Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πέντε νέες μεταλλάξεις σχετίζονται με τον καρκίνο παχέος εντέρου

Πέντε νέες μεταλλάξεις σχετίζονται με τον καρκίνο παχέος εντέρου

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν πέντε νέες γονιδιακές μεταλλάξεις που μπορεί να σχετίζονται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Nature Communications.

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν πέντε νέες γονιδιακές μεταλλάξεις που μπορεί να σχετίζονται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυποNature Communications.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο, στο Λονδίνο, ανέλυσαν γονίδια περισσοτέρων από 1.000 ατόμων με καρκίνο του παχέος εντέρου. Ο συσχετισμός της νόσου με τις πέντε νέες γονιδιακές μεταλλάξεις που ήταν εξαιρετικά σπάνιες, θα πρέπει να επιβεβαιωθεί σε περαιτέρω μελέτες.

Πάντως, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι όλα τα κύρια γονίδια που αυξάνουν καθοριστικά τον κίνδυνο εκδήλωσης της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου έχουν ήδη εντοπιστεί.

«Η μελέτη μας είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει για την γενετική του καρκίνου του παχέος εντέρου και στόχο έχει να καταρτίσει έναν λεπτομερή χάρη της νόσου που μπορεί να μας οδηγήσει σε νέους τρόπους αντιμετώπισης ή πρόληψής της. Η παρούσα έρευνα κλείνει ένα κεφάλαιο, στο ερώτημα αν έχουν όντως εντοπιστεί όλα τα βασικά γονίδια που σχετίζονται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Αλλά έτσι όμως ανοίγει ένα άλλο κεφάλαιο που υπογραμμίζει την αξία του εντοπισμού των πολλών γενετικών μεταλλάξεων τα οποία μεμονωμένα έχουν μικρή συμβολή, αλλά όλα μαζί έχουν τεράστια επίπτωση στον κληρονομικό κίνδυνο» εξηγεί ο Δρ Ρίτσαρντ Χαλστον, καθηγητής Μοριακής και Πληθυσμιακής Γενετικής στο βρετανικό ινστιτούτο.

Ο ερευνητής συμπληρώνει ακόμα ότι κάθε γονίδιο που ανακαλύπτεται, καθώς και οι γενετικές μεταλλάξεις που μπορεί να παίζουν μικρότερο ρόλο, δίνουν στους επιστήμονες μια νέα οπτική για την υποκείμενη βιολογία του καρκίνου του παχέος εντέρου.

«Η μελέτη αποτελεί μια σημαντική συνεισφορά στην καλύτερη κατανόηση της γενετικής του καρκίνου του παχέος εντέρου. Αποτελεί έναν δείκτη της σημαντικής προόδου που έχουν κάνει μέχρι σήμερα στην αποκωδικοποίηση της κληρονομικότητας της νόσου και μας διαβεβαιώνει επίσης ότι έχουμε εντοπίσει τα κύρια γονίδια της» σχολιάζει ο Πολ Γουρκμαν, εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024