Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νόσος Αλτσχάιμερ: Άμυνα του εγκεφάλου οι πλάκες β-αμυλοειδούς;

Νόσος Αλτσχάιμερ: Άμυνα του εγκεφάλου οι πλάκες β-αμυλοειδούς;

Οι πλάκες της β-αμυλοειδούς πρωτεΐνης που δημιουργούνται στον εγκέφαλο των ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ, μπορεί να αποτελούν κατ' αρχήν όχι κάτι κακό, αλλά μια αμυντική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος για να προστατευθεί από κάποια λοίμωξη από παθογόνο μικροοργανισμό, υποστηρίζει μια νέα επιστημονική θεωρία.

Οι πλάκες της β-αμυλοειδούς πρωτεΐνης που δημιουργούνται στον εγκέφαλο των ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ, μπορεί να αποτελούν κατ’ αρχήν όχι κάτι κακό, αλλά μια αμυντική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος για να προστατευθεί από κάποια λοίμωξη από παθογόνο μικροοργανισμό, υποστηρίζει μια νέα επιστημονική θεωρία.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, με επικεφαλής τον Δρ Ρούντολφ Τάντζι, σε άρθρο που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Science Translational Medicine, υποστηρίζουν ακόμα ότι στην συνέχεια οι πλάκες β-αμυλοειδούς αλλάζουν ρόλο και προκαλούν την καταστροφή των εγκεφαλικών κυττάρων, με αποτέλεσμα την εκδήλωση άνοιας και νόσου Αλτσχάιμερ.

Αν και ανατρεπτική η θεωρία των ερευνητών αν όντως επιβεβαιωθεί ότι ισχύει, τότε θα αλλάξει ριζικά την κατανόηση και αντιμετώπιση της ανίατης νευροεκφυλιστικής ασθένειας. Προς το παρόν πάντως, ενισχύει τις υποψίες ορισμένων επιστημόνων ότι η νόσος Αλτσχάιμερ έχει μικροβιακή αιτιολογία.

Οι επιστήμονες έκαναν πειράματα με ποντίκια και σκώληκες, εισάγοντας στον εγκέφαλο τους βακτήρια. Όπως παρατήρησαν τα πειραματόζωα γρήγορα ανέπτυξαν πλάκες β-αμυλοειδούς.

«Κάθε πλάκα είχε μέσα της ένα βακτήριο. Ένα και μοναδικό βακτήριο ήταν αρκετό για να οδηγήσει στη δημιουργία μιας ολόκληρης πλάκας μέσα σε ένα βράδυ», εξηγεί ο Δρ Τάντζι.

Οι επιστήμονες θεωρούν πιθανό πλέον ότι καθώς ο οργανισμός προσπαθεί να αμυνθεί η μικροβιακή λοίμωξη πυροδοτεί το σχηματισμό πλακών, οι οποίες προκαλούν τη νόσο Αλτσχάιμερ. Με κάποιο τρόπο, βακτήρια, ιοί, μύκητες και άλλοι παθογόνοι μικροοργανισμοί μπορεί να διασχίζουν τον προστατευτικό αιματο-εγκεφαλικό φραγμό και να διεισδύουν στον εγκέφαλο.

Τότε ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί τη β-αμυλοειδή πρωτεΐνη για να παγιδεύσει και να εξοντώσει τα μικρόβια. Αν όμως αυτές οι κολλώδεις πρωτεϊνικές πλάκες δεν απομακρυνθούν αρκετά γρήγορα από τον εγκέφαλο (και αυτό μπορεί να εξαρτάται από το γενετικό προφίλ ενός ανθρώπου), τότε αποκτούν τοξική δράση. Προκαλούν, έτσι, φλεγμονή και καθίζηση μιας άλλης πρωτεΐνης, της Τ-πρωτεΐνης, με συνέπεια σταδιακά τα εγκεφαλικά κύτταρα να πεθαίνουν και να εξελίσσεται η άνοια.

Επόμενο βήμα των ειδικών είναι να εξετάσουν τους εγκεφάλους ασθενών που απεβίωσαν από νόσο Αλτσχάιμερ. Αν βρουν μικροβιακό DNA ή RNA μέσα στις πλάκες βήτα-αμυλοειδούς, τότε θα έχουν ισχυρές ενδείξεις υπέρ της θεωρίας τους. Επίσης θα ενισχυθεί μια νέα θεραπευτική προσέγγιση, ο έγκαιρος εμβολιασμός έναντι διαφόρων παθογόνων μικροοργανισμών, ως προληπτικό μέτρο για τους ηλικιωμένους.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Το ξέσπασμα του Βαγγέλη Μαρινάκη στο πέναλτι που χάρισε την πρόκριση στην Κ19 στον τελικό (vid)

Δείτε πως «ξέσπασε» ο Βαγγέλης Μαρινάκης στο νικητήριο πέναλτι του Λιατσικούρα το οποίο χάρισε την πρόκριση στον Ολυμπιακό για τον τελικό του Youth League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024