Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η οσμή των ούρων μπορεί να «κρύβει» τη νόσο Αλτσχάιμερ

Η οσμή των ούρων μπορεί να «κρύβει» τη νόσο Αλτσχάιμερ

Μια χαρακτηριστική μυρωδιά στα ούρα μπορεί να προβλέψει την πιθανότητα του ατόμου να εκδηλώσει νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με σχετικό άρθρο που δημοσιεύεθηκε στο επιστημονικό έντυπο Scientific Reports.

Μια χαρακτηριστική μυρωδιά στα ούρα μπορεί να προβλέψει την πιθανότητα του ατόμου να εκδηλώσει νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με σχετικό άρθρο που δημοσιεύεθηκε στο επιστημονικό έντυπο Scientific Reports.

Η αναγνώριση αυτού του νέου βιοδείκτη της νευροεκφυλιστικής νόσου ενδεχομένως να βοηθήσει στο μέλλον τους γιατρούς να την διαγνώσουν πριν την γνωστική εξασθένηση του εγκεφάλου. Επίσης μπορεί να ανοίγει τον δρόμο για νέες θεραπείες που θα επιβραδύνουν την πρόοδο της νόσου.

Ερευνητές του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ και του Κέντρου Χημικών Αισθήσεων «Monell» μελέτησαν τρία διαφορετικά ζωικά μοντέλα. Και επειδή η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια ξεκάθαρα ανθρώπινη ασθένεια, οι ειδικοί σχεδίασαν τα ζωικά μοντέλα έτσι ώστε να μιμούνται την σχετική παθολογία της νόσου στον εγκέφαλο των τρωκτικών.

Μια από τις παθολογικές ενδείξεις της νόσου Αλτσχάιμερ είναι ο σχηματισμός αμυλοειδών πλακών στον εγκέφαλο. Στα ποντίκια επετεύχθη αυτό με την εισαγωγή ανθρώπινων γονιδίων που σχετίζονται με μεταλλάξεις της πρόδρομης αμυλοειδούς πρωτεΐνης στο γονιδίωμα των τρωκτικών.

Τα γονίδια αυτά ενεργοποιούνταν ώστε να παράγουν περίσσεια αμυλοειδούς πρωτεΐνης, με αποτέλεσμα τον σχηματισμό πλακών.

Μέσω συμπεριφορικών και χημικών αναλύσεων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κάθε στέλεχος των γενετικά τροποποιημένων ποντικιών είχε διαφορετικό προφίλ μυρωδιάς στα ούρα, απ’ αυτό των ποντικιών της ομάδας ελέγχου. Αλλά οι διαφορές στην οσμή δεν πήγαζαν από κανένα νέο χημικό συστατικό. Αντιθέτως, διαπιστώθηκε ότι αντανακλούσε μια αλλαγή στις συγκεντρώσεις των υπαρχόντων συστατικών των ούρων. Οι αλλαγές αυτές ήταν ανεξάρτητες της ηλικίας, αλλά προηγούνταν των ανιχνεύσιμων πλακών της νόσου Αλτσχάιμερ στους εγκεφάλους των γενετικά τροποποιημένων ποντικιών. Αυτό δείχνει ότι η χαρακτηριστική οσμή σχετίζεται με την παρουσία ενός υποκείμενου γονιδίου, και όχι με την πραγματική ανάπτυξη των παθολογικών αλλαγών στον εγκέφαλο.

Περαιτέρω έρευνες έδειξαν ότι η χαρακτηριστική οσμή μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να εντοπίσει τα γενετικά τροποποιημένα ποντίκια από αυτά της ομάδας ελέγχου.

Τώρα, οι επιστήμονες θα πρέπει να σχεδιάσουν λεπτομερείς έρευνες για να εντοπίσουν και να ταξινομήσουν της οσμή της νόσου Αλτσχάιμερ στους ανθρώπους.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024