Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κατάθλιψη, τροχαία και λοιμώδη νοσήματα απειλούν εφήβους και νέους

Κατάθλιψη, τροχαία και λοιμώδη νοσήματα απειλούν εφήβους και νέους

Οι ψυχικές διαταραχές, με βασικότερη την κατάθλιψη, οι τραυματισμοί λόγω τροχαίου ατυχήματος και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, αποτελούν τις κυριότερες απειλές για την ψυχική υγεία των εφήβων, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο The Lancet.

Οι ψυχικές διαταραχές, με βασικότερη την κατάθλιψη, οι τραυματισμοί λόγω τροχαίου ατυχήματος και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, αποτελούν τις κυριότερες απειλές για την ψυχική υγεία των εφήβων, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο The Lancet.

Επιτροπή 30 ειδικών από 14 χώρες, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζορτζ Πάτον του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, μελέτησε στοιχεία που αφορούσαν άτομα 10 έως 24 ετών από 188 χώρες.

Η έρευνα, που χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα «Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς», επισημαίνει ότι η εν λόγω ηλικιακή ομάδα δεν τυγχάνει της δέουσας φροντίδας και έχει τη χειρότερη ιατρική κάλυψη από κάθε άλλη ηλικιακή ομάδα. Αυτό έχει σοβαρές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία των εφήβων και νέων του πλανήτη.

Τα δύο τρίτα των νέων μεγαλώνουν σε χώρες όπου ποικίλες απειλές (AIDS, πρόωρη εγκυμοσύνη, σεξ χωρίς ασφάλεια, κατάθλιψη, τραυματισμοί, βία κ.α.) αποτελούν καθημερινή πραγματικότητα. Στις ανεπτυγμένες χώρες, τους νέους απειλούν και άλλα προβλήματα, όπως η παχυσαρκία, η κατάθλιψη, η ανεργία, η κοινωνική περιθωριοποίηση κ.α.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο ιός HIV, τα τροχαία ατυχήματα και οι πνιγμοί προκαλούν πάνω από το ένα τέταρτο των θανάτων των εφήβων, παγκοσμίως. Η διάρροια και άλλες γαστεντερικές παθήσεις, οι λοιμώξεις των πνευμόνων και η ελονοσία προκαλούν το 21% των θανάτων.

Τα τροχαία (14,2%), η κατά του εαυτού στρεφόμενη βία (8,4%) και η βία από άλλους (5,5%) είναι οι κύριες αιτίες θανάτου για τους νέους 15-19 ετών, ενώ για την ομάδα 20-24 ετών τα ποσοστά αυτά είναι ακόμη μεγαλύτερα (15,6%, 9,3% και 6,6% αντίστοιχα). Για τους εφήβους 10 έως 14 ετών, οι κυριότερες απειλές για την υγεία τους είναι το ανασφαλές νερό και οι ανασφαλείς συνθήκες υγιεινής, καθώς και η έλλειψη σιδήρου.

Η κατάθλιψη αποτελεί το κυριότερο πρόβλημα υγείας των εφήβων (σε ποσοστό πάνω από 10% διεθνώς) και ακολουθούν τα δερματικά προβλήματα, όπως η ακμή και η δερματίτιδα (9,9%). Η κατάθλιψη απειλεί κυρίως τις κοπέλες 15 έως 24 ετών.

Ο ταχύτερα αυξανόμενος παράγων κινδύνου για τους εφήβους κατά τα τελευταία 25 χρόνια είναι το ανασφαλές σεξ, ενώ το αλκοόλ παραμένει η κυριότερη απειλή για την υγεία των νέων 20-24 ετών σε όλο τον κόσμο (7%).

Η έκθεση καλεί τη διεθνή κοινότητα να κάνει σημαντικές επενδύσεις στην μεγαλύτερη γενιά εφήβων που έχει γνωρίσει μέχρι σήμερα η Γη και η οποία αριθμεί περίπου 1,8 δισεκατομμύρια νέους και νέες, πάνω από το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού, εκ των οποίων το 80% ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες. Ο αριθμός των ατόμων 10 έως 24 ετών αναμένεται να φθάσει τα δύο δισεκατομμύρια έως το 2032.

Τέλος, η έκθεση επισημαίνει ότι, ενώ τις τελευταίες δεκαετίες, έπειτα από συντονισμένες διεθνείς προσπάθειες, έχει βελτιωθεί η υγεία των παιδιών κάτω των πέντε ετών, δεν έχει συμβεί το ίδιο με τους εφήβους και νέους, παρόλο που αυτή ακριβώς είναι η καθοριστική ηλικία στην οποία έχουν τη ρίζα τους τα περισσότερα μελλοντικά προβλήματα υγείας και συμπεριφορών που ταλαιπωρούν τους ενήλικους.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024