Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο αιφνίδιος θάνατος του συντρόφου επιβαρύνει την υγεία της καρδιάς

Ο αιφνίδιος θάνατος του συντρόφου επιβαρύνει την υγεία της καρδιάς

Ο θάνατος του/της συντρόφου, ιδίως ο αιφνίδιος, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής, σύμφωνα με μελέτη δανών ειδικών που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο BMJ Open Heart.

Ο θάνατος του/της συντρόφου, ιδίως ο αιφνίδιος, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής, σύμφωνα με μελέτη δανών ειδικών που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο BMJ Open Heart.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η συχνότερη μορφής καρδιακής αρρυθμίας και έχει διαπιστωθεί ότι αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια και άλλες επιπλοκές υγείας.

Οι ερευνητές του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Ααρχους, με επικεφαλής τον Δρ Σίμον Γκραφ, μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν 88.600 άτομα που είχαν διαγνωστεί με κολπική μαρμαρυγή και τους συνέκριναν με 886.120 υγιείς εθελοντές. Από τα άτομα με κολπική μαρμαρυγή, περίπου 17.500 είχαν χάσει τον σύντροφό τους.

Ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής ήταν 41% μεγαλύτερος σ’ αυτά τα άτομα, συγκριτικά με όσους δεν είχαν βιώσει παρόμοια απώλεια. Ο αυξημένος κίνδυνος ήταν άσχετος με το φύλο ή προϋπάρχουσες ιατρικές καταστάσεις (π.χ. διαβήτης).

Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής ήταν μεγαλύτερος, οκτώ έως 14 μέρες μετά τον θάνατο του αγαπημένου προσώπου και μετά βαθμιαία υποχωρούσε, ωσότου περάσει ένα έτος περίπου.

Ο κίνδυνος ήταν ιδιαίτερα αυξημένος στα άτομα άνω των 60 ετών, που είχαν υπερδιπλάσια πιθανότητα να εκδηλώσουν κολπική μαρμαρυγή σε σχέση με όσους δεν είχαν χάσει δικό τον/την συντροφό τους.

Επίσης, ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος, αν ο θάνατος του αγαπημένου προσώπου ήταν αιφνίδιος ή στα άτομα που ήδη είχαν διαγνωστεί με κολπική μαρμαρυγή. Όταν ο/η σύντροφος που είχε αποβιώσει, ήταν υγιής τον προηγούμενο μήνα, τότε η πιθανότητα εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής αυξανόταν κατά 57%, κάτι που δεν συνέβαινε, αν ο θάνατος ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενος λόγω προϋπάρχουσας ασθένειας.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι, η απώλεια αγαπημένου προσώπου προκαλεί αυξημένο συναισθηματικό στρες και αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Επίσης, η θλίψη λόγω πένθους αυξάνει τον κίνδυνο για πρόωρο θάνατο καρδιαγγειακής αιτιολογίας ή για ψυχικές παθήσεις.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024