Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αναποτελεσματικά και μη ασφαλή τα αντικαταθλιπτικά σε παιδιά και εφήβους

Αναποτελεσματικά και μη ασφαλή τα αντικαταθλιπτικά σε παιδιά και εφήβους

Τα περισσότερα αντικαταθλιπτικά φάρμακα είναι αναποτελεσματικά στα παιδιά και τους εφήβους, ενώ ορισμένα μπορεί να μην είναι καν ασφαλή, αποφαίνεται διεθνής επιστημονική ομάδα που δημοσίευσε στοιχεία μελέτης στο επιστημονικό έντυπο The Lancet.

Τα περισσότερα αντικαταθλιπτικά φάρμακα είναι αναποτελεσματικά στα παιδιά και τους εφήβους, ενώ ορισμένα μπορεί να μην είναι καν ασφαλή, αποφαίνεται διεθνής επιστημονική ομάδα που δημοσίευσε στοιχεία μελέτης στο επιστημονικό έντυπο The Lancet.

Μάλιστα η μελέτη προειδοποιεί ότι η έλλειψη διαθέσιμων ολοκληρωμένων στοιχείων από τις δημοσιευμένες και μη σχετικές κλινικές μελέτες δημιουργεί μεγάλη αβεβαιότητα για την πραγματική επίδραση των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Αντρέα Κιπριάνι του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, αξιολόγησαν στοιχεία από 34 κλινικές δοκιμές, οι οποίες αφορούσαν συνολικά 5.260 παιδιά και νέους εννέα έως 18 ετών.

Η βασική διαπίστωση είναι ότι, από τα 14 ευρέως χρησιμοποιούμενα αντικαταθλιπτικά, μόνο η φλουοξετίνη αποδείχθηκε πραγματικά πιο αποτελεσματική σε σχέση με το εικονικό φάρμακο, στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Από την άλλη, η βενλαφαξίνη συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονικών σκέψεων σε σχέση με το εικονικό φάρμακο.

«Το ισοζύγιο κινδύνων και ωφελειών των αντικαταθλιπτικών για τη θεραπεία της μείζονος κατάθλιψης δεν φαίνεται να προσφέρει κάποιο ξεκάθαρο πλεονέκτημα στα παιδιά και τους εφήβους, με την πιθανή εξαίρεση μόνο της φλουοξετίνης. Συστήνουμε να υπάρχει στενή επιτήρηση των παιδιών και εφήβων που παίρνουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα, άσχετα με το φάρμακο που έχει επιλεγεί, ιδίως στην αρχή της θεραπείας» σχολιάζει ο καθηγητής Πενγκ Σίε του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Τσονγκίνγκ στην Κίνα.

Επικριτικός εμφανίσθηκε ο Δρ Κιπριάνι για τη σχετική αδιαφάνεια των κλινικών μελετών που αφορούν τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, δεδομένου ότι τα δύο τρίτα των μελετών αυτών έχουν χρηματοδοτηθεί από φαρμακευτικές εταιρείες. «Δεν μπορούμε να έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στην ακρίβεια των δημοσιευμένων και μη μελετών» τόνισε.

Η μείζονα κατάθλιψη είναι συχνή σε παιδιά έξι έως 12 ετών και εφήβους 13 έως 18 ετών, σε ποσοστά που εκτιμώνται σε 3% και 6% αντίστοιχα. Παρά τους ενδοιασμούς των αρμόδιων Αρχών για τους πιθανούς κινδύνους των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, ιδίως σε σχέση με την τάση αυτοκτονίας, κατά την τελευταία δεκαετία η χρήση τους έχει σταδιακά αυξηθεί στις νεότερες ηλικίες. Στις ΗΠΑ αντικαταθλιπτικά φάρμακα παίρνουν το 1,6% των ατόμων ενός έως 19 ετών, ενώ στη Μ. Βρετανία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 1,1%.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Στρέφεται στη Δικαιοσύνη η Μπαρτσελόνα για το γκολ-φάντασμα κόντρα στη Ρεάλ (vid)

Αποφασισμένη να το φτάσει στα άκρα η Μπαρτσελόνα για το γκολ του Λαμίν Γιαμάλ που δεν μέτρησε ποτέ αν και είναι φανερό πως η μπάλα πέρασε την γραμμή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024