Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πρωτεΐνη αναπτερώνει τις ελπίδες για ορμονική ανδρική αντισύλληψη

Πρωτεΐνη αναπτερώνει τις ελπίδες για ορμονική ανδρική αντισύλληψη

Η αναστολή της λειτουργίας μιας πρωτεΐνης στον ανδρικό οργανισμό ενδεχομένως να αποτελέσει τη βάση για την δημιουργία του ανδρικού αντισυλληπτικού χαπιού, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο Science.

Η αναστολή της λειτουργίας μιας πρωτεΐνης στον ανδρικό οργανισμό ενδεχομένως να αποτελέσει τη βάση για την δημιουργία του ανδρικού αντισυλληπτικού χαπιού, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο Science.

Ερευνητές από την Ιαπωνία υποστηρίζουν ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο ως προς την ανάπτυξη ενός αναστρέψιμου, μη ορμονικού τύπου, ανδρικής αντισύλληψης.

Επιστημονική ομάδα του Ερευνητικού Ινστιτούτου Μικροβιακών Παθήσεων του Πανεπιστημίου της Οσάκα, με επικεφαλής τον Δρ Μασαχιτο Ικαβα, μελέτησαν ομάδα τρωκτικών και διαπίστωσε ότι μπορούσε να καταστήσει προσωρινώς στείρα τα πειραματόζωα μπλοκάροντας την πρωτεΐνη καλσινευρίνη, η οποία είναι παρούσα και στο ανθρώπινο σπέρμα.

Οι ερευνητές υποψιάζονταν ότι η καλσινευρίνη παίζει σημαντικό ρόλο στην ανδρική γονιμότητα, αλλά επειδή έχει διάφορες μορφές, δεν γνώριζαν ποια είναι αυτή που σχετίζεται άμεσα με τη γονιμότητα.

Ο Δρ Ικαβα και οι συνεργάτες του μελέτησαν πρώτα την επίδραση που είχε η απαλοιφή δύο γονιδίων, τα οποία πιστεύεται ότι υπάρχουν μόνο στην καλσινευρίνη του σπέρματος. Και τελικά η εμπλοκή αυτών των δύο γονιδίων είχε ως αποτέλεσμα λιγότερο ευέλικτα σπερματοζωάρια, τα οποία δε μπορούσαν να γονιμοποιήσουν τα ωάρια.

Στη συνέχεια με τη χρήση δύο ήδη υπαρχόντων δραστικών ουσιών, της κυκλοσπορίνης Α και του tacrolimus, που είναι γνωστό ότι αναστέλλουν την καλσινευρίνη, τα πειραματόζωα κατέστησαν στείρα. Η αγωγή με τις δραστικές ουσίες διήρκεσε τέσσερις με πέντε ημέρες.

Μια εβδομάδα μετά την διακοπή των φαρμάκων, τα ποντίκια έγιναν και πάλι γόνιμα.

«Τόσο η κυκλοσπορίνη, όσο και το tacrolimus, καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα και χρησιμοποιούνται για να προλάβουν την απόρριψη οργάνων ή στη θεραπεία συγκεκριμένων αυτοάνοσων παθήσεων. Δεν υπονοούμε ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως ανδρικά αντισυλληπτικά» ξεκαθαρίζει ο Δρ Ικαβα.

Στόχος των ερευνητών είναι να δημιουργήσουν ένα φαρμακευτικό σκεύασμα που θα στοχεύει ειδικά την καλσινευρίνη του σπέρματος, καθώς προς το παρόν η ανδρική αντισύλληψη περιορίζεται στην χρήση του αντισυλληπτικού και στην στείρωση.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024