Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Θεραπεία του καταρράκτη με οφθαλμικές σταγόνες

Θεραπεία του καταρράκτη με οφθαλμικές σταγόνες

Ελπιδοφόρες προοπτικές για την μη επεμβατική αντιμετώπιση του καταρρακτη δημιουργεί η επιτυχημένη εφαρμογή ειδικών σταγόνων σε πειραματόζωα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο Nature.

Ελπιδοφόρες προοπτικές για την μη επεμβατική αντιμετώπιση του καταρρακτη δημιουργεί η επιτυχημένη εφαρμογή ειδικών σταγόνων σε πειραματόζωα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο Nature.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, με επικεφαλής τους Κανγκ Ζανγκ και Λινγκ Ζάο, υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα των πειραμάτων που έκαναν σε κουνέλια και σκύλους έδειξαν ότι οι σταγόνες μπορούν να συρρικνώσουν τον καταρράκτη, καθιστώντας περιττή τη χειρουργική αφαίρεσή του με συμβατική μέθοδο ή με λέιζερ.

Σπεύδουν πάντως να επισημάνουν ότι ειναι ακόμα πρόωρο να μιλήσει κανείς για μια νέου τύπου μη επεμβατική αντιμετώπιση του καταρράκτη, καθώς θα πρέπει να προηγηθούν νέες μελέτες σόσο σε πειραματόζωα όσο και σε ανθρώπους.

Οι καταρράκτης σχηματίζεται, όταν θολώνουν οι φακοί των ματιών, κάτι που συμβαίνει συχνά εξαιτίας της συγκόλλησης των ειδικών πρωτεϊνών (των κρυσταλλινών) που δημιουργούν τους φακούς. Πρόκειται για μια πολύ συνηθισμένη πάθηση διεθνώς, από την οποία πάσχουν πολλά εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως ηλικιωμένοι.

Λόγω της σταδιακής γήρανσης του παγκόσμιου πληθυσμού, μέσα στην επόμενη εικοσαετία αναμένεται να διπλασιασθεί ο αριθμός των χειρουργικών επεμβάσεων για τη θεραπεία και μερικές φορές για την πλήρη αφαίρεση των δυσλειτουργικών φακών, που προς το παρόν αποτελεί την μοναδική θεραπεία της νόσου.

Οι ερευνητές στις ΗΠΑ εστίασαν τις προσπάθειές τους στο να βρουν ένα τρόπο να αποφεύγεται η συγκόλληση των πρωτεϊνών των φακών, η οποία προκαλεί τη θόλωση των τελευταίων. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τη λανοστερόλη, η οποία μπορεί να εμποδίσει τη δημιουργία του καταρράκτη.

Οι σταγόνες, που περιέχουν λανοστερόλη, δοκιμάσθηκαν σε κουνέλια και σκυλιά με καταρράκτη λόγω ηλικίας. Μετά από έξι εβδομάδες θεραπείας, υπήρξε σημαντική βελτίωση στην όραση των πειραματόζωων, καθώς οι φακοί τους έγιναν πιο διαυγείς και η «κουρτίνα» του καταρράκτη μειώθηκε σε μέγεθος.

Παρά τα θετικά αποτελέσματα, οι ερευνητές δεν έχουν καταφέρει προς το παρόν να αποκωδικοποιήσουν τον υποκείμενο βιολογικό μηχανισμό που επιτρέπει αυτή τη βελτίωση.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Μπάχαλο» στη Γαλλία για τον… πετεινό στην φανέλα (pic)

Τσακώνονται σαν τα… κοκόρια οι Γάλλοι οπαδοί για τον τεράστιο πετεινό στη νέα φανέλα της Εθνικής Γαλλίας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024