Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι καρκίνοι παχέος εντέρου και πρωκτού εντοπίζονται σε όλο και νεότερα άτομα

Οι καρκίνοι παχέος εντέρου και πρωκτού εντοπίζονται σε όλο και νεότερα άτομα

Ένας στου επτά καρκίνους του παχέος εντέρου και του πρωκτού διαγιγνώσκονται πλέον σε ασθενείς κάτω των 50 ετών, δηλαδή πριν από το ηλικιακό ορόσημο που συνήθως προτείνεται ο προληπτικός έλεγχος για τις συγκεκριμένες κακοήθειες.

Ένας στου επτά καρκίνους του παχέος εντέρου και του πρωκτού διαγιγνώσκονται πλέον σε ασθενείς κάτω των 50 ετών, δηλαδή πριν από το ηλικιακό ορόσημο που συνήθως προτείνεται ο προληπτικός έλεγχος για τις συγκεκριμένες κακοήθειες.

Όπως αναφέρεται σε άρθρο του επιστημονικού εντύπου Cancer, έως το 2030 σχεδόν ένας στους τέσσερις πρωκτικούς όγκους και περισσότερος από ένας στους δέκα καρκίνους του παχέος εντέρου θα εντοπίζονται σε άτομα κάτω των 50 ετών, προβλέπουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Οι επιστήμονες καταλήγουν στις παραπάνω διαπιστώσεις μετά από ανάλυση ιατρικών αρχείων της περιόδου 1998-2011 για 258.000 ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρο. Οι 37.847, δηλαδή σχεδόν το 15% είχαν διαγνωστεί πριν την ηλικία των 50 ετών.

Συγκριτικά, με μεγαλύτερα άτομα εκείνοι που ήταν κάτω των 50 ετών είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με όγκους που είχαν εξαπλωθεί στους λεμφαδένες και 50% επιπλέον κίνδυνο να έχουν καρκίνο που είχε προχωρήσει και σε άλλα όργανα του σώματος.

Να σημειωθεί ότι οι νεότεροι ασθενείς με όγκους που είχαν δώσει μεταστάσεις, ή είχαν εξαπλωθεί και σε άλλα όργανα, ήταν πιθανότερο σε σχέση με τους ηλικιωμένους να υποβληθούν σε πιο επιθετικές θεραπείες.

Περίπου το 72% των ασθενών κάτω των 50 ετών είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, συγκριτικά με το 63% των ηλικιωμένων. Και ενώ το 53% των νεότερων ασθενών είχαν υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία, το ποσοστό ήταν 48% στα μεγαλύτερα άτομα.

Κι ενώ τα άτομα που είχαν διαγνωστεί σε μικρότερη ηλικία έτειναν να έχουν επιθετικότερους καρκίνους, ζούσαν επίσης ελαφρώς περισσότερο με όγκους που υποτροπίαζαν μετά την αρχική θεραπεία.

Η πιθανότητα πενταετούς επιβίωσης ήταν 95% για τα άτομα που είχαν διαγνωστεί πριν τα 50 με τοπικά εντοπισμένους όγκους που δεν είχαν εξαπλωθεί και 92% για τους μεγαλύτερους ασθενείς.

Για τους όγκους που είχαν εξαπλωθεί στους λεμφαδένες, τα ποσοστά πενταετούς επιβίωσης ήταν 76% στα νέα άτομα και 70% τους μεγαλύτερους, ενώ με καρκίνους που είχαν δώσει μεταστάσεις σε άλλα όργανα, οι πιθανότητες επιβίωσης ήταν 21% έναντι 14%, αντίστοιχα.

«Οι καρκίνοι του παχέος εντέρου και του πρωκτού παραδοσιακά θεωρούνται παθήσεις των ηλικιωμένων. Η μελέτη όμως αναδεικνύει έναν σημαντικό αριθμό περιστατικών σε νεαρότερα άτομα» σχολιάζει η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ Σαμανθα Χεντρεν.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024