Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η ασπιρίνη βελτιώνει την επιβίωση των πασχόντων από γαστρεντερικούς καρκίνους

Η ασπιρίνη βελτιώνει την επιβίωση των πασχόντων από γαστρεντερικούς καρκίνους

Η ασπιρίνη αυξάνει το προσδόκιμο ζωής στους πάσχοντες με καρκινικούς όγκους στο γαστρεντερικό σύστημα, σύμφωνα με ολλανδική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τον Καρκίνο, στην Βιέννη.

Η ασπιρίνη αυξάνει το προσδόκιμο ζωής στους πάσχοντες με καρκινικούς όγκους στο γαστρεντερικό σύστημα, σύμφωνα με ολλανδική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τον Καρκίνο, στην Βιέννη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Δρ Μάρτιν Φράους του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Λάιντεν, μελέτησαν στοιχεία για 13.700 ασθενείς και παρατήρησαν διπλασιασμό στον χρόνο επιβίωσης των ασθενών με καρκίνο που παίρνουν ασπιρίνη, μετά τη διάγνωση της νόσου, σε σχέση με όσους δεν παίρνουν ασπιρίνη.

Μάλιστα, τα ενθαρρυντικά αυτά αποτελέσματα οδήγησαν στον σχεδιασμό μιας πολυκεντρικής, τυχαιοποιημένης κλινικής μελέτςη, ελεγχόμενης με την χρήση εικονικού φαρμάκου (placebo), που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στην Ολλανδία.

Η μελέτη εστιάζει στη θεραπευτική επίδραση της ημερήσιας δόσης (80 mg) ασπιρίνης σε ηλικιωμένους με καρκίνο του παχέος εντέρου.

Η Δρ Φράους πιστεύει ότι τα οφέλη της ασπιρίνης αφορούν όλο το φάσμα των γαστρεντερικών καρκίνων και όχι μόνο του παχέος εντέρου. «Με δεδομένο ότι η ασπιρίνη είναι φθηνό φάρμακο που δεν χρειάζεται συνταγογράφηση και έχει σχετικά λίγες παρενέργειες, πρόκειται να έχει ιδιαίτερα θετική επίπτωση τόσο στα συστήματα υγείας, όσο και στους ασθενείς» εξηγεί.

Οι επιστήμονες αποδίδουν την προστατευτική επίδραση της ασπιρίνης στην αντιαιμοπεταλιακή δράση της. Συχνά τα καρκινικά κύτταρα «κρύβονται» από το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς με τη βοήθεια των αιμοπεταλίων που βρίσκονται γύρω τους. Η ασπιρίνη φαίνεται να ξεσκεπάζει αυτό το «καμουφλάζ», επιτρέποντας στην άμυνα του οργανισμού να αναγνωρίσει και μετά να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα.

«Είχαμε ήδη αρκετά στοιχεία ότι η συχνή χρήση της ασπιρίνης στον πληθυσμό μπορεί να αποτρέψει μερικές περιπτώσεις ορθοκολικού καρκίνου. Τώρα, η νέα ολλανδική έρευνα δείχνει ότι η ασπιρίνη μπορεί να βελτιώσει την επιβίωση γενικότερα σε οποιοδήποτε γαστρεντερικό καρκίνο. Καθώς συσσωρεύονται συνεπώς τα στοιχεία που δείχνουν τον ωφέλιμο ρόλο της ασπιρίνης, πρέπει να εξετάσουμε κατά πόσο θα πρέπει να συστήσουμε πλέον την ασπιρίνη σε ένα ευρύτερο τμήμα του πληθυσμού», σχολίασε ο καθηγητής Πίτερ Ναρέντι, επιστημονικός πρόεδρος του συνεδρίου.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024