Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καρδιολογικά φάρμακα και αντιβιοτικά στη μάχη κατά του καρκίνου

Καρδιολογικά φάρμακα και αντιβιοτικά στη μάχη κατά του καρκίνου

Καναδοί ερευνητές δημοσίευσαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία κάποια καρδιολογικά φάρμακα και αντιβιοτικά έχουν δυνατότητες να χρησιμοποιηθούν στην θεραπεία διαφόρων μορφών καρκίνου, σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου Cancer Research.

Καναδοί ερευνητές δημοσίευσαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία κάποια καρδιολογικά φάρμακα και αντιβιοτικά έχουν δυνατότητες να χρησιμοποιηθούν στην θεραπεία διαφόρων μορφών καρκίνου, σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου Cancer Research.

Πρόκειται για ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα για την αντιμετώπιση καταστάσεων, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια, οι αρρυθμίες και οι λοιμώξεις. Το σημαντικό είναι ότι όλα αυτά τα φάρμακα είναι ήδη εγκεκριμένα για ανθρώπινη χρήση.

«Εντοπίσαμε 12 περίπου σκευάσματα που ενεργοποιούν τα ογκοκατασταλτικά γονίδια μέσω ενός επιγενετικού μηχανισμού που δεν είχε εντοπιστεί ποτέ μέχρι σήμερα. Οι επιγενετικοί μηχανισμοί ελέγχουν την γονιδιακή έκφραση και απορρυθμίζονται από τα καρκινικά κύτταρα. Ο μηχανισμός που ανακαλύψαμε ελέγχει την γονιδιακή έκφραση στοχεύοντας τα ενδοκυτταρικά επίπεδα του ασβεστίου» εξηγεί ο Νοελ Ραϊλαν, ερευνητής στο Νοσοκομείο CHU Sainte-Justine.

Ο Δρ Ραϊλαν προσθέτει επίσης ότι επειδή η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των συγκεκριμένων φαρμάκων είναι ήδη αποδεδειγμένη, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορούν άμεσα να τεθούν υπό κλινική αξιολόγηση και να χορηγηθούν άμεσα στους ασθενείς.

Τα κύτταρα του ανθρώπινου σώματος έχουν μια φυσική άμυνα έναντι του καρκίνου, τα λεγόμενα γονίδια-καταστολείς του όγκου, που απενεργοποιούνται από τους επιγενετικούς μηχανισμούς που μεταχειρίζεται ο καρκίνος.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ θέλησαν να βρουν θεραπείες που αναστρέφουν τον μηχανισμός απορύθμισης των κυττάρων. Έτσι, αξιολόγησαν περισσότερα από 1.100 εγκεκριμένα φάρμακα και τελικά κατέληξαν στα 14 πιο υποσχόμενα, βάσει ενός κυτταρικού μοντέλου που δημιούργησε στο εργαστήριο ο καθηγητής του Πανεπιστημίου «Temple» Ζαν-Πιερ Ισσά.

Μεταξύ των φαρμάκων που επελέγησαν για αξιολόγηση σε διάφορους τύπους καρκινικών κυττάρων ήταν οι καρδιακές γλυκοσίδες και τα αντιβιοτικά, των οποίων η επιγενετική επίδραση ήταν άγνωστη μέχρι πρότινος.

«Ανακαλύψαμε ότι τροποποιώντας τις ενδοκυτταρικές ροές του ασβεστίου δημιουργούσαμε ένα θεραπευτικό στόχο για να τροποποιήσουμε τις επιγενετικές μεταβολές στα καρκινικά κύτταρα. Όλα τα υποψήφια φάρμακα είχαν κοινό την ικανότητα τους να δρουν επί του διαύλου ασβεστίου και να ενεργοποιούν ένα ένζυμο σημαντικό για την αντικαρκινική δράση» εξηγεί ο Δρ Ραϊλαν.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης μια «ομαδική επίδραση» αφού τα μισά φάρμακα ήταν καρδιακές γλυκοσίδες. «Αυτό είναι συναφές με τις επιδημιολογικές μελέτες που δείχνουν λιγότερα περιστατικά καρκίνου σε ασθενείς που παίρνουν γλυκοσίδες και λιγότερο επιθετικούς καρκίνους σε ασθενείς που νοσούν από καρκίνο» συμπληρώνει ο ερευνητής.

Προς το παρόν η λίστα των κλινικά εγκεκριμένων φαρμάκων που είναι γνωστό ότι μπορούν να αναπρογραμματίσουν τα καρκινικά κύττρα και να αποκαταστήσουν την «επιγενετική υγεία» περιορίζεται σε μόλις τέσσερα, τα οποία δρουν σε δύο μόνο μηχανισμούς, της τροποποίησης των ιστονών και της μεθυλίωσης του DNA.

«Χρειάζεται περισσότερη μελέτη των φαρμάκων που στοχεύουν την ενδοκυτταρική σηματοδότηση του ασβεστίου, όπως οι καρδιακές γλυκοσίδες και τα αντιβιοτικά. Έχουν πολλές δυνατότητες να διευρύνουν τη γκάμα των αποτελεσματικών φαρμάκων έναντι του καρκίνου» καταλήγει ο Δρ Ραϊλαν.

health.in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024