Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανακαλύφθηκαν γονίδια για τα γκρίζα μαλλιά και το πυκνό μούσι

Ανακαλύφθηκαν γονίδια για τα γκρίζα μαλλιά και το πυκνό μούσι

Το πρώτο γονίδιο που παίζει ρόλο στο γκριζάρισμα των μαλλιών υποστηρίζει ότι ανακάλυψε διεθνής επιστημονική ομάδα, ενισχύοντας την άποψη ότι ειναι γενετικά προκαθορισμένο πόσο γρήγορα θα αρχίσουν να ασπρίζουν τα μαλλιά μας. Επίσης, ανακάλυψαν και άλλα γονίδια που αυξάνουν την προδιάθεση για τα κατσαρά μαλλιά, το πυκνό μούσι και τα πυκνά και ενωμένα φρύδια.

Το πρώτο γονίδιο που παίζει ρόλο στο γκριζάρισμα των μαλλιών υποστηρίζει ότι ανακάλυψε διεθνής επιστημονική ομάδα, ενισχύοντας την άποψη ότι ειναι γενετικά προκαθορισμένο πόσο γρήγορα θα αρχίσουν να ασπρίζουν τα μαλλιά μας. Επίσης, ανακάλυψαν και άλλα γονίδια που αυξάνουν την προδιάθεση για κατσαρά μαλλιά, πυκνό μούσι και πυκνά και ενωμένα φρύδια.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Nature Communications, ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ Καουστμπούχ Αντικάρι του Τμήματος Κυτταρικής και Αναπτυξιακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (UCL), ανέλυσαν γενετικά περίπου 6.400 ανθρώπους (55% γυναίκες, 45% άνδρες) και εντόπισαν το γονίδιο IRF4.

Το γονίδιο IRF4 ευθύνεται για το γκριζάρισμα των μαλλιών, καθώς εμπλέκεται στην παραγωγή και αποθήκευσης μελανίνης, της χρωστικής ουσίας που καθορίζει το χρώμα του δέρματος, του τριχωτού και των ματιών. Για άγνωστες αιτίες, το γκιζάρισμα είναι πολύ πιο συχνό στους Ευρωπαίους σε σχέση με άλλους πληθυσμούς και αυτό πιθανώς εξηγείται επειδή το γονίδιο IRF4 συναντάται σχεδόν μόνο σε άτομα ευρωπαϊκής καταγωγής.

Επίσης, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι το γονίδιο PRSS53 επηρεάζει πόσο κατσαρά θα γίνουν τα μαλλιά, το γονίδιο EDAR πόσο πυκνό θα είναι το μούσι, το FOXL2 πόσο πυκνά θα είναι τα φρύδια και το PAX3 αν τα φρύδια θα είναι ενωμένα πάνω από την μύτη (σύνοφρυς).

Οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι κανένα γονίδιο δεν «δουλεύει» απο μόνο του για να κάνει τα μαλλιά κατσαρά ή το μούσι πολύ πυκνό, αλλά συμβάλλει μαζί με άλλους παράγοντες, γενετικούς, ψυχολογικούς (π.χ. μια τραυματική κατάσταση) και περιβαλλοντικούς.

Οι ερευνητές ελπίζουν οι νέες αυτές ανακαλύψεις να αξιοποιηθούν ποικιλοτρόπως στο μέλλον, από την Ιατρική έως τις εταιρείες καλλυντικών και τα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024