Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κίνδυνος υπέρτασης για τις γυναίκες με προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο

Κίνδυνος υπέρτασης για τις γυναίκες με προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο

Οι γυναίκες που υποφέρουν από μέτριας έως σοβαρής μορφής προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο είναι πολύ πιθανόν να εκδηλώσουν υπέρταση σε βάθος χρόνου, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.

Οι γυναίκες που υποφέρουν από μέτριας έως σοβαρής μορφής προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο είναι πολύ πιθανόν να εκδηλώσουν υπέρταση σε βάθος χρόνου, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.

Το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο προκαλεί ναυτία, ζαλάδα, εξάψεις, αϋπνία, κατάθλιψη, κράμπες, μεταξύ άλλων, συμπτώματα που ξεκινούν έως και 14 πριν την εμμηνορρυσία και μπορεί να διαρκέσουν και τις πρώτες ημέρες της περιόδου. Το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο υπολογίζεται ότι αφορά περίπου το 15% των γυναικών.

Η Δρ Ελίζαμπεθ Μπερτον-Τζονσον και οι συνεργάτες της στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου «Amherst» της Μασαχουσέτης και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, μελέτησαν στοιχεία από ερωτηματολόγια που είχαν συμπληρώσει γυναίκες που είχαν λάβει μέρος στη διαρκή μελέτη Nurses’ Health Study II και δεν είχαν αναφέρει προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο στις απαντήσεις που έδωσαν το 1989.

Περισσότερες από 4.000 γυναίκες ανέφεραν διάγνωση προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου το διάστημα 1991-2005. Σ’ αυτές εστάλη ένα επιπλέον ερωτηματολόγιο για 26 σωματικά ή ψυχικά συμπτώματα.

Συνολικά, 1.275 γυναίκες πληρούσαν τα κριτήρια για το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, καθώς είχαν τουλάχιστον ένα σωματικό και ένα ψυχικό σύμπτωμα, που ήταν σοβαρό ή μέτρια έντασης.

Αυτές οι γυναίκες συγκρίθηκαν με 2.463 γυναίκες που δεν ανέφεραν κανένα ή ήπια εμμηνορρυσιακά συμπτώματα.

Το 2011 οι ερευνητές παρατήρησαν ότι 342 γυναίκες με προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο είχαν υψηλή αρτηριακή υπέρταση συγκριτικά με 541 γυναίκες χωρίς το σύνδρομο. Αυτό μεταφράζεται σε δύο περιπτώσεις υπέρτασης ανά 100 γυναίκες ετησίως, στην ομάδα του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου και μόλις 1,3 περιπτώσεις ανά 100 γυναίκες ανά έτος, στις γυναίκες χωρίς το σύνδρομο.

Όταν συνεκτίμησαν την ηλικία, το κάπνισμα και τη σωματική μάζα, οι γυναίκες με προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν υπέρταση.

Η χρήση αντισυλληπτικών ή αντικαταθλιπτικών χαπιών δεν άλλαζε την διαφοροποίηση αυτή.

«Το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο είναι περίπλοκο και πολυπαραγοντικό. Οι γυναίκες που πάσχουν είναι πιθανότερο να είναι πιο ευαίσθητες στις μηνιαίες διακυμάνσεις των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, καθώς κα των νευροδιαβιβαστών που ρυθμίζουν τη διάθεση. Η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η χρόνια φλεγμονή μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο» εξηγεί η Δρ Μπερτον-Τζονσον.

Ωστόσο, ο κίνδυνος της υπέρταση φάνηκε να μειώνεται από την αυξημένη πρόσληψη βιταμινών Β, όπως ριβοφλαβίνης, θειαμίνης και φυλλικού οξέος.

«Εικάζουμε ότι η βιταμίνη Β μπορεί να βελτιώσει τον κίνδυνο της υπέρτασης που σχετίζεται το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο μειώνοντας τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης, πρωτεΐνη που επηρεάζει αρνητικά τα αιμοφόρα αγγεία συντελώντας στην εμφάνιση υπέρτασης και καρδιακής νόσου. Επίσης, η βιταμίνη Β μπορεί να μειώσει τη χρόνια φλεγμονή, η οποία σχετίζεται τόσο με το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, όσο και με την υπέρταση» προσθέτει η ερευνήτρια.

Να σημειωθεί ότι, τα αβγά, τα γαλακτοκομικά, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και το άπαχο κρέας θεωρούνται καλές διατροφικές πηγές βιταμίνης Β.

health.in.gr

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024