Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πολυεστιακοί ενδοφακοί: Μια λύση για όλα τα προβλήματα όρασης

Πολυεστιακοί ενδοφακοί: Μια λύση για όλα τα προβλήματα όρασης

Η επιστημονική πρόοδος στην αντιμετώπιση των παθήσεων της όρασης είναι αλματώδης τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, πρόσφατο δημοσίευσμα στο Nature αναφέρεται σε πειραματική θεραπεία του συγγενή καταρράκτη σε παιδιά με βλαστικά κύτταρα του ιδίου του ασθενή. Ωστόσο, στην καθημερινή κλινική πρακτική ήδη εκατομμύρια ασθενείς, παγκοσμίως, απαλλάσσονται από τη μυωπία, τον αστιγματισμό, την υπερμετρωπία, την πρεσβυωπία και τον καταρράκτη χάρη στους πολυεστιακούς ενδοφακούς.

Η επιστημονική πρόοδος στην αντιμετώπιση των παθήσεων της όρασης είναι αλματώδης τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, πρόσφατο δημοσίευσμα στο Nature αναφέρεται σε πειραματική θεραπεία του συγγενή καταρράκτη σε παιδιά με βλαστικά κύτταρα του ιδίου του ασθενή. Ωστόσο, στην καθημερινή κλινική πρακτική ήδη εκατομμύρια ασθενείς, παγκοσμίως, απαλλάσσονται από τη μυωπία, τον αστιγματισμό, την υπερμετρωπία, την πρεσβυωπία και τον καταρράκτη χάρη στους πολυεστιακούς ενδοφακούς.

Στις μέρες μας ο επιστημονικός κλάδος των Εθνοφακών και της Διαθλαστικής Χειρουργικής διαθέτει μια πλήρη γκάμα εξειδικευμένων προϊόντων ικανά να προσφέρουν λύσεις σε κάθε πρόβλημα των ματιών, ώστε κάθε ασθενής να μπορέσει πλέον να ζήσει τη ζωή του στο μέγιστο, χωρίς προβλήματα όρασης.

Οι χειρουργοί οφθαλμίατροι προσφέρουν στους ασθενείς μοναδική ποιότητα στην όραση, μέσω διορθώσεων ακριβείας, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ασθενών χωρίς συμβιβασμούς. Έτσι ενώ στο παρελθόν, οποιοσδήποτε χρησιμοποιούσε τεχνητό φακό σε συνέχεια επέμβασης καταρράκτη, έπρεπε να περιοριστεί σε φακό που διόρθωνε την μακρινή όραση και παράλληλα να χρησιμοποιεί γυαλιά για να διορθώσει τον αστιγματισμό ή την πρεσβυωπία. Σήμερα, οι πολυεστιακοί ενδοφακοί ανταποκρίνονται στον τρόπο ζωής του καθενός, καλύπτοντας όλες τις καθημερινές συνήθειες και ανάγκες όρασης, είτε πρόκειται για οδήγηση, είτε για παρακολούθηση μιας παράστασης στο θέατρο, είτε μιας εργασίας μπροστά από τον υπολογιστή.

Όπως εξηγεί ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής, Παντελής Α. Παπαδόπουλος, καθηγητής Οφθαλμολογίας (με εξειδίκευση στη μικροχειρουργική του καταρράκτη, του γλαυκώματος, στις μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς, στις διαθλαστικές επεμβάσεις με laser και στην αποκατασταση του προσθίου ημιμορίου του οφθαλμού), ο καταρράκτης δημιουργείται όταν ο φακός του ματιού «θολώσει» εξαιτίας των πρωτεϊνών που συσσωρεύονται. Με την πάροδο του χρόνου ο φυσικός φακός του ματιού ενδέχεται να «θολώσει» με αποτέλεσμα την προοδευτική απώλεια όρασης που μπορεί και να καταλήξει σε πλήρη τύφλωση.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), ο καταρράκτης που εμφανίζεται στο μεγάλο ηλικιακά κοινό είναι υπεύθυνος για ποσοστό που υπερβαίνει το 50% των τυφλώσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, ποσοστό που ανέρχεται σε περίπου 20.000.000 ασθενείς παγκοσμίως. Ευτυχώς, η όραση μπορεί να αποκατασταθεί σε κανονικά επίπεδα μέσω χειρουργικής επέμβασης, γεγονός που αποτελεί μια εκ των πέντε πιο αποδοτικών θεραπειών στον τομέα της υγείας.

«Στην εγχείρηση καταρράκτη αντικαθιστούμε τον φυσικό ‘θολωμένο’ φακό με ένα τεχνητό ενδοφακό. Η μοντέρνα χειρουργική καταρράκτη είναι μια ασφαλής και πολύ αποδοτική διαδικασία και στις περισσότερες περιπτώσεις έχουμε άμεσα πλήρη ανάκτηση της όρασης» εξηγεί ο κ. Παπαδόπουλος.

Οι πολυεστιακοί ενδοφακοί που επιλέγονται σε πολλές περιπτώσεις για την αντιμετώπιση του καταρράκτη, προσφέρουν διόρθωση για κοντινή ενδιάμεση και μακρινή όραση, ακόμα και σε προβλήματα αστιγματισμού. Έτσι εξασφαλίζεται η θεραπεία ανά περίπτωση, η οποία δεν χρειάζεται καμιά επαναληπτική διόρθωση. Δηλαδή, οι εξελιγμένοι πολυεστιακοί φακοί είναι σχεδιασμένοι να βοηθούν τους ηλικιωμένους ασθενείς να προσεγγίσουν τη νεανική όραση καθώς προσφέρουν διόρθωση σε τρία οπτικά επίπεδα: κοντινό, ενδιάμεσο και μακρινό.

Η εξέλιξη όμως της Διαθλαστικής Χειρουργικής δεν αφορά μόνο στους ενδοφακούς, καθώς και η τεχνολογία που χρησιμοποιείται κατά τη χειρουργική επέμβαση έχει επίσης εξελιχθεί σημαντικά. Tα femptosecond λέιζερ που χρησιμοποιούνται στην εγχείρηση του καταρράκτη, φέρουν σε πέρας τα πιο δύσκολα σημεία στην επέμβαση, τα οποία στο παρελθόν έπρεπε να πραγματοποιηθούν με το χέρι. Αντί για νυστέρι, ένα λέιζερ με ακρίβεια εκατομμυριοστού, χρησιμοποιείται ώστε να κατακερματίσει και να προετοιμάσει την αφαίρεση των «θολωμένων» φακών. Μέσα από λεπτομερείς εικόνες στον υπολογιστή, ο χειρούργος οφθαλμίατρος μπορεί να προσαρμόσει το μέγεθος και το βαθμό μιας τομής, αυξάνοντας την πρόβλεψη της τελικής θέσης του ενδοφθάλμιου φακού ώστε να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα. Τα femptosecond λέιζερ έχουν επίσης συμβάλλει στην βελτίωση και των παραδοσιακών μεθόδων της Διαθλαστικής Χειρουργικής.

health.in.gr

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024