Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βρετανοί ερευνητές έλυσαν τον γρίφο του διαβήτη τύπου Ι

Βρετανοί ερευνητές έλυσαν τον γρίφο του διαβήτη τύπου Ι

Την πλήρη εικόνα του διαβήτη τύπου Ι υποστηρίζουν ότι κατάφεραν να σκιαγραφήσουν βρετανοί ερευνητές. Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Diabetes, ειδικοί του Πανεπιστημίου «Lincoln» εντόπισαν το πέμπτο και τελικό στόχο που το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται ώστε να προκληθεί ο διαβήτης τύπου Ι.

Την πλήρη εικόνα του διαβήτη τύπου Ι υποστηρίζουν ότι κατάφεραν να σκιαγραφήσουν βρετανοί ερευνητές. Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Diabetes, ειδικοί του Πανεπιστημίου «Lincoln» εντόπισαν το πέμπτο και τελικό στόχο που το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται ώστε να εκδηλωθεί ο διαβήτης τύπου Ι.

Ως γνωστόν, στον διαβήτη τύπου Ι ή νεανικό διαβήτη, το ανοσοποιητικό σύστημα καταστρέφει τα β-κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν την ινσουλίνη, την ορμόνη που χρειάζεται ο οργανισμός για να διατηρεί υπό έλεγχο την γλυκόζη στο αίμα.

Μελέτες που έχουν γίνει στα μοναδικά αντισώματα που παράγει ο οργανισμός των ασθενών με διαβήτη τύπου Ι, έχουν δείξει ότι υπάρχουν πέντε βασικοί στόχοι στους οποίους επιτίθεται το ανοσοποιητικό σύστημα.

Κι ενώ, ο εντοπισμός μερικών εξ αυτών των στόχων ήταν σχετικά απλή υπόθεση, ο πέμπτος και βασικότερος έχει αποδειχθεί περίπλοκη υπόθεση εδώ και 20 χρόνια.

Ο Δρ Μάικλ Κρίστι και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο «Lincoln» εξηγούν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα στοχεύει στην ινσουλίνη, την αποκαρβοξυλάση του γλουταμινικού οξέος, τα αντισώματα IA-2, τον μεταφορεά 8 του ψευδαργύρου, και σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία την τετρασπανίνη-7.

Οι τρεις τελευταίες πρωτεΐνες εμπλέκονται στην έκκριση ή αποθήκευση της ινσουλίνης.

«Μόλις το ανοσοποιητικό σύστημα αποφασίσει ότι θέλει να απαλλαγεί από κάτι δύσκολα ανακόπτεται η διαδικασία αυτή, και στο πλαίσιο αυτό ο διαβήτης έχει αποδειχθεί πολύ δύσκολος στην πρόληψή τους» εξηγεί ο Δρ Κρίστι.

Έτσι τώρα οι επιστήμονες ελπίζουν ότι έχοντας την πλήρη εικόνα της νόσου θα μπορέσουν να βρουν τον τρόπο να εμποδίσουν το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στις πέντε αυτές πρωτεΐνες, χωρίς παράλληλα να καταστεί το άτομο ευάλωτο σε λοιμώξεις.

«Τώρα που έχουμε πλέον σχηματίσει την πλήρη εικόνα του διαβήτη τύπου Ι ίσως μπορέσουμε πραγματικά να αλλάξουμε την αντιμετώπιση της νόσου» εξηγεί ο Δρ Κριστι.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024