Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πιο αδύναμο μυϊκό σύστημα έχουν τα πρόωρα νεογνά

Πιο αδύναμο μυϊκό σύστημα έχουν τα πρόωρα νεογνά

Οι νεαροί ενήλικες που έχουν γεννηθεί πρόωρα ίσως έχουν πιο αδύναμο μυϊκό σύστημα από συνομηλίκους τους που έχουν γεννηθεί κανονικά, αποφαίνεται φινλανδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.

Οι νεαροί ενήλικες που έχουν γεννηθεί πρόωρα ίσως έχουν πιο αδύναμο μυϊκό σύστημα από συνομηλίκους τους που έχουν γεννηθεί κανονικά, αποφαίνεται φινλανδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.

Επίσης τα άτομα που έχουν γεννηθεί πρόωρα τείνουν να θεωρούν ότι δεν είναι στην ίδια φυσική κατάσταση, με τα άτομα που έχουν γεννηθεί κανονικά. Πάντως, η μελέτη δεν εντόπισε καρδιαναπνευστικές διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων.

Ως γνωστόν, η κύηση φυσιολογικά διαρκεί περίπου 40 εβδομάδες, ενώ όταν το νεογνό γεννηθεί μετά την 37η θεωρείται ότι έχει γεννηθεί κανονικά. Τις εβδομάδες που ακολουθούν μετά τον τοκετό, τα πρόωρα νεογνά συχνά εμφανίζουν δυσκολίες στην αναπνοή και την πέψη των τροφών. Μάλιστα ορισμένα, πολύ πρόωρα βρέφη, αντιμετωπίζουν δυσκολίες δια βίου, όπως εξασθενημένη όραση, ακοή και γνωστικές δυσκολίες, καθώς και κοινωνικά και προβλήματα συμπεριφοράς.

Παλαιότερες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι τα εξαιρετικά πρόωρα νεογνά μπορεί να έχουν και κακή μυϊκή κατάσταση. Αλλά η παρούσα μελέτη αναδεικνύει ότι το πρόβλημα αυτό μπορεί να αφορά εν τέλει όλα τα πρόωρα βρέφη, ακόμα και αυτά που έχουν γεννηθεί οριακά πρόωρα ή με ελαφρώς χαμηλό σωματικό βάρος.

Για να μελετήσουν την επίπτωση του χρόνου γέννησης στην μετέπειτα φυσική κατάσταση, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ούλου και του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Ευημερίας της Φινλανδίας, εστίασαν σε 139 νεαρούς ενήλικες, που είχαν γεννηθεί πριν την 34η εβδομάδα κυοφορίας, δηλαδή αρκετά πρόωρα. Επίσης, στο δείγμα συμπεριλήφθηκαν 247 άτομα που είχαν γεννηθεί μεταξύ 34ης και 36ης εβδομάδας. Τέλος, την ομάδα σύγκρισης συγκρότησαν 352 άτομα που είχαν γεννηθεί κανονικά. Όλοι ήταν κατά μέσο όρο 23 ετών.

Η Δρ Μαρτζαανα Τικανμακι και οι συνεργάτες της κατέγραψαν την μυϊκή κατάσταση των συμμετεχόντων βάσει των κάμψεων που μπορούσαν να κάνουν σε 40 δευτερόλεπτα. Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες έκαναν 10 κάμψεις και ο άνδρες περίπου 14. Όσοι είχαν γεννηθεί πρόωρα έκαναν μια κάμψη λιγότερη.

Σε μια δεύτερη εξέταση, οι ερευνητές μέτρησαν την δύναμη της λαβής, ανάλογα με το πόσο μπορούσαν να σφίξουν με το κυρίαρχο χέρι τους μια ειδική λαβή. Επίσης τα άτομα που είχαν γεννηθεί πρόωρα είχαν χειρότερη επίδοση και σ’ αυτό.

Για την μέτρηση της καρδιαναπνευστικής ικανότητας, τους ζήτησαν για τέσσερα λεπτά, με συγκεκριμένο ρυθμό να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν από έναν πάγκο. Ο μέσος καρδιακός παλμός των γυναικών ήταν 160 παλμοί ανά λεπτό, ενώ 153 ήταν στους άνδρες. Ο χρόνος γέννησης δεν είχε καμιά επίδραση στην συγκεκριμένη μέτρηση.

Τέλος, οι επιστήμονες ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν την φυσική τους κατάσταση, από το 1 μέχρι το 5. Οι γυναίκες είχαν κατά μέσο όρο 2,3 και οι άνδρες 2,6. Τα άτομα που είχαν γεννηθεί πρόωρα είχαν περίπου 0,2 μονάδες λιγότερες.

«Τα αποτελέσματα αναδεικνύουν τη σημασία ενός υγιεινού τρόπου ζωής από τα πρώτα στάδια της ζωής ώστε να προληφθούν τυχόν προβλήματα υγείας στο μέλλον. Επίσης, οι συστάσεις για την σωματική άσκηση θα πρέπει να εξειδικεύονται και να υιοθετούνται κατόπιν ιατρικής συμβουλής» υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Ολυμπιακός: Μια φωτόλουστη χρονιά!

Το μότο των ιθυνόντων είναι «δεν σταματάμε να ονειρευόμαστε».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024