Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κίνδυνος ακράτειας κοπράνων λόγω πρωκτικού σεξ

Κίνδυνος ακράτειας κοπράνων λόγω πρωκτικού σεξ

Το πρωκτικό σεξ ίσως σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ακράτειας κοπράνων, ειδικά στις περιπτώσεις ανδρών που έχουν ερωτικές επαφές με άνδρες, αποφαίνεται αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Gastroenterology.

Το πρωκτικό σεξ ίσως σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ακράτειας κοπράνων, ειδικά στις περιπτώσεις ανδρών που έχουν ερωτικές επαφές με άνδρες, αποφαίνεται αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Gastroenterology.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν 6.150 ενήλικες, και διαπίστωσαν ότι το 37% των γυναικών και το 5% των ανδρών είχαν προσπαθήσει να έχουν μια πρωκτική διείσδυση τουλάχιστον μια φορά στην ζωή τους.

Και όταν το είχαν κάνει, οι γυναίκες είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν ακράτεια κοπράνων τουλάχιστον μια φορά τον μήνα, ενώ οι πιθανότητες των ανδρών ήταν σχεδόν τριπλάσιες.

Στις μελέτες National Health and Nutrition Examination Survey που είχαν γίνει το 2009 και το 2010, είχαν λάβει μέρος άτομα άνω των 20 ετών. Στις γυναίκες είχαν γίνει ερωτήσεις όπως «Έχετε κάνει ποτέ πρωκτικό σεξ;» και στους άνδρες «Είχατε ποτέ κάποιου είδους ερωτική επαφή με άνδρα, περιλαμβανομένης στοματικής ή πρωκτικής;».

Για να καθοριστεί η ακράτεια κοπράνων, οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν διαρροή βλέννας, υγρών ή κοπράνων τουλάχιστον μια φορά τον μήνα.

Οι περισσότεροι ενήλικοι που είχαν βιώσει ακράτεια κοπράνων είχαν περιστασιακές εξάρσεις διάρροιας. Η κατάσταση μπορεί να είναι χρόνια, ωστόσο, και μπορεί να προκληθεί από μυικές και νευρικές βλάβες γύρω από το ορθού, δυσκοιλιότητα, συγκεκριμένες παθήσεις και χειρουργικές διαδικασίες και από τον τοκετό.

Συνολικά, το 8,3% των γυναικών και το 5,6% των ανδρών του δείγματος είχαν ακράτεια κοπράνων. Περίπου το 10% των γυναικών που είχαν κάνει πρωκτικό σεξ είχαν επίσης ακράτεια κοπράνων συγκριτικά με το 7,4% των γυναικών που δεν ανέφεραν τέτοιου είδους ερωτική επαφή. Και σχεδόν το 12% των ανδρών που είχαν κάνει πρωκτικό σεξ είχαν επίσης ακράτεια συγκριτικά με το 5% των ανδρών χωρίς ιστορικό πρωκτικής επαφής.

«Αν και η μελέτη δεν δίνει λεπτομερή στοιχεία για τη συχνότητα των πρωκτικών επαφών και την επίπτωση στην ακράτεια κοπράνων, παρατηρήσαμε σχέση μεταξύ των δύο, περισσότερο στους άνδρες παρά στις γυναίκες. Απλώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν κάποιος που έχει κάνει πρωκτικό σεξ μια ή δυο φορές έχει τον ίδιο κίνδυνο ακράτειας κοπράνων με κάποιον που κάνει τακτικά» σχολιάζει η επικεφαλής ερευνήτρια Αλέιν Μαρκλαντ.

Σε κάθε περίπτωση απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση του θέματος για την καλύτερη κατανόηση της επίδραση του πρωκτικού σεξ στην ακράτεια. Οι ειδικοί εικάζουν πάντως ότι η πρακτική συντελεί σε χαλάρωση του σφικτήρα που τελικά συντελεί σε διαρροή κοπράνων.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024