Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οι γυναίκες που έχουν επιβιώσει καρκίνου μαστού ευάλωτες σε άλλους καρκίνους

Οι γυναίκες που έχουν επιβιώσει καρκίνου μαστού ευάλωτες σε άλλους καρκίνους

Οι γυναίκες που έχουν επιβιώσει καρκίνου στο μαστό ή τον θυρεοειδή αδένα ενδεχομένως να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης και άλλου είδους όγκου, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention.

Οι γυναίκες που έχουν επιβιώσει καρκίνου στο μαστό ή τον θυρεοειδή αδένα ενδεχομένως να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης και άλλου είδους όγκου, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο μελέτησαν στοιχεία από 37 ήδη δημοσιευμένες μελέτες και διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που είχαν επιβιώσει καρκίνου του μαστού είχαν 1,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του θυρεοειδούς, συγκριτικά με γυναίκες που δεν είχαν καρκίνο μαστού. Επίσης εκείνες που είχαν επιβιώσει καρκίνου του θυρεοειδούς είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού, συγκριτικά με γυναίκες που δεν είχαν καρκίνο θυρεοειδούς.

«Πρόκειται για υπαρκτό κίνδυνο και οι γυναίκες θα πρέπει να είναι ενήμερες, και φυσικά και οι γιατροί» σχολιάζει ο Δρ Ρέιμοντ Γκρογκαν, διευθυντής του Ενδοκρινολογικού Χειρουργικού Ερευνητικού Προγράμματος του πανεπιστημίου.

Η Κάρολ ΝτεΣαντις, διευθύντρια Επιδημιολογικής Επιτήρησης Γυναικολογικών Καρκίνων στην Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της μελέτης σημειώνει ότι «η ανασκόπηση τόσων στοιχείων μας βοηθά να εντοπίσουμε τον συσχετισμό, αλλά στην πράξη δεν είναι και τόσο εύκολο να προβλέψουμε ποιες γυναίκες αφορά».

Ο Δρ Γκρογκαν εξηγεί ότι 19 μελέτες εστίαζαν σε ασθενείς με καρκίνο μαστού και τον κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο στο θυρεοειδή αδένα και άλλες 18 σε ασθενείς με καρκίνο θυρεοειδή και τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου και στον μαστό.

Κάνοντας οι ερευνητές συνδυαστική ανάλυση των δεδομένων μπόρεσαν να υπολογίσουν τις πιθανότητες κάθε ασθενούς να εκδηλώσει καρκίνο του θυρεοειδή αδένα μετά από καρκίνο μαστού και το αντίστροφο.

Επίσης αναζήτησαν τους λόγους που οι δύο αυτοί καρκίνοι σχετίζονται. Και σύμφωνα με μια εξήγηση, οι γυναίκες που επιβιώνουν από οποιονδήποτε από τους δύο καρκίνους είναι πιθανότερο να ελέγχονται και να εξετάζονται συχνότερο και έτσι να εντοπίζονται νωρίτερα άλλοι καρκίνοι.

Μια άλλη πιθανή εξήγηση είναι ότι οι καρκίνοι μαστού και θυρεοειδή μοιράζονται κοινούς ορμονικούς παράγοντες κινδύνου. Και υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η έκθεση στα οιστρογόνα και στις ορμόνες που διεγείρουν τον θυρεοειδή μπορεί να συντελούν στην εκδήλωση και των δύο μορφών καρκίνου.

Τέλος, μια τρίτη θεωρία υποστηρίζει ότι μπορεί να ευθύνεται η ακτινοθεραπεία, η οποία έχει διαπιστωθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα, του οισοφάγου, λευχαιμίας και σαρκωμάτων. Επίσης, πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το ραδιενεργό ιώδιο, που χορηγείται για τη θεραπεία του καρκίνου του θυρεοειδούς, μπορεί να παίζει μικρό ρόλο στην εκδήλωση και άλλων καρκίνων, περιλαμβανομένου του μαστού.

Ο Δρ Γκρογκαν δεν αποκλείει να ευθύνεται και κάποια γενετική μετάλλαξη για τη σχέση των δύο μορφών καρκίνου.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024