ερευνητές σε άρθρο που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Hypertension.

Το μεταβολικό σύνδρομο, συνδυασμός συμπτωμάτων και ενδείξεων, το κοιλιακό λίπος και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, είναι παράγοντας κινδύνου για καρδιακή νόσο και διαβήτη. Συνεπώς, η αρτηριακή πίεση στο ανώτατο όριο του φυσιολογικού μπορεί να είναι πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Η φυσιολογική αρτηριακή πίεση κυμαίνεται συνήθως στα 120/80 mmHg ή και κάτω από τις τιμές αυτές. Το όριο για την υψηλή αρτηριακή πίεση ή υπέρταση είναι το 140/90 mmHg και πάνω. Ωστόσο, υπάρχει και το σημείο μεταξύ υγιούς αρτηριακής πίεσης και υπέρτασης, που ονομάζεται προϋπέρταση, δηλαδή όταν το ανώτατο φυσιολογικό όριο ανοίγει τον δρόμο για την υπέρταση.

Αν και οι έλεγχοι κατά τη διάρκεια της κύησης είναι συχνοί, υπάρχει και η περίπτωση η γυναίκα να μην ενημερωθεί για τους κινδύνους που συνεπάγεται η ελαφρώς αυξημένη αρτηριακή πίεση, παρά μόνο όταν φτάσει ή και ξεπεράσει το 140/90 mmHg.

Ο Δρ Τζιαν-Μιν Νιου και οι συνεργάτες του στο Νοσοκομείο Γυναικών και Παίδων «Guangdong» έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 506 εγκύους χωρίς ιστορικό υψηλή αρτηριακής πίεσης ή διαβήτη. Μέτρησαν την αρτηριακή τους πίεση, το βάρος και άλλους δείκτες υγείας, ανά τακτά χρονικά διαστήματα της εγκυμοσύνης και για 18 μήνες μετά τον τοκετό.

Στο ένα τρίτο των γυναικών, η αρτηριακή πίεση παρέμεινε σε φυσιολογικά χαμηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι μισές παρέμειναν σε φυσιολογικά ενδιάμεσα επίπεδα και το 13% εκδήλωσε οριακά αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Εκ των 309 γυναικών που ολοκλήρωσαν την μελέτη, 35 εκδήλωσαν μεταβολικό σύνδρομο, δηλαδή είχαν περίμετρο μέσης 88,9 εκατοστά ή περισσότερο, αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα, χαμηλά επίπεδα HDL χοληστερόλης, αρτηριακή πίεση 135/85 mmHg και άνω και υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Οι γυναίκες με οριακά αυξημένη αρτηριακή πίεση στους τελευταίους μήνες της κύησης είχαν εξαπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν μεταβολικό σύνδρομο, συγκριτικά με όσες βρίσκονταν στα κατώτερα φυσιολογικά όρια.

«Η διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ενδεχομένως να βοηθά στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης προϋπέρτασης ή μεταβολικού συνδρόμου» συμβουλεύει ο Δρ Νιου.

Και προσθέτει ότι η παρακολούθηση της γυναίκας μετά τον τοκετό είναι πολύ σημαντική, καθώς η εγκυμοσύνη είναι ένα στρες τεστ που μπορεί να αποκαλύψει προδιάθεση του οργανισμού για μελλοντική καρδιαγγειακή νόσο.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024