Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα ω-3 λιπαρά οξέα δεν βοηθούν στη θεραπεία της κατάθλιψης

Τα ω-3 λιπαρά οξέα δεν βοηθούν στη θεραπεία της κατάθλιψης

Τα ω-3 λιπαρά οξέα τελικά δεν συμβάλλουν στη θεραπεία της κατάθλιψης, υποστηρίζουν βρετανοί ερευνητές σύμφωνα με ανασκόπηση στοιχείων που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Cochrane Library.

Τα ω-3 λιπαρά οξέα τελικά δεν συμβάλλουν στη θεραπεία της κατάθλιψης, υποστηρίζουν βρετανοί ερευνητές σύμφωνα με ανασκόπηση στοιχείων που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Cochrane Library.

Τα ω-3 λιπαρά οξέα εμπεριέχονται εν αφθονία σε λιπαρά ψάρια, όπως ο τόνος, καθώς και σε άλλα θαλασσινά και σε μερικούς ξηρούς καρπούς και δημητριακά. Θεωρούνται σημαντικά για την υγεία του ανθρώπου και γι’ αυτό κυκλοφορούν και σε μορφή συμπληρώματος διατροφής.

Δεν είναι λίγες οι μελέτες που κατά καιρούς έχουν υποστηρίξει ότι συμπληρώματα ιχθυελαίου που περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα μπορεί να είναι ωφέλιμα για τα άτομα με μείζονα κατάθλιψη.

στόσο, η Δρ Κάθριν Απλετον και οι συνεργάτες στο Πανεπιστήμιο του Μπουρνμαουθ της Μ. Βρετανίας «εντόπισαν μικρή έως μέτρια θετική επίδραση των ω-3 λιπαρών οξέων συγκριτικά με το εικονικό φάρμακο, αλλά το μέγεθος της επίδρασης είναι απίθανο να έχει νόημα για τα άτομα με κατάθλιψη, και θεωρούμε ότι τα αποδεικτικά στοιχεία είναι χαμηλής ή πολύ χαμηλή ποιότητας» αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτη.

Οι ερευνητές εστίασαν σε 26 μελέτες που περιλάμβαναν περισσότερα από 1.400 άτομα με κατάθλιψη. Μεταξύ εκείνων που είχαν πάρει τα συγκεκριμένα συμπληρώματα διατροφής, το σκορ των συμπτωμάτων ήταν ελαφρώς χαμηλότερο από εκείνο των ατόμων που είχαν πάρει εικονικό φάρμακο. Αλλά η διαφορά ήταν μικρή και οι μελέτες είχαν αρκετούς περιορισμούς που μπορεί να επηρέασαν το τελικό αποτέλεσμα.

«Προς το παρόν δεν έχουμε αρκετά υψηλής ποιότητας για να καθορίσουμε την επίδραση των ω-3 λιπαρών οξέων ως θεραπεία για τη μείζονα κατάθλιψη. Και είναι σημαντικό να το γνωρίζουν αυτό οι ασθενείς με κατάθλιψη, ώστε να κάνουν τις σωστές επιλογές ως προς τη θεραπεία τους» σημειώνει η Δρ Αππλετον.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Ο Ολυμπιακός στο σπίτι του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου (pics, vids)

Ο Ολυμπιακός επισκέφτηκε το… σπίτι της UEFA στη Νιόν της Ελβετίας, λίγες μέρες πριν τον σπουδαίο ημιτελικό με τη Μίλαν για το Youth League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024