Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η απότομη πτώση της θερμοκρασίας αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Η απότομη πτώση της θερμοκρασίας αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Ο κρύος καιρός και η απότομη πτώση της θερμοκρασίας αυξάνει κατά 30% τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου υποστηρίζουν γερμανοί ερευνητές, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο European Journal of Epidemiology.

Ο κρύος καιρός και η απότομη πτώση της θερμοκρασίας αυξάνει κατά 30% τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου υποστηρίζουν γερμανοί ερευνητές, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο European Journal of Epidemiology.

Ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου της Θουριγκίας ανακάλυψαν ότι για κάθε 2,9 βαθμούς Κελσίου πτώση της εξωτερικής θερμοκρασίας σε 24 ώρες, ο αριθμός των εγκεφαλικών επεισοδίων αυξάνει κατά 11% στον γενικό πληθυσμό. Αλλά μεταξύ όσων ήδη αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο, λόγω υπέρτασης, καπνίσματος ή περιττών κιλών, η αύξηση είναι 30%.

Οι επιστήμονες υποψιάζονταν χρόνια τώρα ότι τα κύματα ψύχους προκαλούν αύξηση των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών επεισοδίων. Αλλά η γερμανική μελέτη είναι η πρώτη που τεκμηριώνει πως οι πτώσεις της θερμοκρασίας προκαλούν αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Οι ερευνητές μελέτησαν σχεδόν 1.700 ασθενείς που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο με εγκεφαλικό επεισόδιο την περίοδο 2003 -Τοι 2010, στην πόλη Τζενα της Γερμανίας. Στη συνέχεια ανέλυσαν τις καιρικές συνθήκες τρεις ημέρες πριν την εισαγωγή του ασθενή στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών για να δουν αν η απότομες αλλαγές στη θερμοκρασία, την υγρασία και την ατμοσφαιρική πίεση είχαν κάποια σχέση.

Για κάθε 2,9 βαθμούς Κελσίου πτώση της θερμοκρασίας, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου αυξανόταν κατά 11% τις επόμενες δύο ημέρες. Όταν εστίασαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, ο κίνδυνος αυξανόταν κατά 30% δύο ήμερες μετά το απότομο κύμα ψύχους.

Οι ξαφνικές αλλαγές στην θερμοκρασία εικάζεται ότι αυξάνουν την πιθανότητα σχηματισμού θρόμβων αίματος, που μπορεί να φράξουν τις μικροσκοπικές αρτηρίες που παρέχουν αίμα στον εγκέφαλο.

Επίσης το κρύο μπορεί να προκαλεί στένωση των αιμοφόρων αγγείων, άρα αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Και καθώς το αίμα προσπαθεί να περάσει από μια στενή αρτηρία, υπάρχει κίνδυνος απόφραξης των αγγείων του εγκεφάλου.

Η γερμανική μελέτη επιβεβαιώνει έτσι μια μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Γέιλ που διαπίστωσε ότι οι μεγάλες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας μέσα σε ένα 24ωρο σχετίζονται με υψηλότερα ποσοστά νοσηλείας για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024