Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φυσική ορμόνη μειώνει την επιθυμία για γλυκά

Φυσική ορμόνη μειώνει την επιθυμία για γλυκά

Ένα βήμα πιο κοντά στην καταπολέμηση της ακατάσχετης επιθυμίας για γλυκά υποστηρίζουν ότι βρίσκονται αμερικανοί επιστήμονες, που ανακάλυψαν μια φυσική ορμόνη που καταστέλλει την επιθυμία για γλυκίσματα.

Ένα βήμα πιο κοντά στην καταπολέμηση της ακατάσχετης επιθυμίας για γλυκά υποστηρίζουν ότι βρίσκονται αμερικανοί επιστήμονες, που ανακάλυψαν μια φυσική ορμόνη που καταστέλλει την επιθυμία για γλυκίσματα.

Σύμφωνα με σχετικό άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Cell Metabolism, επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Αϊόβα, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Φαρμακολογίας Δρ Μάθιου Ποτχοφ, κατάφερε να μελετήσει ενδελεχώς τον μηχανισμό που προκαλεί την επιθυμία για γλυκό.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια ορμόνη που παράγει το ήπαρ, ο αυξητικός παράγοντας ινοβλάστη 21 (FGF21), καταστέλλει την κατανάλωση των απλών σακχάρων.

Ο FGF21 παράγεται από το ήπαρ εις ανταπόκριση των υψηλών επιπέδων υδατανθράκων στον οργανισμό. Η ορμόνη στη συνέχεια μπαίνει στην αιματική ροή, δίνοντας το σήμα στον εγκέφαλο να καταστείλει την προτίμηση για γλυκά.

«Είναι η πρώτη ηπατική ορμόνη που γνωρίζουμε ότι ρυθμίζει συγκεκριμένα την κατανάλωση ζάχαρης. Παλαιότερες μελέτες είχαν εξηγήσει πως συγκεκριμένες ορμόνες επηρεάζουν την όρεξη, αλλά δεν ρύθμιζαν κανένα συγκεκριμένο μακροθρεπτικό συστατικό, όπως οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και τα λιπαρά, και παράγοντες από άλλα όργανα εκτός του ήπατος» εξηγεί ο Δρ Ποτχοφ.

Στη συνέχεια, η επιστημονική ομάδα έκανε αναλύσεις ανθρώπινου γονιδιώματος και εντόπισε συσχετισμούς μεταξύ συγκεκριμένων μεταλλάξεων στο DNA και πρόσληψης συγκεκριμένων μακροθρεπτικών συστατικών στους ανθρώπους.

Δύο μεταλλάξεις βρίσκονται κοντά στο γονίδιο FGF21, γεγονός που βοήθησε στην αποσαφήνιση του ρόλου της ορμόνης στην ρύθμισης της μακροθρεπτικής προτίμησης.

Εστιάζοντας σε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια επί των οποίων εφάρμοσαν συγκεκριμένες φαρμακολογικές προσεγγίσεις, μελέτησαν περαιτέρω τον ρόλο του FGF21 στην ρύθμιση της επιθυμίας για ζάχαρη.

Όταν σε φυσιολογικά ποντίκια, οι ερευνητές εισήγαγαν στον οργανισμό τους FGF21 και τους έδωσαν την επιλογή μιας φυσιολογικής διατροφής και μιας πλούσιας σε ζάχαρη δίαιτας, παρατήρησαν ότι τα πειραματόζωα δεν σταμάτησαν εντελώς να τρώνε ζάχαρη, αλλά έφαγαν επτά φορές λιγότερο από το φυσιολογικό.

Επίσης, παρατηρώντας ποντίκια που είτε δεν παρήγαγαν καθόλου FGF21, είτε παρήγαγαν πολύ (500 φορές περισσότερο από το φυσιολογικό), και είχαν πάλι δύο διατροφικές επιλογές, τα τρωκτικά που δεν είχαν την ορμόνη έφαγαν πολύ περισσότερη ζάχαρη, ενώ αυτά που είχαν πληθώρα της ορμόνης, έφαγαν λιγότερη ζάχαρη,

Έτσι οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η FGF21 μειώνει την όρεξη και την κατανάλωση ζάχαρης. Ωστόσο, πρόσεξαν επίσης ότι η ορμόνη δεν καταστέλλει την επιθυμία για όλα τα σάκχαρα, καθώς δεν έχει επίδραση στην πρόσληψη των περίπλοκων υδατανθράκων.

Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές θα συνεχίσουν την μελέτη για να αναγνωρίσουν το ακριβές νευρολογικό μονοπάτι που ρυθμίζει την ικανότητα της ορμόνης να διαχειρίζεται την μακροθρεπτική προτίμηση.

«Εκτός από τον εντοπισμό των νευρολογικών αυτών οδών, θα πρέπει να δούμε αν υπάρχουν και άλλες ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη για συγκεκριμένα μακροθρεπτικά συστατικά, όπως τα λιπαρά και οι πρωτεΐνες, και να τις συγκρίνουμε με τις επιδράσεις της FGF21» καταλήγει ο Δρ Ποτχοφ.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024