Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τα φάρμακα κατά του καπνίσματος δεν επηρεάζουν την ψυχική υγεία

Τα φάρμακα κατά του καπνίσματος δεν επηρεάζουν την ψυχική υγεία

Οι δραστικές ουσίες βαρενικλίνη και βουπροπριόνη που χορηγούνται για την διακοπή του καπνίσματος δεν φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρών διαταραχών ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη, ανησυχία και αυτοκτονικές σκέψεις.

Οι δραστικές ουσίες βαρενικλίνη και βουπροπριόνη που χορηγούνται για την διακοπή του καπνίσματος δεν φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρών διαταραχών ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη, ανησυχία και αυτοκτονικές σκέψεις.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Lancet.

Η έρευνα έγινε κατόπιν αιτήματος του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων μετά από ανησυχίες που είχαν εκφράσει ομάδες καταναλωτών σχετικά με την ασφάλεια των φαρμακευτικών ουσιών που συντελούν στη διακοπή του καπνίσματος.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, με επικεφαλής τον Δρ Ρομπερτ Ανθενελλι, μελέτησε στοιχεία που αφορούσαν περισσότερα από 8.000 άτομα, 18-75 ετών. Οι συμμετέχοντες κάπνιζαν κατά μέσο όρο πάνω από 10 τσιγάρα την ημέρα και ήθελαν να διακόψουν το κάπνισμα. Οι μισοί είχαν ιστορικό ή ενεργή ψυχιατρική πάθηση, όπως διαταραχή διάθεσης, ανησυχία, ψυχωτική ή διαταραχή προσωπικότητας, ενώ οι μισοί εξ αυτών έπαιρναν και σχετική φαρμακευτική αγωγή.

Με τυχαία επιλογή οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες: είτε να πάρουν βαρενικλίνη ή βουπροπριόνη, να χρησιμοποιήσουν επιθέματα νικοτίνης ή να πάρουν ανενεργό φάρμακο.

Στη συνέχεια αξιολογήθηκαν για τυχόν προβλήματα ψυχική υγείας (όπως επιθετικότητα, πανικός, ανησυχία, κατάθλιψη, αυτοκτονικές σκέψεις και ταραχή) κατά τη διάρκεια της τρίμηνης θεραπείας και έξι μήνες μετά το τέλος της.

Μεταξύ εκείνων χωρίς ψυχιατρικές διαταραχές, δεν παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στη συχνότητα των ψυχικών προβλημάτων και στις τέσσερις ομάδες. Ενώ όπως ήταν αναμενόμενο περισσότερα ψυχικά προβλήματα καταγράφηκαν στα άτομα με προϋπάρχουσες ψυχικές διαταραχές, και πάλι και στις τέσσερις ομάδες.

Οι επιστήμονες εξέτασαν και τα ποσοστά διακοπής του καπνίσματος και διαπίστωσαν ότι η βαρενικλίνη ήταν πιο αποτελεσματική, καθώς το ποσοστό διακοπής ήταν 22% ενώ με την βουπροπριόνη 16%, με τα επιθέματα νικοτίνης 16% και με το εικονικό σκεύασμα 9%.

Τα ποσοστά διακοπής του καπνίσματος ήταν σχετικά χαμηλότερα σε όλες τις ομάδες των ατόμων με ψυχιατρικά προβλήματα.

«Τόσο τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, όσο και άλλων προηγούμενων δείχνουν ότι τα φάρμακα για τη διακοπή του καπνίσματος δεν αυξάνουν τον κίνδυνο παρενεργειών ψυχικής υγείας στους καπνιστές χωρίς ψυχιατρικά προβλήματα» επισημαίνει ο Δρ Ανθανελλι.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024