Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φάτε δημητριακά ολικής άλεσης και μειώστε τον κινδυνο πρόωρου θανάτου

Φάτε δημητριακά ολικής άλεσης και μειώστε τον κινδυνο πρόωρου θανάτου

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν πολλά δημητριακά ολικής άλεσης διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρδιακά αίτια, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Circulation.

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν πολλά δημητριακά ολικής άλεσης διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρδιακά αίτια, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Circulation.

Ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Διατροφολογίας Κι Σαν, αξιολόγησαν προηγούμενες μελέτες για τα δημητριακά ολικής άλεσης, οι οποίες αφορούσαν συνολικά πάνω από 786.000 άτομα.

Η βασική διαπίστωση ήταν ότι όσο αυξάνεται η κατανάλωση των δημητριακών ολικής άλεσης, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου.

Σύμφωνα με την μελέτη, όσοι έτρωγαν τουλάχιστον τρεις μερίδες δημητριακών ολικής άλεσης τη μέρα (κάθε μερίδα είναι περίπου 16 γραμμάρια, άρα συνολικά 48 γραμμάρια) είχαν 20% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτιολογία, 25% μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου και 14% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο.

Για όσους έτρωγαν 70 γραμμάρια δημητριακών ολικής άλεσης καθημερινά, οι μειώσεις του κινδύνου θανάτου ήταν 22% (από κάθε αιτία), 23% (από καρδιά) και 20% (από καρκίνο) αντίστοιχα.

Τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, που μειώνουν το επίπεδο της χοληστερόλης στο αίμα, άρα και τον καρδιαγγειακό και μεταβολικό κίνδυνο (διαβήτη, παχυσαρκία).

Μια άλλη διεθνής μελέτη, η οποία αφορούσε συνολικά πανω από 700.000 άτομα και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal, έδειξε ότι ακόμη και μια μικρή αύξηση στην καθημερινή κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο χρονίων παθήσεων και πρόωρου θανάτου.

Σύμφωνα με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Δρ Ντάγκφιν Ον της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Κολεγίου Ιμπέριαλ του Λονδίνου, το μεγαλύτερο όφελος έχουν όσοι δεν έτρωγαν καθόλου δημητριακά ολικής άμεσης στο παρελθόν και τώρα τρώνε καθημερινά δύο μερίδες τη μέρα (32 γραμμάρια). Περαιτέρω μειώσεις του κινδύνου για πρόωρο θάνατο και χρόνιες ασθένειες παρατηρούνται, όταν η κατανάλωση δημητριακών αυξηθεί έως τις 7,5 μερίδες ημερησίως (225 γραμμάρια).

Οι δύο μελέτες έρχονται να προστεθούν σε άλλες που τα τελευταία 15 χρόνια δείχνουν τα οφέλη των δημητριακών ολικής άλρσης στην υγεία. Όπως είπαν οι ερευνητές, μετά και τις νέες ανασκοπήσεις, οι γιατροί πρέπει να συστήνουν τα δημητριακά ολικής άμεσης τόσο στον γενικό πληθυσμό, όσο και σε επιμέρους ομάδες ασθενών.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024