Ένα κομματάκι σοκολάτα την ημέρα κάνει καλό στην έγκυο και το έμβρυο
Οι έγκυοι που τρώνε ένα μικρό κομμάτι σοκολάτας καθημερινά ενδεχομένως να βελτιώνουν το κυκλοφορικό σύστημα του εμβρύου, σύμφωνα με καναδική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Μητρικής-Εμβρυϊκής Ιατρικής στην Ατλάντα των ΗΠΑ.
Spotlight
-
Η μεγαλύτερη απάτη στην ιστορία της μουσικής βιομηχανίας - Αυτή είναι η ιστορία των Milli Vanilli
-
Βίντεο ντοκουμέντο - Η στιγμή της ανατροπής της μπετονιέρας στο Χαϊδάρι
-
Πάσχα με μειωμένες δαπάνες – Αλλάζουν συνήθειες οι Έλληνες εξαιτίας της ακρίβειας
-
Kαρχαρίας επιτέθηκε και δάγκωσε 16χρονο που τον ψάρεψε, όταν πήγε να τον βγάλει φωτογραφία
Οι έγκυοι που τρώνε ένα μικρό κομμάτι σοκολάτας καθημερινά ενδεχομένως να βελτιώνουν το κυκλοφορικό σύστημα του εμβρύου, σύμφωνα με καναδική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Μητρικής-Εμβρυϊκής Ιατρικής στην Ατλάντα των ΗΠΑ.
Επίσης, η μικρή ποσότητα σοκολάτας μπορεί να μειώνει και τον κίνδυνο προεκλαμψίας, μιας επικίνδυνης κατάστασης για την έγκυο, όπου η αρτηριακή πίεση του αίματος αυξάνεται σε επικίνδυνα επίπεδα.
Η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Λαβαλ στο Κεμπέκ του Καναδά, με επικεφαλής τον Δρ Εμμανουελ Μπουτζολντ, επεσήμανε μάλιστα ότι, ο συσχετισμός ίσχυε ανεξαρτήτως της περιεκτικότητας της σοκολάτας σε φλαβανόλες. Πρόκειται για ουσίες που πιστεύεται ότι απονέμουν ποίκιλα οφέλη υγείας.
Οι φλαβανόλες εμπεριέχονται σε μεγάλες ποσότητες στο ακατέργαστο κακάο. Ωστόσο, έχουν πικρή γεύση και η διαδικασία μετατροπής του φυσικού κακάο σε σοκολάτα μπορεί να συντελέσει σε μείωση της περιεκτικότητας σε φλαβανόλες.
Στο πλαίσιο της μελέτης οι ερευνητές θέλησαν να δουν αν οι διαφορετικές περιεκτικότητες σε φλαβανόλες είχε κάποια επίδραση στις κυήσεις σχεδόν 130 γυναικών.
Όλες οι έγκυοι διένυαν την 11η έως 14η εβδομάδα μονότοκης κύησης και έλαβαν εντολή να καταναλώνουν 30 γραμμάρια σοκολάτας κάθε μέρα για 12 εβδομάδες. Οι μισές κατανάλωναν σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβανόλες και οι άλλες μισές με χαμηλή περιεκτικότητα.
Οι ερευνητές της έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση με την ημέρα του τοκετού.
Ανεξαρτήτως του τύπου της σοκολάτας που είχαν καταναλώσει, οι γυναίκες αντιμετώπιζαν τον ίδιο κίνδυνο προεκλαμψίας και υπέρτασης. Το βάρος του πλακούντα και το βάρος γέννησης ήταν επίσης όμοιο και στις δυο ομάδες. Ομοίως, τα επίπεδα της κυκλοφορίας του αίματος στο έμβρυο και τον πλακούντα, καθώς και η ενδομήτρια ταχύτητα του αίματος δεν φάνηκαν να επηρεάζονται από την τροποποίηση των επιπέδων των φλαβανόλων.
Όμως, η κατανάλωση μικρής ποσότητας σοκολάτας, ανεξαρτήτων περιεκτικότητας σε φλαβανόλες, σχετίστηκε με αξιοσημείωτη βελτίωση σε όλες τις μετρήσεις της αιματικής κυκλοφορίας και ταχύτητας, συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό.
«Αυτό δείχνει ότι κάτι έχει η σοκολάτα, εκτός από τις φλαβανόλες, που έχει θετική επίδραση στην πορεία της εγκυμοσύνης. Αν ανακαλύψουμε αυτό το κάτι, το ίσως μπορούμε να βελτιώσουμε την υγεία της μητέρα και του παιδιού και να μειώσουμε το κόστος θεραπείας των επιπλοκών της κύησης» επεσήμανε ο Δρ Μπουτζολντ.
Και υπογράμμισε ότι η κατανάλωση σοκολάτας δεν θα πρέπει να ξεφεύγει των λογικών πλαισίων, αφού υπάρχει πάντα ο απορρέων κίνδυνος των πλεοναζόντων θερμίδων.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις