Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η έλλειψη ύπνου κάνει κακό στην υγεία της καρδιάς

Η έλλειψη ύπνου κάνει κακό στην υγεία της καρδιάς

Μόλις μια εβδομάδα με ελάχιστες ώρες βραδινού ύπνου μπορεί να συντελέσει σε βλάβες στην καρδιά, λόγω αύξησης της LDL (κακής) χοληστερόλης, υποστηρίζουν φινλανδοί ερευνητές σε άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Scientific Reports.

Μόλις μια εβδομάδα με ελάχιστες ώρες βραδινού ύπνου μπορεί να συντελέσει σε βλάβες στην καρδιά, λόγω αύξησης της LDL (κακής) χοληστερόλης, υποστηρίζουν φινλανδοί ερευνητές σε άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Scientific Reports.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κοιμόντουσαν ελάχιστες ώρες είχαν επίσης χαμηλότερη HDL (καλή) χοληστερόλη στο αίμα τους, συγκριτικά με όσους κοιμόντουσαν επαρκώς.

Οι ειδικοί αποδίδουν το φαινόμενο στο γεγονός ότι γονίδια τα οποία ρυθμίζουν την κυκλοφορία της χοληστερόλης στο σώμα είναι λιγότερο δραστήρια όταν έχουμε στερηθεί τον ύπνο, εν αντιθέσει με την επαρκή νυχτερινή ξεκούραση.

Τα νέα αυτά ευρήματα εξηγούν εν μέρει γιατί όσοι κοιμούνται λιγότερο από επτά ώρες το βράδυ διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, όπως εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής νόσου.

Η χοληστερόλη είναι μια ουσία που βρίσκεται φυσικά στο σώμα μας και είναι σημαντική για την καλή λειτουργία κάθε κυττάρου. Το σώμα χρησιμοποιεί τη χοληστερόλη για να παρασκευάσει ζωτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη D και ορισμένες ορμόνες.

Υπάρχουν δύο βασικά είδη χοληστερόλης, η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL), ή αλλιώς «καλή» χοληστερόλη, που είναι ωφέλιμη για την υγεία της καρδιάς. Απομακρύνει τη χοληστερόλη από τις αρτηρίες προς το ήπαρ, όπου αποβάλλεται. Και η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL), ή αλλιώς «κακή» χοληστερόλη, που επιβαρύνει τη λειτουργία της καρδιάς, μεταφέροντας τη χοληστερόλη από το ήπαρ στους ιστούς του οργανισμού. Εάν τα επίπεδα της LDL είναι υψηλά, η χοληστερόλη συσσωρεύεται στις αρτηρίες σχηματίζοντας αθηρωματικές πλάκες οι οποίες περιορίζουν την κυκλοφορία του αίματος προς την καρδιά, με αποτέλεσμα την εκδήλωση εμφράγματος. Ή μπορεί να προκληθεί ρήξη της αθηρωματικής πλάκας και τα τμήματα της να φτάσουν μέσω του αίματος μέχρι τον εγκέφαλο και να προκαλέσουν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι φινλανδοί ερευνητές θέλησαν να δουν γιατί η έλλειψη ύπνου σχετίζεται με περισσότερα καρδιακά προβλήματα και εγκεφαλικά επεισόδια. Μελέτησαν, λοιπόν, την επίδραση της στέρησης ύπνου στο πώς τα γονίδια ρυθμίζουν την μεταφορά της χοληστερόλης στο σώμα, αλλά στα πραγματικά επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα.

Παράγοντες που συντελούν στην εκδήλωσης της αθηροσκλήρωσης εντοπίστηκαν τόσο στα άτομα που μελετήθηκαν καθώς και στον γενικό πληθυσμό, που δεν κοιμόντουσαν επαρκώς.

Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι η ανεπάρκεια ύπνου επηρεάζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, προκαλώντας φλεγμονή και αυξημένο κίνδυνο ασθενειών.

Και η φινλανδική μελέτη απέδειξε ότι, μόλις μια εβδομάδα με ανεπάρκεια ύπνου είναι ικανή να εγείρει αλλαγές στην ανοσοποιητική αντίδραση του οργανισμού και στον μεταβολισμό.

Επόμενος στόχος των επιστημόνων είναι να καθορίσουν πόσο ελάσσονα είναι η ανεπάρκεια ύπνου αλλά παρόλα αυτά να προκαλεί αλλαγές στον οργανισμό του ανθρώπου.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ 87-91: Τον «κρέμασε» ο Σλούκας, έκαναν το 0-1 οι Ισραηλινοί

Με το… καλημέρα πλεονέκτημα αντίο για τους πράσινους. έχασαν ξανά από τη Μακάμπι (87-91) που αγωνία για τον Μπόλντγουιν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024