Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το σωματικό βάρος επηρεάζει πότε τα αγόρια μπαίνουν στην εφηβεία

Το σωματικό βάρος επηρεάζει πότε τα αγόρια μπαίνουν στην εφηβεία

Η ηλικία έναρξης της εφηβείας στα αγόρια μπορεί να επηρεάζεται από το σωματικό βάρος του παιδιού, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σε άρθρο που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.

Η ηλικία έναρξης της εφηβείας στα αγόρια μπορεί να επηρεάζεται από το σωματικό βάρος του παιδιού, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σε άρθρο που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, με επικεφαλής την Δρ Τζοϊς Λι, παιδίατρο ενδοκρινολόγο στο Νοσοκομείο Παίδων «Mott» ανέλυσε στοιχεία που αφορούσαν περισσότερα από 4.000 αγόρια, 6-16 ετών, και διαπίστωσαν καθυστερημένη εφηβεία στα παχύσαρκα παιδιά, συγκριτικά με εκείνα που είχαν φυσιολογικό ή χαμηλό σωματικό βάρος. Επίσης, παρατήρησαν πρώιμη εφηβεία σε υπέρβαρα αγόρια, συγκριτικά με εκείνα που είχαν φυσιολογικό βάρος ή τα παχύσαρκα.

Παλαιότερη μελέτη σε κορίτσια είχε συσχετίσει την παχυσαρκία με την υπερπαραγωγή των οιστρογόνων, κάτι που μπορεί να επισπεύσει την εφηβεία. Αλλά μελέτες σε αγόρια δεν είχαν καταλήξει σε σαφή συμπεράσματα για το πώς το βάρος επηρεάζει την ανάπτυξη.

Όμως η παρούσα μελέτη εστίασε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα παιδιών από τις κυρίαρχες φυλές των ΗΠΑ. Το 60% είχαν φυσιολογικό βάρος, το 17% ήταν υπέρβαρα και το 23% παχύσαρκα.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τον όγκο των όρχεων και την γεννητική ανάπτυξη τους για να υπολογίσουν τη μέση ηλικία που κάθε αγόρι είχε φτάσει σε κάθε στάδιο ανάπτυξης.

Τα αγόρια καυκάσιας καταγωγής που ήταν υπέρβαρα αλλά όχι παχύσαρκα είχαν πρώιμη εφηβεία σε ηλικία 9,3 ετών, συγκριτικά τα 10 έτη για τα αγόρια με φυσιολογικό βάρος, ενώ επίσης μεταπηδούσαν γρηγορότερα στα επόμενα στάδια ανάπτυξης, περίπου όταν ήταν 14,5 ετών, συγκριτικά με τα 15,2 έτη, μια διαφορά στατιστικά σημαντική.

Τα παχύσαρκα αγόρια καυκάσιας καταγωγής έμπαιναν στα πιο προχωρημένα στάδια της εφηβείας αργότερα, σε ηλικία δηλαδή 15,4 ετών, δηλαδή με σημαντική καθυστέρηση.

Στα αγόρια της μαύρης φυλής, η παχυσαρκία σχετίστηκε με στατιστικά σημαντική καθυστέρηση των ενδιάμεσων σταδίων της εφηβείας, αλλά όχι στην αρχή ή το τέλος της εφηβείας.

Δεν παρατηρήθηκε σημαντική διαφορά στον χρόνος τη εφηβείας βάσει του βάρους στα αγόρια ισπανικής καταγωγής.

Τα ευρήματα προσφέρουν έναν επιπλέον λόγο σε γονείς και παιδιάτρους να βοηθούν τα παιδιά να διατηρούν ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος μέσω ισορροπημένης διατροφής και τακτικής σωματικής άσκησης.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Ο Μπέος δίνει 15.000 εισιτήρια στο Πανθεσσαλικό – Θέλει περισσότερα ο Αλαφούζος

Ο Αχιλλέας Μπέος ανέφερε κατά την αποχώρησή του από την συνάντηση για τον τελικό του Κυπέλλου, ότι είναι θετικός -υπό προϋποθέσεις- για την παρουσία 15.000 φιλάθλων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024