Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το παθητικό κάπνισμα επιδεινώνει το παιδικό άσθμα

Το παθητικό κάπνισμα επιδεινώνει το παιδικό άσθμα

Τα παιδιά που υποφέρουν από άσθμα είναι πιθανότερο να έχουν αναπνευστικά προβλήματα και να νοσηλευθούν όταν ζουν σε σπίτι με καπνιστή, δείχνει νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Annals of Allergy, Asthma and Immunology.

Τα παιδιά που υποφέρουν από άσθμα είναι πιθανότερο να έχουν αναπνευστικά προβλήματα και να νοσηλευθούν όταν ζουν σε σπίτι με καπνιστή, δείχνει νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Annals of Allergy, Asthma and Immunology.

Επιστημονική ομάδα του Κέντρου Παίδων της Κλινικής Μάγιο στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, με επικεφαλής τον Δρ Αβνι Τζοσι, ανέλυσε στοιχεία από 25 ήδη δημοσιευμένες έρευνες που αφορούσαν συνολικά 430.000 παιδιά.

Όσα έπασχαν από άσθμα και είχαν εκτεθεί δευτεροπαθώς σε καπνό είχαν 66% περισσότερες πιθανότητες να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια και 85% να νοσηλευθούν, συγκριτικά με συνομήλικά τους που δεν ζούσαν σε περιβάλλον με καπνιστές.

Για τα παιδιά με άσθμα, η εισπνοή του καπνού του τσιγάρου συσχετίστηκε επίσης με υπερτριπλάσιο κίνδυνο κακής πνευμονικής λειτουργίας και 32% περισσότερες πιθανότητες συμπτωμάτων συριγμού.

«Αν και είναι καλά τεκμηριωμένο ότι το παθητικό κάπνισμα προκαλεί έξαρση των συμπτωμάτων του άσθματος, τα νέα στοιχεία επιβεβαιώνουν το μέγεθος του κινδύνου στον οποίο τίθενται τα παιδιά. Φυσικά υπάρχει και η εναλλακτική λύση της διακοπής του καπνίσματος από τους γονείς που δεν θέλουν την επιδείνωση της υγείας του παιδιού τους. Παράλληλα, τα παιδιά παίρνουν ένα καλό μάθημα ότι δεν πρέπει να υιοθετήσουν την κακή συνήθεια του καπνίσματος» υπογραμμίζει ο Δρ Τζοσι.

Παγκοσμίως, εκτιμάται ότι 235 εκατομμύρια άτομα πάσχουν από άσθμα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Πρόκειται για χρόνια ανίατη πάθηση, που χαρακτηρίζεται από αιφνίδιες κρίσεις δύσπνοιας και συριγμό. Οι κρίσεις άσθματος προκαλούνται από το οίδημα των τοιχωμάτων των βρογχικών σωλήνων, τη στένωση των αεραγωγών και τον περιορισμό της ροής του αέρα από και προς τους πνεύμονες.

Για τον έλεγχο των συμπτωμάτων, σήμερα, υπάρχουν διαθέσιμα αποτελεσματικά φάρμακα, αλλά το άσθμα μπορεί να καταστεί επικίνδυνο για την επιβίωση του ασθενή όταν δεν είναι υπό έλεγχο.

Τα αίτια του παιδικού άσθματος προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρα, αλλά έχει σχετιστεί με την έκθεση στο τσιγάρο και την ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως επίσης και με συγκεκριμένες λοιμώξεις των αεραγωγών σε πρώιμη ηλικία. Φυσικά, στις εξάρσεις του άσθματος συμβάλλουν συγκεκριμένες ιογενείς λοιμώξεις, αλλεργίες, η σωματική άσκηση, η αλλαγή του καιρού και η εισπνοή τοξινών.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Κοβάσεβιτς: «Κανονικά στην Τουρκία η ρεβάνς με τη Φενέρ, δεν ανησυχούμε για την ασφάλεια»

Όσα είπε ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς για τη ρεβάνς με τη Φενέρμπαχτσε και την ασφάλεια στην Τουρκία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024