Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Φυσική ουσία αναστέλλει τη μετάσταση του μελανώματος

Φυσική ουσία αναστέλλει τη μετάσταση του μελανώματος

Αν και η L-φουκόζη έχει σχετιστεί με συγκεκριμένες μορφές καρκίνου, καθώς και άλλες παθολογικές καταστάσεις, όπως η φλεγμονή, μια αμερικανική μελέτη είναι η πρώτη που συνδέει το φυσικό αυτό σάκχαρο με τη θεραπεία του μελανώματος, τη σοβαρότερη μορφή καρκίνου του δέρματος.

Αν και η L-φουκόζη έχει σχετιστεί με συγκεκριμένες μορφές καρκίνου, καθώς και άλλες παθολογικές καταστάσεις, όπως η φλεγμονή, μια αμερικανική μελέτη είναι η πρώτη που συνδέει το φυσικό αυτό σάκχαρο με τη θεραπεία του μελανώματος, τη σοβαρότερη μορφή καρκίνου του δέρματος.

Συγκεκριμένα, ερευνητές του Ινστιτούτου Ιατρικών Ανακαλύψεων «Sanford Burnham Prebys» υποστηρίζουν ότι η αλλοίωση του μεταβολισμού της L-φουκόζης μπορεί να συντελέσει στην αναστολή της εξάπλωσης του μελανώματος.

Η L-φουκόζη είναι ένα σπάνιο σάκχαρο που εμπεριέχεται στα φύκια, τα μανιτάρια και σε διάφορους σπόρους.

Τα σάκχαρα, περιλαμβανομένης της γλυκόζης και της σουκρόζης, χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό μας με διάφορους τρόπους. Μερικά, όπως η L-φουκόζη, δημιουργούν σημαντικές ετικέτες σε πρωτεΐνες της κυτταρικής επιφάνειας που προκαλούν φλεγμονή και απευθείας κυτταρική μετανάστευση. Οι αλλαγές στην ποσότητα της L-φουκόζης σε συγκεκριμένα κύτταρα έχουν σχετιστεί με τον καρκίνο του μαστού και του στομάχου.

Ο Δρ Ζεεβ Ρονάι και οι συνεργάτες του μελέτησαν τον παράγοντας μεταγραφής 2 (ATF2), μια πρωτεΐνη που ελέγχει την έκφραση πολλών άλλων πρωτεϊνών. Ο ATF2 έχει σχετιστεί με την εκδήλωση του μελανώματος και άλλων μορφών καρκίνου, στο πρόσφατο παρελθόν.

Προς έκπληξη των επιστημόνων ένα από τα γονίδια που διαπιστώθηκε ότι ρυθμίζονται από τον ATF2 ήταν η φουκοκινάση, η οποία ελέγχει την ικανότητα του κυττάρου να επεξεργάζεται το διατροφικό σάκχαρο L-φουκόζη και να το μετατρέπει σε μια μορφή χρήσιμη για την φουκοσυλίωση (τροποποίηση) των πρωτεϊνών, πολλές εκ των οποίων βρίσκονται στην επιφάνεια του κυττάρου.

Οι ερευνητές εντόπισαν φουκοσυλίωση σε μεταστατικά μελανώματα από ανθρώπινα δείγματα, καθώς και μια καλύτερη πρόγνωση των πρωτοπαθών μελανωμάτων με φουκοσυλίωση.

«Υποψιαζόμασταν ότι η απουσία της L-φουκόζης στα κύτταρα του μελανώματος τα κάνει λιγότερο κολλώδη και περισσότερο κινητικά εντός του σώματος, δηλαδή πιο ικανά να δώσουν μεταστάσεις» εξηγεί ο Δρ Ρονάι.

Σε πειράματα που έκανα οι ειδικοί, αύξησαν την φουκοσυλίωση σε ποντίκια με μελάνωμα, προσθέτωντας στο νερό τους L-φουκόζη ή με γενετική χειραγώγηση. Και η μετάσταση και ανάπτυξη των όγκων ανεστάλη και με τους δυο τρόπους.

«Αν μπορέσουμε να προσθέσουμε κάτι σαν την L-φουκόζη στην θεραπεία των ανθρώπων με μελάνωμα, τότε ενδεχομένως να έχουμε επιφέρει μια σημαντική αλλαγή στην αντιμετώπιση του συγκεκριμένου καρκίνου. Γι’ αυτό θα συνεχίσουμε την έρευνά μας προκειμένου να δούμε πως η φουκοσυλίωση και άλλα σάκχαρα επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και τον καρκίνο» προσθέσει ο ερευνητής Έρικ Λαου.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Είμαστε σε συζητήσεις με τη διοίκηση για το ρόστερ της νέας σεζόν»

Η πρώτη ατάκα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για τον Ολυμπιακό της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024