Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ωφέλιμη η γυμναστική για την καρδιακή υγεία των ατόμων με διαβήτη

Ωφέλιμη η γυμναστική για την καρδιακή υγεία των ατόμων με διαβήτη

Η υψηλής έντασης γυμναστική μπορεί να βελτιώσει την καρδιακή δομή και παράλληλα να βοηθήσει τους ασθενείς να αποκτήσουν καλύτερο έλεγχο του διαβήτη τύπου ΙΙ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Diabetologia.

Η υψηλής έντασης γυμναστική μπορεί να βελτιώσει την καρδιακή δομή και παράλληλα να βοηθήσει τους ασθενείς να αποκτήσουν καλύτερο έλεγχο του διαβήτη τύπου ΙΙ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Diabetologia.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Νιουκαστ στη Μ.Βρετανία, με επικεφαλής τους Δρ Μάικλ Τρενελ και Σοφι Κασιντι, έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση μικρή ομάδα 23 ατόμων που έπασχαν από διαβήτη τύπου ΙΙ. Στόχος ήταν να μελετήσουν την επίπτωση της σωματικής άσκησης στην καρδιακή λειτουργία τους.

Ως γνωστόν, τα άτομα με διαβήτη τύπου ΙΙ έχουν διπλάσια πιθανότητα από τα υγιή να πάσχουν από καρδιακή νόσο, κύρια αιτία θανάτου και επιπλοκών στους συγκεκριμένους ασθενείς.

Η επίδραση του διαβήτη στην καρδιά είναι πρώιμη, επιφέροντας αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία της αριστερής κοιλίας, χωρίς να εκδηλώνονται συμπτώματα. Και παρά την σημασία της καρδιάς στην ανθρώπινη φυσιολογία, ελάχιστες είναι οι θεραπευτικές επιλογές για την βελτίωση της δομής και της λειτουργικότητάς της.

Απ’ την άλλη ένας δραστήριος τρόπος ζωής είναι γνωστό ότι συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση του διαβήτη τύπου ΙΙ και η γυμναστική συστήνεται ανεπιφύλακτα μαζί με καλή διατροφή.

Αλλά και πάλι οι άμεσες επιδράσεις της γυμναστικής στην καρδιακή υγεία των πασχόντων από διαβήτη δεν είχαν μελετηθεί επαρκώς.

Τώρα λοιπόν οι βρετανοί ερευνητές κατάφεραν να αποδείξεις ότι σύντομα διαστήματα έντονης γυμναστικής αυξάνουν τον καρδιακό παλμό περισσότερο από τα μεγάλα διαστήματα μέτριας άθλησης.

Οι επιστήμονες μελέτησαν την επίπτωση της επαναλαμβανόμενης συνεδρίασης έντονης ποδηλασίας για έως 90 δευτερόλεπτα, στον έλεγχο του διαβήτη και την καρδιά.

Με τυχαία επιλογή οι 23 εθελοντές, είτε για 12 εβδομάδες έκαναν το συγκεκριμένο πρόγραμμα άσκησης, είτε συνέχισαν την καθημερινότητά τους όπως συνήθως. Η καρδιακή δομή και λειτουργία καταγράφηκαν μέσω μαγνητικής λειτουργικής απεικόνισης, ενώ ο διαβήτης μέσω του κλασσικού τεστ ανοχής γλυκόζης από του στόματος.

Εν τέλει οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η έντονη σύντομης διάρκειας γυμναστική συντέλεσε σε σημαντική βελτίωση της καρδιακής δομής και λειτουργίας. Ιδιαίτερο όφελος προέκυψε για την αριστερή κοιλία, η οποία συνήθως πλήττεται από τον διαβήτη τύπου ΙΙ. Η γυμναστική την έκανε ισχυρότερη και πιο λειτουργική. Σημαντικό αλλά μέτριο ήταν και το όφελος ως προς τον έλεγχο του διαβήτη.

«Η μελέτη αποδεικνύει ότι η γυμναστική μπορεί να αναστρέψει κάποιες από τις πρώιμες καρδιακές αλλαγές που συνήθως εντοπίζουμε στα άτομα με διαβήτη τύπου ΙΙ. Επίσης, η έντονη και σύντομης διάρκειας γυμναστική ωφελεί τόσο την καρδιά όσο και τον έλεγχο του διαβήτη. Συνεπώς, η μελέτη ενισχύει την πεποίθηση ότι οι πάσχοντες από διαβήτη πρέπει να παραμένουν σωματικά δραστήριοι» σημειώνουν οι ερευνητές.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024