Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του προστάτη

Η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του προστάτη

Οι άνδρες που παίρνουν τακτικά ασπιρίνη μπορεί να έχουν μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του προστάτη, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας στο Σαν Φρανσίσκο.

Οι άνδρες που παίρνουν τακτικά ασπιρίνη μπορεί να έχουν μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του προστάτη, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας στο Σαν Φρανσίσκο.

Επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον Δρ Κρίστοφερ Αλλαρντ, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν περισσότερους από 22.000 άνδρες από την μελέτη Physicians’ Health Study. Η έρευνα είχε ξεκινήσει το 1982 και ανέλυε τα οφέλη και τους κινδύνους από την χρήση ασπιρίνης και β-καροτένης στην πρόληψη της καρδιακής νόσου και του καρκίνου.

Σχεδόν 3.200 άνδρες διαγνώστηκαν με καρκίνο του προστάτη σε διάστημα 30 ετών, ενώ μόλις 400 εκδήλωσαν μοιραίο για τη ζωή τους καρκίνο στον προστάτη. Επρόκειτο, είτε για καρκίνο που προκάλεσε τον θάνατο του ασθενή, είτε έδωσε μεταστάσεις και σε άλλα όργανα εκτός του προστάτη.

Συγκεκριμένα, οι άνδρες χωρίς διάγνωση καρκίνου του προστάτη που πήραν περισσότερα από τρία δισκία ασπιρίνης την εβδομάδα, είχαν 24% μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης επιθετικού καρκίνου του προστάτη. Όμως, η ασπιρίνη δεν επηρέασε την συνολική πιθανότητα διάγνωσης του καρκίνου του προστάτη ή του καρκίνου υψηλής ταξινόμησης.

Μεταξύ των ασθενών με καρκίνο του προστάτη, η χρήση της ασπιρίνης μετά τη διάγνωση σχετίστηκε με 39% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από τη νόσο, ενώ η χρήση πριν τη διάγνωση δεν είχε μετρήσιμο όφελος.

«Διαπιστώσαμε ότι η τακτική λήψη ασπιρίνης μετά τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη, μείωνε τον κίνδυνο θανάτου από τη νόσο, σχεδόν κατά 40%», εξήγησε ο Δρ Αλλαρντ.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι είναι πρόωρο να συστηθεί γενικώς η χρήση της ασπιρίνης για την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη. Αν και οι άνδρες που αποκομίζουν καρδιαγγρειακά οφέλη από την ασπιρίνη, έχουν πλέον έναν ακόμη λόγο να συνεχίσουν την τακτική χρήσης της.

Αναφερόμενος στη δράση της ασπιρίνης ο Δρ Αλλαρντ εξήγησε ότι ίσως η ικανότητα της ασπιρίνης να καταστέλλει τα αιμοπετάλια στο αίμα, ενδεχομένως εξηγεί εν μέρει πως προλαμβάνει την πρόοδο του καρκίνου του προστάτη.

«Τα αιμοπετάλια πιθανόν προστατεύουν τα κυκλοφορούντα καρκινικά κύτταρα από το σύστημα αναγνώρισης του ανοσοποιητικού συστήματος. Μειώνοντας τα αιμοπετάλια, το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αναγνωρίσει καλύτερα τον καρκίνο» σύμφωνα με τον ερευνητή.

Υγρή βιοψία
Μια άλλη μελέτη που παρουσιάστηκε στο ίδιο συνέδριο, έδειξε ότι ένα πειραματικό τεστ αίματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «υγρής μορφής βιοψία», καθώς βοηθά στον καθορισμό των καλύτερων φαρμακευτικών θεραπειών ενάντια στον καρκίνο του προστάτη.

«Οι συμπαγείς όγκοι, ως γνωστόν, απορρίπτουν καρκινικά κύτταρα στην αιματική κυκλοφορία. Και το τεστ μέσω υπολογιστικού προγράμματος αναλύει την εμφάνιση αυτών των κύτταρων» εξήγησε ο Δρ Χάουαρντ Σερ, επικεφαλής της Υπηρεσίας Ουρογεννητικής Ογκολογίας του Αντικαρκινικού Κέντρου «Memorial Sloan Kettering» της Νέας Υόρκης.

Οι ασθενείς με κυκλοφορούντα καρκινικά κύτταρα που διέφερα πολύ ως προς την εμφάνιση δεν ανταποκρίνονταν καλά στην ορμονοθεραπεία και είχαν μικρότερο χρόνο επιβίωσης.

«Είναι σημαντικό που μια αιματολογική εξέταση μπορεί να μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε το προφίλ του καρκίνου σε πραγματικό χρόνο, επηρεάζοντας άμεσα την λήψη αποφάσεων. Εν τέλει ίσως μπορέσουμε να γλιτώσουμε ορισμένους ασθενείς από τις σοβαρές παρενέργειες της ορμονοθεραπείας» κατέληξε ο ερευνητής.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024