Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πρωτεϊνικός υποδοχέας ανοίγει τον δρόμο για unisex αντισυλληπτικά

Πρωτεϊνικός υποδοχέας ανοίγει τον δρόμο για unisex αντισυλληπτικά

Έναν πρωτεϊνικό «διακόπτη» που ωθεί την ουρά του σπερματοζωαρίου να χτυπήσει την επιφάνεια του ωαρίου ώστε να μπορέσει να διεισδύσει και επιτευχθεί η γονιμοποίηση, ανακάλυψαν αμερικανοί ερευνητές.

Έναν πρωτεϊνικό «διακόπτη» που ωθεί την ουρά του σπερματοζωαρίου να χτυπήσει την επιφάνεια του ωαρίου ώστε να μπορέσει να διεισδύσει και επιτευχθεί η γονιμοποίηση, ανακάλυψαν αμερικανοί ερευνητές.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του Science, η ανακάλυψη αυτή μπορεί να βοηθήσει στην αναγνώριση μιας πιθανής αιτία της ανδρικής υπογονιμότητας, ενώ ο «διακόπτης» θα μπορούσε να αποτελέσει και τον πιθανό στόχο νέας γενιάς unisex αντισυλληπτικών θεραπειών, κατάλληλων για άνδρες και γυναίκες.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια διαπίστωσαν ότι, η επιφάνεια της ουράς του σπερματοζωαρίου έχει χιλιάδες πρωτεϊνικούς υποδοχείς. Αυτοί λειτουργούν εις ανταπόκριση της προγεστερόνης που εκκρίνεται από το ωάριο. Όταν το σπερματοζωάριο πλησιάζει το ωάριο, οι πρωτεϊνικοί υποδοχείς αντιδρούν λόγω της προγεστερόνης και κάνουν την ούρα να χτυπά, όπως το μαστίγιο, το ωάριο ώστε να το πιάσει και διεισδύσει εντός του.

«Αν ο πρωτεϊνικός υποδοχέας δεν αναγνωρίσει την προγεστερόνη, τότε υπάρχει πρόβλημα υπογονιμότητας. Αυτό μας δίνει λοιπόν νέα στοιχεία για ένα διαφορετικό μονοπάτι που υπάρχει στην δραστηριότητα του ανθρώπινου σπέρματος» εξηγεί η μεταδιδακτορική ερευνήτρια Μελίσσα Μίλλερ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ακόμα και σήμερα για το 80% των περιπτώσεων ανδρικής υπογονιμότητας τα αίτια είναι άγνωστα. Οι ερευνητές εικάζουν ότι στο 50% των υπογόνιμων ζευγαριών μπορεί να πρόβλημα να πηγάζει από το σπέρμα.

Επόμενος στόχος των επιστημόνων θα είναι να διερευνήσουν κατά πόσο είναι εφικτή η απενεργοποίηση των προγεστερονικών πρωτεϊνικών υποδοχέων του σπέρματος ως αντισυλληπτικό μέτρο ανδρών και γυναικών.

«Αν εμποδίσουμε την προγεστερόνη να προκαλέσει την αντίδραση των πρωτεϊνικών υποδοχέων στην επιφάνεια της ουράς του σπερματοζωαρίου, τότε αυτό δεν θα μπορέσει να φτάσει το ωάριο και να διεισδύσει σ’ αυτό. Συνεπώς, ίσως είμαστε κοντά στην ανάπτυξη ενός unisex αντισυλληπτικού» καταλήγει η ερευνήτρια.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024