Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η enzalutamide αυξάνει την επιβίωση των ασθενών με καρκίνο προστάτη

Η enzalutamide αυξάνει την επιβίωση των ασθενών με καρκίνο προστάτη

Σημαντική αύξηση της επιβίωσης των ασθενών με μεταστατικό, ανθεκτικό στον ευνουχισμό, καρκίνο του προστάτη (mCRPC) πετυχαίνει η enzalutamide σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης Φάσης 2 TERRAIN, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην ηλεκτρονική έκδοση του εμπιστημονικού εντύπου Lancet Oncology.

Σημαντική αύξηση της επιβίωσης των ασθενών με μεταστατικό, ανθεκτικό στον ευνουχισμό, καρκίνο του προστάτη (mCRPC) πετυχαίνει η enzalutamide, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης Φάσης 2 TERRAIN, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην ηλεκτρονική έκδοση του εμπιστημονικού εντύπου Lancet Oncology.

Η μελέτη συνέκρινε την enzalutamide με τη bicalutamide και πέτυχε τον πρωτεύοντα στόχο δηλαδή στατιστικά σημαντική αύξηση της ελεύθερης εξέλιξης της νόσου επιβίωσης (PFS) για την enzalutamide σε σύγκριση με τη bicalutamide (Αναλογία Κινδύνου [Hazard Ratio] = 0,44; 95% Διάστημα Εμπιστοσύνης [Confidence Interval], 0,34-0,57; p<0,0001).

Η διάμεση PFS ήταν 15,7 μήνες στο σκέλος της enzalutamide συγκριτικά με τους 5,8 μήνες στο σκέλος της bicalutamide.

Το προφίλ των ανεπιθύμητων συμβάτων στην TERRAIN ήταν σύμφωνο με αυτό που καταγράφηκε στις μελέτες Φάσης 3 της enzalutamide.

«Με τη δημοσίευση αυτών των δεδομένων, περισσότεροι επαγγελματίες υγείας θα μπορέσουν να συνειδητοποιήσουν την υπεροχή της enzalutamide έναντι της bicalutamide στο μεταστατικό, ανθεκτικό στον ευνουχισμό, καρκίνο του προστάτη. Η enzalutamide υπερέχει της bicalutamide σε όλα τα πρωτεύοντα και δευτερεύοντα τελικά σημεία αποδεικνύοντας την αντινεοπλασματική αποτελεσματικότητα του φαρμάκου. Παρόλη τη διπλάσια, χρονικά, έκθεση των ασθενών στην enzalutamide σε σύγκριση με αυτούς που έλαβαν bicalutamide, δεν παρατηρήθηκε σημαντική αρνητική επίδραση στην ποιότητα ζωής τους. Αυτά τα ευρήματα μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην κλινική πρακτική» σχολιάζει ο καθηγητής Άλεξ Χέιντενριχ διευθυντής στο Ουρολογικό Τμήμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κολωνίας στη Γερμανία.

Στη μελέτη TERRAIN ο διάμεσος χρόνος παραμονής στη θεραπεία ήταν 11,7 μήνες στο σκέλος της enzalutamide έναντι 5,8 μηνών στο σκέλος της bicalutamide. Τα ποσοστά σοβαρών ανεπιθύμητων συμβάντων που αναφέθηκαν ήταν 31% για τους ασθενείς που έλαβαν enzalutamide και 23% για τους ασθενείς που έλαβαν bicalutamide.Τα ποσοστά εμφάνισης μεμονωμένων ανεπιθύμητων συμβάντων βαθμού 3 ή υψηλότερου ήταν στην πλειοψηφία τους παρόμοια (διαφορά <1%) μεταξύ των σκελών, με εξαίρεση την υπέρταση (7,1% vs. 4,2%) και την οσφυαλγία (2,7% vs. 1,6%), οι οποίες εμφανίστηκαν συχνότερα στο σκέλος της enzalutamide. Καρδιολογικά συμβάντα βαθμού 3 ή υψηλότερου αναφέρθηκαν στο 5% των ασθενών υπό enzalutamide έναντι 2% των ασθενών υπό bicalutamide. Η πλειονότητα των ασθενών που παρουσίασαν τέτοια συμβάντα και στα 2 σκέλη είχαν παράγοντες κινδύνου στο καρδειαγγειακό κατά την ένταξή τους στη μελέτη. Δύο επιληπτικές κρίσεις αναφέρθηκαν στο σκέλος της enzalutamide και μία στο σκέλος της bicalutamide. Τα ανεπιθύμητα συμβάντα που παρατηρήθηκαν συχνότερα κατά τη διάρκεια της θεραπείας με enzalutamide περιλαμβάνουν κόπωση, οσφυαλγία, εξάψεις, υπέταση, διάρροια, μείωση βάρους και πόνο στα άκρα.

health.in.gr

Sports in

Άγριο ξύλο ανάμεσα σε μαθήτριες Γυμνασίου στον Πύργο

Το επεισόδιο έγινε μπροστά στα μάτια των υπόλοιπων μαθητών οι οποίοι όχι μόνο παρακολουθούν αμέτοχοι, αλλά με επευφημίες και επιφωνήματα βιντεοσκοπούν το συμβάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024