Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η ηλεκτρική διέγερση ανακουφίζει ασθενείς με οσφυαλγία

Η ηλεκτρική διέγερση ανακουφίζει ασθενείς με οσφυαλγία

Η ηλεκτρική διέγερση των νεύρων στην περιοχή της μέσης μπορεί να προσφέρει ανακούφιση στους πάσχοντες από χρόνια οσφυαλγία, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Journal of Pain.

Η ηλεκτρική διέγερση των νεύρων στην περιοχή της μέσης μπορεί να προσφέρει ανακούφιση στους πάσχοντες από χρόνια οσφυαλγία, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Journal of Pain.

Συγκεκριμένα, άτομα που συμμετείχαν σε κλινική μελέτη του Κέντρου Έρευνας και Παρέμβασης για τον Πόνο του Πανεπιστημίου της Φλόριντα και υποβλήθηκαν σε διαδερμική ηλεκτρική νευρική διέγερση (TENS) παρουσίασαν σημαντική βελτίωση του πόνου σε φάση ξεκούρασης. Επίσης μειώθηκε ο πόνος κατά την κίνηση, καθώς και η σωματική λειτουργικότητα τους.

«Η μέθοδος TENS δεν είναι νέα, καθώς εφαρμόζεται περισσότερα από 50 χρόνια. Βασίζεται στη διοχέτευση χαμηλής συχνότητας νευρικών ώσεων στην πάσχουσα περιοχή», εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Κόρι Σάιμον.

Η TENS μπορεί να εφαρμοστεί στην αντιμετώπιση οξέων πόνων, όπως του τοκετού, ή χρόνιων πόνων, όπως της οστεοαρθρίτιδας. Δρα ενεργοποιώντας τους ίδιους υποδοχείς στον εγκέφαλο και την σπονδυλική στήλη που στοχεύουν τα αναλγητικά φάρμακα.

Ωστόσο, η TENS είναι ασφαλέστερη και συντηρητικότερη τακτική, με χαμηλό κόστος και αποτελέσματα συγκρίσιμα με την φαρμακευτική θεραπεία.

Στο πλαίσιο της μελέτης ο Δρ Σάιμον και οι συνεργάτες του αξιολόγησαν την αποτελεσματικότητα της διαδερμικής ηλεκτρικής νευρικής διέγερσης σε δείγμα 60 ενηλίκων, 18-79 ετών, με οσφυαλγία. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε τέσσερις 20λεπτές συνεδρίες σε διάστημα δύο έως τριών εβδομάδων.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν υψηλότερες δόσεις TENS απ’ ότι στην συνήθη κλινική πρακτική και παρατήρησαν ότι ήταν αποτελεσματικότερες, καλά ανεκτές και καθόλου επώδυνες.

Μάλιστα, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ασθενείς χρειάζονταν υψηλότερες δόσεις TENS από τους νέους και τους μεσήλικες, προκειμένου να ανακουφιστούν. Αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι γενικότερα με την πάροδο της ηλικίας απαιτούνται υψηλότερες δόσεις και φαρμακευτικών ουσιών για την επίτευξη θεραπευτικού αποτελέσματος.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

«Έχουμε πίστη για κάτι μεγάλο»

Ο προπονητής της γυναικείας ομάδας πόλο του Ολυμπιακού, Δημήτρης Κραβαρίτης, μίλησε στο In.gr για το φαϊναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ και τον στόχο των «ερυθρολεύκων».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024