Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η αξονική τομογραφία προκαλεί κυτταρικές βλάβες στο DNA

Η αξονική τομογραφία προκαλεί κυτταρικές βλάβες στο DNA

Όταν κάποιος υποβάλλεται σε αξονική τομογραφία συμβαίνουν στον οργανισμό του κυτταρικές βλάβες, οι οποίες ωστόσο δεν είναι βέβαιον αν μπορούν να συντελέσουν στην εκδήλωση καρκίνου ή άλλων προβλημάτων υγείας, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη.

Όταν κάποιος υποβάλλεται σε αξονική τομογραφία συμβαίνουν στον οργανισμό του κυτταρικές βλάβες, οι οποίες ωστόσο δεν είναι βέβαιον αν μπορούν να συντελέσουν στην εκδήλωση καρκίνου ή άλλων προβλημάτων υγείας, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Journal of the American College of Cardiology: Cardiovascular Imaging, επιστημονική ομάδα του Καρδιαγγειακού Ινστιτούτου του Στάνφορντ, με επικεφαλής τον Δρ Τζοζεφ Γου μελέτησε δείγματα αίματος από 67 άτομα, πριν και μετά από την υποβολή τους σε αξονική τομογραφία καρδιάς.

Μετά την εξέταση διαπιστώθηκε αύξηση της κυτταρικής βλάβης στο DNA, καθώς και του κυτταρικού θανάτου. Επίσης ήταν αυξημένη η έκφραση των γονιδίων που εμπλέκονται στην αποκατάσταση ή τον κυτταρικό θάνατο.

Τα περισσότερα κύτταρα που καταστρέφονται από την αξονική τομογραφία είχαν την ικανότητα να αυτό-αποκατασταθούν, αλλά ένα μικρό ποσοστό αυτών κατέληγε τελικά σε κυτταρική απόπτωση.

Σε κάθε περίπτωση όμως, μια αξονική τομογραφία εκθέτει το άτομο σε μια ποσότητα ακτινοβολίας έως 150 φορές μεγαλύτερη από εκείνη που περιέχει μια απλή ακτινογραφία.

«Οι απεικονιστικές τεχνικές τις τελευταίες δεκαετίες έχουν γνωρίσει τεράστια ανάπτυξη. Οι εξετάσεις όμως αυτές εκθέτουν τον άνθρωπο σε μια μη ασήμαντη ποσότητα χαμηλής έντασης ακτινοβολίας. Και κανείς δεν γνωρίζει πως ακριβώς αυτή η χαμηλής έντασης ακτινοβολία επιδρά στον οργανισμό του ανθρώπου. Είμαστε όμως πια σε θέση να αναλύσουμε τις αλλαγές που συντελούνται σε κυτταρικό επίπεδο» εξηγεί ο Δρ Γου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2007 το Αμερικανικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο προέβλεψε ότι στο μέλλον 29.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου θα συσχετιστούν με τα 72 εκατομμύρια των αξονικών τομογραφιών που διενεργήθηκαν στις ΗΠΑ, το συγκεκριμένο έτος.

«Η μελέτη φέρνει στην επιφάνεια την πιθανότητα μια εξέταση ρουτίνας όπως η αξονική τομογραφία να προκαλεί καρκίνο, αφού τα κύτταρα που δεν μπορούν να επιδιορθωθούν ή να περιορίσουν την βλάβη στο DNA, μπορεί τελικά να εξελιχθούν σε έναν καρκινογόνο όγκο» σχολιάζει η Δρ Λούσι Λανγκερ, ογκολόγος και μέλος του Αμερικανικού Δικτύου Ογκολογίας.

Σπεύδει πάντως να ξεκαθαρίσει ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει ή δεν προσπαθεί να συνδέσει την επαγόμενη από την ακτινοβολία βλάβη στο DNA με την ανάπτυξη μελλοντικών καρκίνων. «Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να παίρνουμε όλα τα προληπτικά μέτρα και φυσικά να κάνουμε λελογισμένη χρήση των διαγνωστικών εξετάσεων, ελαχιστοποιώντας την έκθεση των ασθενών στην ακτινοβολία» τονίζει.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024