Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιόγκα και διαλογισμός για πρόληψη της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ

Γιόγκα και διαλογισμός για πρόληψη της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ

Η γιόγκα και ο διαλογισμός είναι αποτελεσματικότεροι τρόποι στην διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου και στην πρόληψη της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ, έναντι των σταυρόλεξων και των ασκήσεων μνήμης, υποστηρίζει διεθνής επιστημονική ομάδα σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύσε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Alzheimer's Disease.

Η γιόγκα και ο διαλογισμός είναι αποτελεσματικότεροι τρόποι στην διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου και στην πρόληψη της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ, έναντι των σταυρόλεξων και των ασκήσεων μνήμης, υποστηρίζει διεθνής επιστημονική ομάδα σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύσε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Alzheimer’s Disease.

Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA) και της Αδελαΐδας, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ψυχιατρικής Έλεν Λαβρέτσκι, χώρισαν σε δύο ομάδες 25 άτομα 55 ετών και ανω, και για τρεις μήνες, η πρώτη ομάδα έκανε γιόγκα (μια φορά την εβδομάδα) και διαλογισμό (20 λεπτά καθημερινά), ενώ η άλλη έλυνε σταυρόλεξα, έπαιζε στον υπολογιστή παιχνίδια που «ακονίζουν» το νου και έκανε άλλες παρεμφερείς ασκήσεις για την τόνωση της μνήμης.

Προτού ξεκινήσει η έρευνα, όλοι οι συμμετέχοντες είχαν αρχίσει να αναφέρουν προβλήματα απώλειας μνήμης (ξεχνούσαν ονόματα, πρόσωπα, ραντεβού κ.α.) και άλλα γνωστικά ελλείμματα, που αποτελούν πρόδρομα σημάδια της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ.

Μετά το τρίμηνο, και οι δύο ομάδες είχαν εμφανίσει βελτίωση στο να θυμούνται λέξεις, ονόματα κ.λπ. (λεκτική μνήμη), αλλά η ομάδα της γιόγκα και του διαλογισμού είχε συγκριτικά μεγαλύτερη βελτίωση στην οπτική-χωρική μνήμη, πράγμα που τους επέτρεπε να θυμούνται καλύτερα πρόσωπα, τοποθεσίες κ.α.

Επίσης, όσοι είχαν κάνει γιόγκα και διαλογισμό, ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν κατάθλιψη και άγχος, διαχειριζόμενοι ευκολότερα καταστάσεις που προκαλούν στρες. Ως γνωστόν, η σταδιακή απώλεια μνήμης προκαλεί άγχος και αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη.

Επίσης, όπως έδειξε η λειτουργική μαγνητική απεικόνιση (fMRI), ο εγκέφαλος των ατόμων που είχαν κάνει γιόγκα και διαλογισμό, εμφάνιζε περισσότερες νευρωνικές συνδέσεις.

«Ιστορικά και ανεπίσημα, η γιόγκα είχε συσχετιστεί με καλύτερη γήρανση και η έρευνά μας πλέον το επιβεβαιώνει επιστημονικά. Έτσι, μετατρέψαμε την ιστορική σοφία σε απτές αποδείξεις που χρειάζονται οι γιατροί για να τη συστήσουν ως θεραπεία στους ασθενείς τους», σχολιάζει ο ερευνητής Χάρις Έϊρε.

«Αν εσείς ή οι συγγενείς σας προσπαθείτε να βελτιώσετε την μνήμη σας και να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, η τακτική άσκηση με γιόγκα και διαλογισμό μπορεί να αποτελεί μια απλή, ασφαλή και φθηνή λύση για τη βελτίωση της κατάστασης του εγκεφάλου σας», συμπληρώνει η Δρ Λαβρέτσκι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στην μελέτη χρησιμοποιήθηκε Κουνταλίνι-γιόγκα και το Κίρταν Κρίγια ως μέθοδος διαλογισμου. Όμως, εικάζεται ότι και άλλα είδη γιόγκα και διαλογισμού μπορεί να έχουν επίσης ευεργετικό αποτέλεσμα στη μνήμη.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024