Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Από «καλή» σε «κακή» μετατρέπεται η HDL χοληστερόλη κατά την εμμηνόπαυση

Από «καλή» σε «κακή» μετατρέπεται η HDL χοληστερόλη κατά την εμμηνόπαυση

Αν και η HDL χοληστερόλη είναι γνωστό ότι είναι ευεργετική για την υγεία του ανθρώπου, αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία των γυναικών κατά την φάση της εμμηνόπαυσης.

Αν και η HDL χοληστερόλη είναι γνωστό ότι είναι ευεργετική για την υγεία του ανθρώπου, αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία των γυναικών κατά την φάση της εμμηνόπαυσης.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας Σαμαρ Ελ Κουνταρι, παρουσίασε σχετικά στοιχεία στο ετήσιο συνέδριο της Βορειο-αμερικανικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης, στο Λας Βέγκας.

Συγκεκριμένα, η μελέτη υποστηρίζει ότι αντί η HDL να συμβάλλει στην αναστολή του σχηματισμού των επικίνδυνων αθηρωματικών πλακών στις αρτηρίες, συντελεί στην αύξηση τους κατά την φάση της εμμηνόπαυσης. Η αθηροσκλήρωση είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου καρδιαγγειακών επεισοδίων.

«Πρόκειται για μια παρατήρηση που μας προκαλεί εντύπωση, δεδομένου ότι η ‘καλή’ χοληστερόλη υποτίθεται ότι έχει προστατευτική δράση και μάλιστα στις γυναίκες. Μάλιστα, πριν την εμμηνόπαυση είναι γνωστό ότι προστατεύει τις γυναίκες από τα καρδιαγγειακά νοσήματα» εξηγεί η ερευνήτρια.

Αλλά κατά την εμμηνόπαυση, η HDL χοληστερόλη φαίνεται να ενισχύει τον σχηματισμό των αθηρωματικών πλακών και μάλιστα ανεξαρτήτως του σωματικούς βάρους και των επιπέδων της LDL χοληστερόλης.

Η Δρ Σαμαρ Ελ Κουνταρι και οι συνεργάτες της έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 225 γυναίκες, που διένυαν την 5η δεκαετία της ζωής τους. Κατά τη διάρκεια των εννέα ετών που διήρκεσε η μελέτη, οι συμμετέχουσες υποβλήθηκαν πέντε φορές σε αξιολόγηση των αγγείων τους. Όλες ήταν ελεύθερες καρδιακής νόσου, στην αρχή.

Εν τέλει παρατήρησαν ότι, καθώς οι γυναίκες διέρχονταν η φάση της εμμηνόπαυσης, τα υψηλά επίπεδα της HDL χοληστερόλης σχετίζονταν άμεσα με μεγαλύτερη συσσώρευση αθηρωματικών πλακών.

Αν και δεν είναι προς το παρόν ξεκάθαρο γιατί η «καλή» χοληστερόλη κατά την εμμηνόπαυση μετατρέπεται σε «κακή», η Δρ Ελ Κουνταρι την αποδίδει στις γενικότερες βιολογικές αλλαγές που συντελούνται στο γυναικείο σώμα κατά τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση.

Μεταξύ αυτών είναι και η εναπόθεση λίπους στην κοιλιακή χώρα και πέριξ της καρδιάς, θέτοντας τις γυναίκες σε κατάσταση χρόνιας φλεγμονής που μπορεί να αλλάζει την «καλή» χοληστερόλη.

«Κατά πόσο η αλλαγή της HDL χοληστερόλης συνεχίζεται και μετά την εμμηνόπαυση είναι άγνωστο προς το παρόν και πρέπει οπωσδήποτε να συνεχίζουμε την έρευνα για την βαθύτερη κατανόηση της διαδικασίας αυτής» σημειώνει η ερευνήτρια.

Σε κάθε περίπτωση οι γιατροί θα πρέπει να παρακολουθούν στενά τις γυναίκες κατά την φάση της εμμηνόπαυσης, αναζητώντας τυχόν ενδείξεις καρδιακής νόσου.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024