Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αποτελεσματική η φωτοθεραπεία στη διαχείριση της κατάθλιψης

Αποτελεσματική η φωτοθεραπεία στη διαχείριση της κατάθλιψης

Θετικά φαίνεται να επιδρά η φωτοθεραπεία στη μη εποχική μείζονα κατάθλιψη και στη γενικότερη βελτίωση της ψυχικής υγείας των ασθενών, σύμφωνα με καναδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Psychiatry.

Θετικά φαίνεται να επιδρά η φωτοθεραπεία στη μη εποχική μείζονα κατάθλιψη και στη γενικότερη βελτίωση της ψυχικής υγείας των ασθενών, σύμφωνα με καναδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Psychiatry.

Επιστημονική ομάδα του Τμήματος Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας, με επικεφαλής τον Δρ Ρέϊμοντ Λαμ, πραγματοποίησαν την πρώτη τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη κλινική δοκιμή φωτοθεραπείας σε 127 ασθενείς. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τόσο εικονικό φάρμακο, όσο και εικονική συσκευή εκπομπής φωτός, παράλληλα με τη συσκευή φωτοθεραπείας.

Οι ασθενείς υποβλήθηκαν για οκτώ εβδομάδες σε καθημερινές 30λεπτες συνεδρίες φωτοθεραπείας, ή εικονική αγωγή. Παράλληλα ορισμένοι συνέχισαν την αντικαταθλιπτική φαρμακευτική αγωγή και άλλοι όχι.

Εν τέλει οι ερυενητές παρατήρησαν ότι η φωτοθεραπεία ήταν συνολικά αποτελεσματική, αλλά περισσότερο όφελος αποκόμισαν οι ασθενείς που παράλληλα έπαιρναν και αντικαταθλιπτικά.

Τα τρία τέταρτα των ασθενών (76%) που είχαν κάνει τόσο φωτοθεραπεία, όσο και φαρμακοθεραπεία, εμφάνισαν βελτίωση τουλάχιστον 50% στα συμπτώματα. Το ποσοστό βελτίωσης ήταν μικρότερο (50%) για όσους είχαν κάνει φωτοθεραπεία σε συνδυασμό με εικονικά αντικαταθλιπτικά, 33% για όσους είχαν κάνει εικονική φωτοθεραπεία και επίσης είχαν πάρει εικονικά αντικαταθλιπτικά και, τέλος, 29% για όσους είχαν κάνει εικονική φωτοθεραπεία σε συνδυασμό με φλουοξετίνη.

Τόσο η φωτοθεραπεία από μόνη της, όσο και σε συνδυασμό με τα φάρμακα, υπήρξε ανώτερη από τις εικονικές θεραπείες, αλλά μόνα τους τα αντικαταθλιπτικά δεν ήταν ανώτερα από την εικονική φαρμακοθεραπεία.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, σήμερα ένα στα 20 άτομα πάσχει από κατάθλιψη και μόνο sτο 60% των ασθενών είναι αποτελεσματικά τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

«Ολοένα περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν βοήθεια. Είναι σημαντικό να βρούμε νέες θεραπείες, επειδή οι υπάρχουσες δεν είναι αποτελεσματικές για όλους. Η φωτοθεραπεία είναι φθηνή και εύχρηστη, με λίγες παρενέργειες. Οι ασθενείς μπορούν να την χρησιμοποιήσουν εύκολα, μαζί με άλλες θεραπείες, όπως τα αντικαταθλιπτικά και την ψυχοθεραπεία», σχολιάζει ο Δρ Λαμ.

Ωστόσο οι ερευνητές δεν έχουν ακόμα εντοπίσει τον βιολογικό μηχανισμό της φωτοθεραπείας, εικάζουν όμως ότι έχει να κάνει με τον επανασυγχρονισμό του κιρκαδιανού ρυθμού (βιολογικού ρολογιού) του ασθενούς. Μια εναλλακτική εξήγηση είναι ότι το φως επηρεάζει τους νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο (σεροτονίνη, ντοπαμίνη, νοραδρεναλίνη κ.α.), τις ίδιες χημικές ουσίες που στοχεύουν και τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024