Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η ινδική κάνναβη συμβάλλει στην ανακούφιση και πρόληψη της ημικρανίας

Η ινδική κάνναβη συμβάλλει στην ανακούφιση και πρόληψη της ημικρανίας

Η ινδική κάνναβη ενδεχομένως να βοηθά στην ανακούφιση της ημικρανίας, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Pharmacotherapy.

Η ινδική κάνναβη ενδεχομένως να βοηθά στην ανακούφιση της ημικρανίας, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Pharmacotherapy.

Επιστημονική ομάδα της Φαρμακευτικής Σχολής και Φαρμακευτικών Επιστημών στο Ιατρικό Κέντρο «Anschutz» του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 121 άτομα που είχαν διαγνωστεί με ημικρανίες και έκαναν χρήση ιατρικής ινδικής κάνναβης από τον Ιανουάριο του 2010 έως και τον Σεπτέμβριο του 2014.

Ο αριθμός των επεισοδίων ημικρανίας είχε μειωθεί σε κάτω από δέκα έως πέντε ανά μήνα, μια στατιστικά και κλινικά σημαντική βελτίωση.

Συγκεκριμένα, περισσότεροι από 100 ασθενείς ανέφεραν μείωση των μηνιαίων ημικρανιών τους. Δεκαπέντε άτομα είχαν τον ίδιο αριθμό και τρεις ανέφεραν αύξηση των πονοκεφάλων.

«Πρόκειται για ουσιαστική βελτίωση στην ικανότητα των ασθενών να είναι λειτουργικοί και να αισθάνονται καλύτερα. Όπως οποιοδήποτε άλλο φάρμακο, η ινδική κάνναβη έχει και οφέλη αλλά και κινδύνους. Είναι λοιπόν σημαντικό να θυμόμαστε ότι ακόμα και η ιατρική χρήσης της ινδικής κάνναβης ενέχει παρενέργειες» σχολιάζει η Δρ Λορα Μποργκελτ.

Να σημειωθεί ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη έκαναν χρήση τόσο εισπνεόμενης όσο και μασώμενης ινδικής κάνναβης. Η εισπνεόμενη ήταν περισσότερο προτιμητέα στην θεραπεία των ημικρανιών, ενώ η μασώμενη θεωρούνταν καλύτερη στην πρόληψη τους.

Οι ερευνητές προς το παρόν δεν γνωρίζουν τον ακριβή μηχανισμό δια του οποίου η ινδική κάνναβη ανακουφίζει από τις ημικρανίες. Η ινδική κάνναβη περιέχει κανναβινοειδή και οι υποδοχείς κανναβινοειδών είναι διάσπαρτοί στο σώμα, περιλαμβανομένου του εγκεφάλου. Τα κανναβινοειδή επηρεάζουν επίσης και τους νευροδιαβιβαστές, όπως η σεροτονίνη. Εικάζουν λοιπόν ότι η σεροτονίνη παίζει ρόλο στις ημικρανίες και σκοπεύουν να μελετήσουν τον ακριβή ρόλο των κανναβινοειδών στις ημικρανίες.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024