Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οι συχνές λοιμώξεις ενδεχομένως να προάγουν την εκδήλωση κοιλιοκάκης

Οι συχνές λοιμώξεις ενδεχομένως να προάγουν την εκδήλωση κοιλιοκάκης

Τα παιδιά με συχνές λοιμώξεις τους πρώτους 18 μήνες της ζωής τους έχουν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο μετέπειτα εκδήλωσης κοιλιοκάκης, σύμφωνα με μελέτη του Νορβηγικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας.

Τα παιδιά με συχνές λοιμώξεις τους πρώτους 18 μήνες της ζωής τους έχουν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο μετέπειτα εκδήλωσης κοιλιοκάκης, σύμφωνα με μελέτη του Νορβηγικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας.

Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση πάθηση που προκαλείται από τα δυσανεξία στη γλουτένη. Τις τελευταίες δεκαετίες έχει καταγραφεί μια αύξηση στα ποσοστά της νόσου και πιστεύεται ότι το 1% του πληθυσμού στις δυτικές χώρες πάσχει από την εν λόγω διαταραχή.

Μελέτες που έχουν γίνει σε ζευγάρια διδύμων κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση της κοιλιοκάκης. Ωστόσο, προς το παρόν δεν έχουν καθοριστεί με σαφήνεια ποιοι είναι αυτοί οι παράγοντες.

Κάποιες σποραδικές ενδείξεις θέλουν τις λοιμώξεις να είναι ένας πιθανός παράγοντας κινδύνου εκδήλωσης κοιλιοκάκης. Εξάλλου, πληθυσμιακές μελέτες σε παιδιά που έχουν νοσηλευθεί λόγω λοίμωξης έδειξαν ότι είχαν μετέπειτα αυξημένο κίνδυνο κοιλιοκάκης. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο αν ο συσχετισμός αυτός έχει να κάνει με την ίδια τη λοίμωξη ή αν η εισαγωγή στο νοσοκομείο οδηγεί σε αυξημένη πιθανότητα ελέγχου για κοιλιοκάκη.

Οι ερευνητές μελέτησαν λοιπόν τη σχέση μεταξύ συχνότητας των λοιμώξεων το πρώτο 18μηνο της ζωής του παιδιού και του μετέπειτα κινδύνου κοιλιοκάκης σε δείγμα 72.921 παιδιών που είχαν γεννηθεί το διάστημα 2000-2009 στη Νορβηγία.

Τα παιδιά είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση μέσω ειδικών επαναλαμβανόμενων ερωτηματολογίων για αναπνευστικές λοιμώξεις και γαστρεντερίτιδες τους πρώτους 18 μήνες της ζωής τους.

Τα παιδιά που μετέπειτα εκδήλωσαν κοιλιοκάκη εντοπίστηκαν μέσω πληροφοριών που είχαν δώσει οι γονείς τους και το Νορβηγικό Μητρώο Ασθενών.

Εν τέλει οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, μετά από 8,5 χρόνια ιατρικής παρακολούθησης 581 παιδιά (0,8%) είχαν εκδηλώσει κοιλιοκάκη. Τα παιδιά με δέκα ή περισσότερες λοιμώξεις το πρώτο 18μηνο της ζωής τους είχαν 30% μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν μετέπειτα κοιλιοκάκη, συγκριτικά με εκείνα που είχαν πέντε ή λιγότερες λοιμώξεις.

«Πιστεύουμε ότι το παζλ της κοιλιοκάκης έχει πολλά κομμάτια και πρέπει να τα βρούμε όλα και να τα βάλουμε στη σωστή σειρά. Η μελέτη μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα τη νόσο και τις γενετικές και περιβαλλοντικές παραμέτρους που την επηρεάζουν. Ενδεχομένως οι συχνές λοιμώξεις στην πρώιμη παιδική ηλικία να επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο με τη σειρά του μετέπειτα να αντιδρά στην γλουτένη» εξηγεί ο Δρ Καρλ Μαριλντ του Νορβηγικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Κοβάσεβιτς: «Κανονικά στην Τουρκία η ρεβάνς με τη Φενέρ, δεν ανησυχούμε για την ασφάλεια»

Όσα είπε ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς για τη ρεβάνς με τη Φενέρμπαχτσε και την ασφάλεια στην Τουρκία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024